Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi.
409 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun teklifinde yer alan bazı maddeler şöyle:
“- 30/6/2016 tarihinden önce beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara ilişkin vergi cezaları, gecikme faizleri ve cezaları, 2016 yılına tahakkuk eden vergiler ve vergi cezaları idari para cezalarını kapsıyor. Kesinleşmiş alacakların, ödenmemiş alacağın feri alacağı yerine kanunun yayınlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim hesaplanarak tutarın kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamının ödenmesi şartıyla vergilere bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilir.
- Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sahip olunan her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarını 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler.
- Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları, kanunun yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik primi, isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kanun gereğince takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranı hesaplanarak tutarın bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanacak gecikme cezası ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.”