Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
HABERLER>GUNCEL
12 Mayıs 2012 Cumartesi - 00:10

‘Balkan Göçü, İnsanlık Suçu’

“100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konferansında, Balkanlarla bağlarımızın uzun bir geçmişe dayandığını anımsatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:“Bu bağ bugün yaşadığımız topraklardan, Balkanlar’a doğru yalnızca bir göçün değil, yüzyıllarca o coğrafyayı etkileyecek bir yaşam biçiminin de taşınmasıdır.”dedi.

‘Balkan Göçü, İnsanlık Suçu’

“100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konferansında, Balkanlarla bağlarımızın uzun bir geçmişe dayandığını anımsatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:“Bu  bağ bugün yaşadığımız topraklardan, Balkanlar’a doğru yalnızca bir göçün değil, yüzyıllarca o coğrafyayı etkileyecek bir yaşam biçiminin de taşınmasıdır.”dedi.
KOÇAK’IN SUNUMU
“Vakıf müessesesi hiçbir medeniyette, İslâm medeniyetinde olduğu kadar köklü ve hedefine uygun bir fonksiyona ve büyüklüğe ulaşmamıştır” diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da, konuşmasında, “Osmanlı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere sosyal hayatın hemen her alanında vakıf anlayışını ön plâna çıkarmıştır. Çünkü Osmanlı’da vakıf eserleri, hem dünya hem de ahret hayatını güzelleştiren birer hizmet vasıtası olarak görülmüştür. Öyle ki bu yolla, otuz bine yakını kayıtlı olmak üzere, çeşitli vakıflar kurarak insanların yanında diğer mahlûklara da hizmet edilmiştir. Anadolu’dan Balkanlara, Afrika’dan Yemen’e kadar Osmanlı toprağı hüviyetini kazanmış her coğrafya, güzel şehircilik anlayışından nasibini almıştır” değerlendirmesini yaptı.
BALKANLARLA BAĞIMIZ
Balkanlarla bağlarımızın uzun bir geçmişe dayandığını anımsatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:“Bu bağ bugün yaşadığımız topraklardan, Balkanlar’a doğru yalnızca bir göçün değil, yüzyıllarca o coğrafyayı etkileyecek bir yaşam biçiminin de taşınmasıdır. İşte bu yıl, bu yaşam biçiminin vücuda getirdiği ata yadigârı hanların, hamamların, çarşıların, medreselerin, camilerin, çeşmelerin gureba evlerinin anlamca kutlandığı yıldır. Bu hizmetlerin hem kültür coğrafyamızda ve hem de yaşadığımız topraklarda, bugün de devamını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak en büyük vazifemizdir. Medeniyetimizin topraklara vurduğu birer perçin olan ve bizi bu toprakların tek sahibi kılan vakıf eserlerimizin yeniden ihyası bağlamında, bu haftanın kutlanması çok anlamlıdır.”
 GÖÇ TRAJEDİSİ
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, tarihçilerin, 1828 - 1829 Osmanlı -Rus Savaşı, Kırım Savaşı, 1877 - 1878 Rus Savaşı, 1912 - 1913 Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya Balkanlardan gelen Müslüman Türk göçmen sayısını yedi milyon olarak verdiklerini söyledi.
 “İkinci dünya savaşından sonra Yugoslavya ve Bulgaristan’dan gelen iki milyon muhacir de bu rakama eklenince, dokuz milyon civarında bir göç hikâyesinden bahsedebiliriz” diyen Güzel, tarihçi McCarthy’in, 93 Harbi’nin genel bilançosunda Tuna ve Edirne vilayetlerinde yaşayan 500 bin kişinin katledildiğini, açlık ve hastalıktan öldüğünü belirtirken, muhacir sayısını ise 1 milyon 230 bin insan olarak verdiğini hatırlattı.
DÜNYA GÖRMEZDEN GELDİ
Göçler münasebetiyle bir anda nüfusu iki katına çıkan İstanbul’da, muhacirlerin, cami, medrese, tekke, zaviye ve derme çatma barakalara yerleştirilmeleri ve yaşadıkları zorlukların, ne yazık ki dünyaya insanlık dersi vermeye çalışanların kapsam alanlarına hiç girmediğini anlatan Güzel, Balkanlar’daki Türk vakıflarıyla ilgili de şunları kaydetti: “Bilindiği gibi Osmanlı Devleti bir vakıf medeniyetidir. Bu medeniyetin tüm örneklerini Balkanlarda ziyadesiyle görmek mümkündür. Köprü, su yolu, hamam, kervan saray, imaret, çarşı, değirmen, boyahane, buzhane, bedesten, dükkân gibi vakıf eserleriyle Balkanlar adeta donatılmıştır. Vakıf medeniyeti gibi insanlık adına olağanüstü güzel bir kültür mirasını bize bırakan Balkanlar’da, Kafkasya’da, Kosova’da, Ahıska’daki göçlerde canlarını veren, Anadolu gibi bir coğrafyayı yedi düvelin elinden alıp bize armağan eden ecdadımızı rahmet ve saygı ile anıyorum.”
 Açılış konuşmalarından sonra Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Av. Özcan Pehlivanlıoğlu “100. Yılında Balkan Göçü”, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Murat Topçu ise “Balkanlarda Osmanlı Vakıfları” konulu birer konuşma yaptılar.

 
İspir MYO 15’inci yılında
 
Pasinler’de kaza: 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şiddete ağaçlı tepki
Oltu ilçe Devlet Hastanesi'nde çalışan idari personel, doktor, hemşire ...
‘Sağlık için hareket et’tiler
Narman İlçe Sağlık Grup Başkanlığınca Sağlık İçin Hareket Et yürüyüşü ...
Askerlik gururunu yaşadılar
Erzurum’da 4. Zırhlı Tugay Komutanlığı Palandöken Kışlası'nda engelli ...
 
Yoğun ilgi Kılıç’ı ağlattı
Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen "Osmanlı'da Harem" konferansına öğrencilerin ...
Hasta yakınları güvenlikçilere saldırdı
Oltu ilçesinde devlet hastanesinde görevli özel güvenlik görevlileri hasta ...
Grup Model öğrencileri coşturdu
Atatürk Üniversitesi Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen Grup Model ...
 
Palandöken’de bahar seferberliği
Palandöken Belediyesi yaz sezonuyla birlikte ilçenin en eski yerleşim ...
Özel Aziziye’ye iki ödül
TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve bilim insanlarının yetişmesinde önemli ...
Engellilere çağdaş yaklaşım
Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürü Sultan Murat Aydın, Engelliler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri