OLGUN YILDIZ-IŞIK ÇAPANOĞLU
ARDAHAN (İHA) - Ardahan’da toplu açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Eğitim için benim bir gözlemim var. Şayet ilin valisi ve belediye başkanı o kentin eğitimini ciddiye almışsa o kentin eğitim sorunu kalmıyor. Ardahan bu nedenle çok güzel bir örnek” dedi.
Bakan Dinçer, Atatürk Mahallesi’nde bulunan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda yapılan toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Eğitim için benim bir gözlemim var. Şayet ilin valisi ve belediye başkanı o kentin eğitimini ciddiye almışsa o kentin eğitim sorunu kalmıyor. Ardahan bu nedenle çok güzel bir örnek” diye konuştu.
İnsanların sorunu görmeleri ve sorunu kabul etmeleri gerektiğini ifade eden Dinçer, “Bazen sorunu görmek yetmiyor. O sorunu sorun olarak kabul etmek gerekiyor. Aslında bu kent için bir gelişme vizyonunu oluşturmak gerek. Nitekim bu şehir, sanki birkaç yıldır bu potansiyelin farkına varmış gibi görünüyor. Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkmenistan gibi kendisine çok yakın ülkeleri bir pazar alanı olarak gördüğünde hem eğitim-öğretim için çok güzel ve önemli fırsatlar ortaya çıkaracak, hem de ekonomik çok ciddi bir gelişme potansiyeli ortaya çıkmış olacak. Bunun farkına varılmış olması bence çok önemliydi. Ardahan’ın parmakla gösterilmesi için gerekli çabaları göstereceğiz” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması için çalıştıklarını belirten Bakan Dinçer, şöyle devam etti:
“Küresel dünya ile rekabet anlayışı tanzim etme ihtiyacımız vardı, bunu yaptık. Ondan sonra uzman öğretmen stratejisi çalıştayı oldu. Çünkü ben biliyorum ki, eğer öğretmeniniz yapılan değişimi kabul etmemişse, eğer öğretmeniniz kendi geleceği, Türkiye’nin geleceği için fırsat görmüyorsa başarılı olma şansınız olmayacaktır. Eğitimin başarısı bununla kaimdir. Bunun farkındayım. Bunu yaparken ‘öğretmenlik mesleğinin gelişimini nasıl sağlarız’ fikri üzerinde yoğun bir şekilde durduk. Her kademede ayrı sorumluluk ve görevlerin tanzim edildiği bir kariyer planlaması yapıyoruz. Bu kariyer planlamasından sonra ben öğretmenlerimizin mesleğiyle alakalı ilişkilerin çok daha etkin hale geleceğini düşünüyorum.”
Bu arada Bakan Dinçer, konuşması sırasında protokol arkasından “3 yıldır görev bekliyorum. Bazı görev bekleyen öğretmenler intihar etti” diye bağıran Öğretmen Okulu mezunu olduğu öğrenilen Ayşegül Namlıgezoğlu’nu yanına çağırarak dinledi. Dinçer, Namlıgezoğlu’na, “Popülist bir tavırla çözmeye kalkarsak çözülmeyecek. Bu şekilde 247 bin 500 öğretmen adayımız bulunuyor. Elimizden geldiğince çözmeye uğraşıyoruz. İnşallah çözeceğiz. Burada çok açık söylemek lazım bir zihniyet sorunumuz var. Yeni çıkış yollarına ihtiyacımız var. Tek motivasyonlarının devlette öğretmen olmalarına dair bir fikir aslında ciddi bir çıkmazdır. Öncelikle bundan kurtulmalıyız. Dünyanın hiçbir ülkesinde üniversite eğitimi devlet memuru olmak için kullanılan bir eğitim alanı değildir. Yine dünyanın hiçbir yerinde kimse üniversite mezununa iş garantisi vermez” dedi.
Daha sonra toplu açılış kurdelesini kesen Bakan Dinçer, yeni hizmete giren okulların hayırlı olması dileğinde bulundu.
TEMEL ATMA TÖRENİ
Kars kara yolu üzerindeki Ardahan Üniversitesi Kampus alanında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin temel atma törenine katıldı. Bakan Dinçer, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yaklaşık 30 yıla yakın iktisadi ve idari bilimler fakültesinde ders vermiş bir hoca olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
’’Benim için büyük bir anlamı var bunun. Harika bir tabiatı çok müthiş ve stratejik bir konumu var buranın. Ve müthiş bir gelişme potansiyeli var. Türkiye’de şöyle bir manzaraya sahip olan bir üniversite yok zannediyorum. Bunun farkında olduğunuzu düşünüyorum’’ dedi.
Eğitimi zorunlu olarak 12 yıla çıkarmakla küresel düzeyde eğitimi diğer ülkelerle eşit düzeye getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Dinçer,
’’Ama daha da önemlisi ABD nüfusunun yüzde 60’ını üniversite mezunu yapmak istiyor. Japonya yüzde yüzünü üniversitede okullaştırmak istiyor. Türkiye’nin küresel düzeyde ciddi bir açıklığı var. Bu mesafeyi yoğun bir şekilde kapatmalı. Bunun içinde eğitim sistemin demokratikleşmesine ve esnekleştirilmesine kesin ihtiyat var. Üniversitelerde de bu var’’ diye konuştu.
Farklı bütün kesimleri, dini, dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun, herkesin kendi ihtiyacını karşılayabileceği bir eğitim altyapısı ve müfredat programı oluşturmak gibi bir hedef peşinde koştuklarını anlatan Dinçer, ’’üniversitelerimizde bu değişikliği fark etmeli ve onun peşinde gitmeli. Eğitimi mutlak anlamda istihdama odaklı, devlette çalışmaya odaklı olmaktan çıkarmalıyız’’ dedi.
Dinçer, daha sonra Kazım Karabekir Spor Salonundaki Ardahan Üniversitesi’ndeki mezuniyet törenine katıldı.
Dinçer, risk alınarak bir şeylerin yapılacağını ve velilerin de çocuklarına destek çıkmaları gerektiğini belirterek, ’’Biz genellikle risk almadan tek düzenli yaşamı ortaya koyuyoruz. Halbuki, bu çok daha büyük fırsatları kaçırmamıza zemin hazırlıyor’’ diye konuştu.
Öğretim üyelerine de teşekkür eden Dinçer, Ardahan’da çalışmanın büyük bir fedakarlık gerektirdiğini, bunu da bu öğretim üyelerinin gösterdiğini ifade etti.
Dinçer, ayrıca Ardahan’a ne kadar farklı ilden, farklı ülkeden öğrenci gelirse Ardahan’ın o kadar gelişeceğini sözlerine ekledi.