Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Aziziye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye Yazarlar Birliği tarafından organize edilen 2016 yılının yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödülleri sahiplerini buldu. Tarihi Yakutiye Medresesi’nde gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en prestijli ödülleri arasında yer alan “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödül törenine, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Ege Üniversitesi Rektörü ve Avrupa Birliği eski Bakanı Prof. Dr. Hatice Beril Dedeoğlu, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mevlüt Doğan, TYB Genel Başkan Yardımcısı Osman Özbahçe, TYB Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli ile seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
SEKMEN: İLİM VE BİLİMİN EŞİĞİ ERZURUM
Ödül töreninde konuşan Başkan Mehmet Sekmen, Türkiye’nin edebiyat, sanat, kültür ve medya hayatına katkılar sunan misafirleri Erzurum’da ağırlamaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kurulduğu günden bu yana farklı kültür ve medeniyetlerle yoğrulan Erzurum’un milli ve manevi ruhları barındıran bir serhat kenti olduğuna vurgu yapan Başkan Sekmen, “Böylesine güzelliklere sahip tarihi kentimiz, her bir asırda nice âlim, ulema, devlet adamı, şair ve sanatçı yetiştirmiştir. İlim ve bilimin beşiği şehrimizin iftihar vesilelerinden biri olan mesuliyet adamı Nurettin Topçu’nun, ‘Yarınki Türkiye’nin kurucuları, yaşama zevkini bırakıp yaşatma aşkına gönül verecek, sabırlı ve azimli, lakin gösterişsiz ve nümayişsiz, çalışan ruh cephesinin maden işçileri olacaklardır. Bu ruh amelesinin ilk ve esaslı işi insan yetiştirmek olacaktır’ sözünden ilham alarak ülkemize yeni aydın ve yazar kazandırmak için özel bir çaba harcadık. Bilge bir neslin inşası için Bilgi Evleri, yeni müelliflerin keşfedilmesi için Yazarlık Akademisi, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun yaşatılması için Şehir Tiyatrosu ve sınırları aşmak için de Diplomasi Akademisi’ni hayata geçirdik. Hakk’ın insanoğluna sunduğu güzellik ve nimetleri kalemiyle tasvir eden, insanları bilgilendiren ve halkın hislerini, gelenek, görenek ve kültürünü sanata yansıtan yeni yazarları topluma sunmak istiyoruz. Batı hastalığı ve özentisine karşı İslam güneşiyle yoğrulmuş imanlı bir gençlik inşa etmek istiyoruz.” dedi.
Başkan Sekmen, “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödül Töreni”nin Erzurum’da yapılmasını sağlayan Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Aziziye Belediyesi’ne teşekkür ederken, Türkiye’de müstesna bir değere sahip olan ödülleri almaya hak kazanan sanatçı, yazar ve fikir adamlarını da tebrik ederek sözlerini tamamladı.
ORHAN: ERZURUM ÖZEL VE ELİT BİR İL
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ise, Türkiye’nin kamu yararına çalışan en prestijli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül törenine ev sahipliği yapmaktan ve böylesine önemli bir organizasyon içerisinde yer almaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu kaydetti.
