Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Ağustos 2018 Pazartesi - 19:00

Çınar uyardı

Çınar, son günlerde poşetlerin ücretli verilmesi ve kullanımı sınırlandırılması ile alınan kararların çevre açısından güzel olduğunu ancak pet şişe kullanımının naylon poşet kullanımından daha çok doğaya zararlı olduğu dile getirdi.

Çınar uyardı

Jeofizik Mühendisleri Odası Doğu Anadolu Bölge Başkanı Rufai Çınar, son günlerde poşetlerin ücretli verilmesi ve kullanımı sınırlandırılması ile alınan kararların çevre açısından güzel olduğunu ancak pet şişe kullanımının naylon poşet kullanımından daha çok doğaya zararlı olduğu dile getirdi.

Poşetlerden daha çok pet şişe kullanıldığını düşünüldüğünde çevreye daha çok zarar verildiğini dile getiren Jeofizik Mühendisleri Odası Doğu Anadolu Bölge Başkanı Rufai Çınar, "Özellikle içme suyun da kullanılan 0.5 ve 1.5 litrelik pet şişelerin kullanımı oldukça yaygındır. Bunların da doğaya ciddi zarar verdiği bilinmektedir. Pet şişelerin ortalama 400 yıl Naylon poşetlerin bin yılda içerisinde cam şişelerin ise yine 4 bin yılda yok olduğunu biliyoruz. Pet şişelerin doğaya gelişi güzel atılmasını engellemek ve geri dönüşümünü sağlamak amacıyla Avrupa ülkelerinde olduğu gibi depozito uygulamasını getirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Örneğin küçük pet şişeler için 10 kuruş büyük şişeler için 20 kuruş depozito alınması bu şişelerin çöpe veya doğaya atılmasını ciddi oranda önleyecek ve birçok insana da iş kapısı olacaktır. Ancak naylon poşetlerin marketler dışında ücretli satılması Türk halkının kullanım alışkanlıklarını baktığımız zaman uygulanabilir olduğunu düşünmüyoruz. Bunlar ancak market tarzı yani ürünleri kendimiz alıp kasaya getirip ve yine kendimizin poşetlere koymuş olduğu yerlerde bu tür uygulama oldukça faydalı olacaktır. Ancak bunun dışında pazarda manavda veya seyyar satıcıda bunların ücretli olması ve bunlara ek ücret istenmesinin pek mantıklı olduğunu ve yürüyeceğini düşünmüyoruz. Zaten pazar esnafından yapılan açıklamalarda bu yöndedir. Çünkü bu tür küçük esnaf veya seyyar satıcılar, aldığımız meyve-sebze veya diğer ürünleri poşete koyarken gerekli büyüklükte ve gerekli sayıda poşete koyarak tarafımıza vermektedirler. Asil israf ise markerler de olmaktadır. Bu yüzden uygulama şimdilik marketlerle sınırlandırılmalıdır” diye konuştu.

ATIK PİLLER KONUSU ÖNEMLİ

Çınar, ikinci önemli konunun ise özellikle kalitesi düşük kullanım ömrü çok kısa olan atık pillerin çevreye vermiş olduğu zarar olduğunu dile getirerek, "Bilindiği gibi piller içerdiği civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi metal iyonlarıyla uzun sürede doğada kalmaktadır. İnsan vücudunda toksik etkileri bulunan bu metal iyonları, pillerin çevreye bilinçsizce atılmasıyla çevreye, insan vücuduna ve doğaya ciddi zarar vermektedir. Civa, kadmiyum, kurşun çinko, gibi insan vücuduna çok zararlı olan ağır metalleri toprağa oradan da yeraltı sularına karışması telafisi mümkün olmayan sonuçları doğurmaktadır. Yeraltı sularını araştıran bir bilim dalı olarak Jeofizik mühendisliği günümüzdeki sorunu su bulunması değil ama içilebilir kalitede temiz su bulmaktır. Özellikle tek kullanımlık kalitesiz ucuz pilleri satın aldığımız zaman hem kullanmış olduğumuz aletlerin içerisinde akmakta cihazlara zarar vermekte hem de ömrü çok kısa olduğundan dolayı bütçemize zarar vermektedir. Aslında tanesine 1 TL dahi vermiş olsak bile görevini yerine getirmediği gibi uzun sürede bütçemize de zarar vermektedir. Çünkü şarj edilebilir piller ise 5-10 TL arasında alınabilmekte ve en az 100 kez şarj edilebilmektedir. Demek ki şarj edilebilir piller 5 şarjda kendisini amorti etmektedir. Oysa ki bu tür pillerin yerine kaliteli şarj edilebilir pillerin kullanılması uzun vadede ekonomik olarak hem daha karlı olmakta hem de uzun süreli kullanıldığı için doğaya zararları minimum olmaktadır. Hatta bu tür şarj edilebilir pillerin gerekli kanunları çıkarılarak araç akülerinde olduğu gibi geri dönüşümlerinin sağlanması en azından pil üretici firmalar tarafından belli bir sayıda eski şarj edilebilir pil getirene yeni şarj edilebilir pil verilmesi teşvik edilirse tek kullanımlık pillerin kullanımı asgariye indirecektir. Böylece doğaya hemen hemen hiçbir atik pil bırakılamayacağı gibi, hem de ülkemizden yurt dışına giden döviz kaybı azalmış olacaktır. Sonuçta özellikle ağır metallerin toprağa oradan da yeraltı sularına karışmasının önüne geçeceğinden dolayı çevremizi ve insan hayatının olmazsa olmazı içecek suyumuzun temiz kalması açısından çok önemlidir" şeklinde konuştu.

 
Doğu’ya sulama yatırımı
 
Erzurum faydalı modelde tartışmasız lider
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TDV kurban organizasyonunda tarihi rekor
Türkiye Diyanet Vakfı, 2018 Vekaletle Kurban Programı kapsamında, çeyrek ...
Erbaş: “Yüce Allah, bizleri kardeş kılmıştır”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın daveti üzerine “İslam Ülkeleri ...
Meteorolojiden yağmur uyarısı
Doğu Anadolu Bölgesindeki 3 ilde gök gürültülü sağanak bekleniyor.
 
Erzurum'da ‘Angus’ cinsi kurbanlık güçlükle kesilebildi
Erzurum’da kesimhaneye kamyonun üzerinde getirilen ‘Angus’ cinsi kurbanlık ...
Karataş’tan Kurban Bayramı mesajı
MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş Kurban Bayramı dolayısıyla açıklama bir mesaj yayımladı.
Kılıç’tan Kurban Bayramı mesajı
Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, “Kırgınlıkların ve dargınlıkların ...
 
Kuaförlerde bayram yoğunluğu
Erzurum’da vatandaşlar bayrama kısa bir zaman kala alışverişlerini ve ...
Afişli sürpriz evlenme teklifi
Erzurum’da bir genç, üst geçide üzerinde "Benimle evlenir misin?" yazılı ...
Büyükşehir'de engelliler istişaresi
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Kent Konseyi Başkanı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri