Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu’nun (PMYO) 2016-2017 eğitim öğretim yılı düzenlenen törenle başladı. Törene Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9’ncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Erzurum PMYO Müdürü Suat Günbey, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, kamu kurum amirleri ve polis adayı öğrenciler katıldı.
GÜNBEY’İN SUNUMU
Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu folklor ekibinin gösterisiyle başlayan tören Okul Müdürü Suat Günbey’in açılış konuşmasıyla devam etti.
Polis Akademisinin son iki yılda zihniyet ve kurumsal değişim geçirdiğini ifade eden Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, bu değişimin hem amir hem de memur eğitiminde yaşandığını söyledi.
Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak konuşmasında şunları kaydetti:
"Önceden 8 yıl gibi uzun bir süre alan amir eğitimi, Polis Koleji ve Güvenlik Bilimleri Fakültesinin kapanması ve onun yerine Polis Amirleri Eğitim Merkezi'nin kurulması ile yeni bir boyut kazandı. Polis Amirleri Eğitim Merkezi'ne üniversite mezunu sivil ve polis memurları alıp ilk kademe amir eğitimi vermeye başladık. Aynı şekilde polis memurları alımlarında da üniversite mezunlarına ağırlık verilmeye başlandı. Bu amaçla üniversite mezunlarının alındığı Polis Meslek Eğitim Merkezleri Polis Akademisi çatısı altına alınarak daha akademik bir eğitim verilmeye başlandı. Bu reform gelişmiş demokratik ülkelerdeki polislik eğitim ve uygulamalarına, demokratik değişimlere bakılarak gerçekleştirildi. Temel amacımız, polisin toplumdan ayrı yetiştirilmesinden ziyade, olması gerektiği gibi toplumla iç içe var olmasını sağlamaktır. Kapalı ve toplumdan izole bir eğitim veren eski sistem, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi ile uyumlu değildi. Bu sistem bürokratik zihniyeti merkeze alan, kendilerini toplumdan belirli ölçüde ayrı gören ve dolayısıyla önceliği sivil otorite olmayan amir ve memurları yetiştirebiliyordu.”
POLİS EĞİTİMİNDE REFORM
Polis eğitiminde yaşanan reformun toplumun tüm kesimlerine açılacağını ifade eden Çolak, bu değişimin "topluma rağmen güvenlik" fikri yerine toplumun huzur ve güvenliğini merkeze alan "millete hizmetkar polis" fikrinin yerleşmesine yardımcı olacağını aktardı. Çolak, bu anlayışın aynı zamanda Türkiye'nin insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin tamamen hakim olduğu daha demokratik bir konuma yükselmesine yardımcı olacağını söyledi.
"Polis Akademisi'nde yapılan reform insan hak ve hukukunun korunmasını temel ilke edinen, toplum merkezli bir bakış açısına sahip, sadece sivil otoriteye itaatkar polisler yetiştirme hedefi ile gerçekleştirildi" diye konuşan Çolak, Polis Akademisi'ni milletin kurumu haline getirdiklerini kaydetti.
Törende protokol konuşmalarının ardından Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Şafak Ertan Çomaklı tarafından ilk ders verildi.
Tören Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Darbeye darbe vuran kahramanlar” konulu klibin gösterimi ile sona erdi.