“Bilgi üreten, fikir üreten, topluma faydalı, bireyin gelişimine katkı sunan yazar, sanatçı ve fikir adamlarına kalbi şükranlarımı arz ediyorum.” ifadeleriyle sözlerine başlayan Başkan Orhan, “Hüner sahibi olmak, iyi bir yazar, ufuk açan bir fikir adamı, seçkin bir sanatçı, büyük bir zanaatkâr olmak gerçekten önemlidir, zaten bu vasıflar da başlı başına bir değerdir. İşte bunlar kadar önemli olan bir husus da, bu hünerin kıymetini bilmek, onların eserlerine hak ettiği değeri verebilmektir. Bu bağlamda Türkiye Yazarlar Birliği’nin ülkemizin fikir, sanat ve edebiyat hayatındaki hüner sahiplerinin tanınmasına, taltif edilmesine, kıymetlerinin anlaşılmasına vesile olduğuna inanıyorum. Bizler de Erzurum’daki yerel yönetimler olarak, Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Mehmet Sekmen’in önderliğinde Erzurum’un kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılar sunmanın gayretindeyiz. Aziziye Belediyesi olarak, yaklaşık üç yıldır, üç aylık periyotlarla yayınladığımız ve ‘Şehri Kadim Aziziye’ ismini verdiğimiz, bir tarih, kültür, sanat ve edebiyat dergimiz bulunuyor. Bunun yanında şehrimize renk katan, şehrimizin hafızası olan yazarlarımıza katkı sunmak adına onların kitaplarını yayınladığımız bir Aziziye Belediyesi Kültür Yayınları serisi oluşturduk. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da şehrimizin edebi hafızasına katkı sunacak, tarihimize ışık tutacak, halkımıza yol gösterecek eserlere sahip çıkma noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu duygularla, 40 yaşına merdiven dayamış Türkiye Yazarlar Birliği’nin 35 yıldır düzenlemiş olduğu, ülkemizin en prestijli ödüllerinden hakkaniyet ve liyakat esaslı “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödüllerini alan bu kıymetli değerleri Dadaş hemşehrilerim adına bir kez daha yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Şehrimizde bu ödülün düzenlenmesine vesile olan Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Sayın Mehmet Doğan başta olmak üzere, Türkiye Yazarlar Birliği’nin genel merkez yöneticilerine, Erzurum Büyükşehir Belediyemize ve TYB Erzurum Şubesi’ne de teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
DOĞAN: KÜLTÜR HAYATININ HER YIL BİR KADEMESİNE ÇIKIYORUZ
TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da, şairlerin ve yazarların, eserlerini ödül almak için yazmadığını söyledi. Doğan, "Bu ödüllendirme onların yaptıkları işin dikkate alındığını, takip edildiğini gösteriyor. Biz aslında yapılan işi takdir etmekten öte altını çiziyoruz. Türkiye'nin kültür hayatının her yıl bir kademesini çıkıyoruz. Bu resme her yıl 30 kişi yükleniyor. Gelecekte Türkiye'nin kültür hayatıyla ilgili çalışacak herkesin ilk bakacağı resim budur. Bu resme bakmadan Türkiye'nin kültür tarihi yazılamayacaktır. Bugüne kadar yaklaşık 500 kişi TYB ödüllerini aldı. Bu ödüllendirme Türkiye'nin çarpık, al gülüm ver gülüm ödüllendirme sistemini ortadan kaldırdı.”
ÖZBAHÇE: ÖDÜLLER TALİP OLANA DEĞİL, TAKİP EDİLEREK VERİLİYOR
TYB Genel Başkan Yardımcısı Osman Özbahçe de, birliğin 35 yıldır Türkiye’de kültür, sanat ve fikir alanında eserleri bulunan değerlere ödül verdiğini söyledi. Özbahçe, “TYB otuz sekiz yıl süresince gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ülkemizde birçok sivil toplum kuruluşuna önderlik etmiş, kamu yararına çalışan köklü bir kurumdur. Geride bıraktığımız 2016 yılında TYB, Ankara’da ve Türkiye genelinde sürdürdüğü faaliyetler yanında uluslararası alandaki faaliyetleriyle de verimli bir yılı geride bırakmıştır. Türkiye Yazarlar Birliği’nin verdiği ödüllerin maddî yönü bulunmasa da, geride bırakılan yıl içinde öne çıkan kalem, sanat ve fikir erbabını tespit edip kamuoyunun ve toplumun dikkatine sunmak bakımından önemi kültür ve edebiyat çevrelerince sıklıkla ifade edilmiştir. Ayrıca bu ödüller, ülkemizde kurumsallaşan sayılı ödüllerdendir. Önceki senelerde olduğu gibi Türkiye genelinde edebiyat, fikir ve yayın alanı ile ilgili değerlendirmeler geniş katılımlı bir heyet tarafından tarafsız ve kapsayıcı bir şekilde yapılmıştır. Ödüllerin, başlangıcından beri birliğimizin prensiplerine uygun olarak, talip olanlara değil, birliğimizde oluşturulan heyetin takibi ve müzakereleri sonucunda ödüllendirilmesi yerinde görülenlere verilmesi esas kabul edilmiştir. Amacımız, edebiyata ve kitaba ilginin her geçen gün biraz daha azaldığı bir dünyada kitabı, sanatı ve tefekkürü öne çıkarmaktır. Ödüllendirmede, tam bir hakkaniyet ve liyakat esas alınmaktadır.” Şeklinde konuştu.
