Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, Genel Sekreter Doç. Dr. Remzi Şahin, fakülte dekanları, öğretim elamanları ve öğrenciler ile çok sayıda konuğun hazır bulunduğu panelde, Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan ve Prof. Dr. Sabahattin Güllülü, “Sosyoloji Geneleğimiz” konusunu işledi.
Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen panelde konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli: “Üniversitemizin kuruluşunda da yer almış olan Türk sosyolojisinin yaşayan idolü Prof. Dr. Orhan Türkdoğan’ı öğrencilerimiz ile buluşturmanın onurunu yaşıyoruz. Üniversiteler her şeyden önce birer kültür kurumlarıdır. Kültürel sürekliliğimizi sağlamanın en işlevsel yollarından biri de, tarihsel sürekliliğimizi ve geleneğimizi devam ettirmek adına, vefa duygularımızı geliştirerek genç nesillere rol model olan, üniversitemize emeği geçmiş olan hocalarımız ile öğrencilerimizi buluşturmaktır. Biz de üniversite olarak bu bilinçle hareket ediyoruz” diye konuştu.
Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Remzi Şahin ise: “Atatürk Üniversitesi’nden çıkan değerleri, tekrar üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Özellikle toplumsal konuları kendilerine dert edinmiş hocalarımızı dinlemek, öğrencilerimiz için oldukça yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yıldız Akpolat: “Sosyoloji duayenleri Erzurum’da”
“Atatürk Üniversitesi’nin Kuruluşunun 60. Yılında Sosyoloji Geleneğimiz” panelini takdim eden Rektör Danışmanı ve Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Akpolat, Prof. Dr. Orhan Türkdoğan’ın yanı sıra Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü kurucularından Prof. Dr. Sabahattin Güllülü ve Hacettepe Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan’ı, öğrencileriler ile buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
Akpolat: “91 yaşında olmasına karşın, kendi deyimi ile ‘19’ yaşında olan Orhan hocamız bizlere Türk toplumunun tarihsel gelişiminin sosyolojisini anlatarak, Sabahattin hocamız Atatürk Üniversitesi’nin kuruluş çabalarını bizle paylaşarak ve Nevin hocamız ise Ziyaeedin Fahri Fındıkoğlu hocamızın Ziya Gökalp geleneğini nasıl yaşattığı konusunda bizi bilgilendirerek bilgi ve tecrübe dağarcığımızın ufkunu açmışlardır” dedi.
“Değişme, kültürün temel unsurudur"
Toplumların nasıl gelişmesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Orhan Türkdoğan ise: “Filozof diyordu ki; ruh bedende ihtiyar olarak doğar. Beden, ruhu gençleştirmek için ihtiyarlar. Eflatun, Sokrates´in gençliğidir. İşte Orhan Türkdoğan´ın gençliği de sizsiniz. Öncelikle Türkiye´nin tarihsel sosyolojik sorunlarına ana çizgileri ile değinmek istiyorum. Ülkemiz şu anda önemli toplumsal sorunlara gebe. Hedefimiz kaostan kozmos doğurmaktır, eğer karmaşıklıktan bir uyum doğarsa toplumun gidişi önemli olur. Tarihimizin öz yapısını inceleyerek bugüne kadar gelişimizin bir çizgisini sizlere açıklayacağım. Kozmos ve kaotik ortamların analinizi naçizane yapmaya çalışacağım. Bir toplum sürekli değişme içinde olmalıdır. Değişme, kültürün temel unsurudur, bu nedenle tarihimizde değişme oranlarına dikkatle bakmak gerekmektedir” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden panelistler, katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkür etti.