TYB Erzurum Şube Başkanı Muhammet Hanefi İspirli ise, TYB’nin faaliyetleri ve şubeleri ile birçok STK’lara önderlik eden ve kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütü olduğuna vurgu yaparak, Erzurum Şubesi olarak da hemen hemen her hafta farklı bir etkinliğe imza attıklarını belirtti.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konuşmaların ardından ödül alan sanatçı, fikir adamı ve yazarlara ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Aziziye Belediyesi ve Türkiye Yazarlar birliği ödül alan sanatçı, fikir adamı ve yazarlara çeşitli hediyeler takdim ettiler. TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da, Başkan Sekmen ile Başkan Orhan’a desteklerinden dolayı ödül verirken, Ehl-i Beyt Besteleri ile müzik alanında ödül alan Sedat Anar’ın adeta kulakların pasını sildiği müzik dinletisi ile ödüm töreni sona erdi.
TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ GEZDİLER
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Aziziye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Erzurum’a gelen Türkiye’nin saygın yazar, fikir adamı ve sanatçıları Erzurum’un tarihi ve turistik yerleri, yöresel lezzetlerine hayran kaldılar. Oltu Taşı Çarşısı (Taşhan), Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler, Kongre Binası ve Yakutiye Medresesi’ni gezen konuklar, günün finalinde Erzurum Temelli Kültür Kahvesi’nde aşıkların atışmasına tanıklık ettiler.
Konuk yazar, fikir adamı ve sanatçılar, Başkan Mehmet Sekmen ile Muhammed Cevdet Orhan’a misafirpervelikleri için teşekkür ederek Erzurum’dan ayrıldılar.
İŞTE 2016 YILININ YAZAR, FİKİR ADAMI VE SANATÇILARI
Hikâye: Mehmet Kahraman, Işıklar Açık Kalsın
Şiir: M. Ragıp Karcı, Tut Elimden Düşmeyelim
Roman: Hasan Ali Toptaş, Kuşlar Yasına Gider
Deneme: Ali Yurtgezen, Evin Mahremi Olmak
Fikir: Ercan Yıldırım, Neoliberal İslamcılık
Araştırma: Hüseyin Yayman, Türkiye’de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi
İnceleme: Celal Soydan, İkbâl’e Dair
Edebi Tenkit: Hayriye Ünal, Başkasının Sınırlarında Şair
Gezi: Faruk Uysal, Taşkent Defteri
Hatıra: Sare Çizmecioğlu, Ayın Parlak Zamanı
Tercüme: Mehmet Hakkı Suçin, Aşkın Kitabı Nizar Kabbani
Biyografi: Fahrettin Gün, Babanzâde Ahmed Nâim Hayatı Eserleri
Çocuk Edebiyatı: Vural Kaya, Kuşların Kalbine Dokunmak
Şehir Kitapları: Esenler Belediyesi, dergi ve yayınları
Tiyatro:Hâle Canat Cürgül, Sıradışı Martı
Basın, yayın, televizyon, radyo alanında ödüllendirilenler:
Basın Fikir: Beril Dedeoğlu, (Star Gazetesi)
Basın Fıkra: İsmail Kılıçarslan (Yeni Şafak Gazetesi)
Dergi yayıncılığı: Aşkar Dergisi
Elektronik Yayıncılık: Hece Taşları
TV Program: Kitap Kokusu (TVNET)
Radyo programı: Hızırla Yolculuk (TRT Radyo)
Müzik: Sedat Anar, Ehl-i Beyt Besteleri
Kamu yayıncılığı: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
Özel yayıncılık: Kapı Yayınları
Üstün hizmet
Prof. Dr. Raşit Küçük,
Prof. Dr. Bekir Karlığa,
Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu