Muş Varto İlçe Kaymakamlığı lise son sınıf öğrencilerini üniversiteleri gezdirerek tercih noktasında yardımcı oluyor. Öğrenciler Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne gelince tercihlerine Atatürk Üniversitesini ilk sıralara yazmak istediklerini söylediler. Su Ürünleri Fakültesi’nde geziye gelen 64 öğrenciye balık ekmek ikramı edildi.
Geziye gelen öğrenciler, Atatürk Üniversitesinin hem görünüş hem de ulaşılabilirlik noktasında çok güzel olduğunu ve eğitimde daha başarılı bir yer olunabileceğini ifade ettiler. Ayrıca böyle bir üniversite de okumak istediklerini vurgulayan öğrenciler, “yakında üniversite tercihleri yapacağız. Bu tercih sürecinde kesinlikle Atatürk Üniversitesi ilk sıralarda olacak. Su ürünleri Fakültesi bizim gözdemiz konumunda.” diye konuştular.
ÜNİVERSİTEDEN HALKA BALIK HİZMETİ
Fakültenin eğitim ve araştırma gücünü kullanarak kaliteli balık ürettiklerine dikkat çeken Öğrenciler Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp ise, “Tesislerimizde üretilen balıklar, bölgenin diğer illerinden büyük talep görüyor. Her sezon milyonlarca alabalık yavrusu üretip, bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz. Erzurum şartlarında taze balık tüketim imkânı verilmektedir. Üretilen balıklar işleme ünitelerinde işlenip vakum ambalaj ile pişirilmeye hazır halde satışa çıkmaktadır. Bunun yanında üniversite yerleşkesi içerisindeki kafeteryada da balık ekmek şeklinde tüketicinin beğenisine sunulmaktadır. Bu şekilde su ürünlerinin Erzurum’daki taşınabilirliğinin artırılması ve kişi başına balık tüketiminin hiç olmazsa ülkemiz seviyesine çıkarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca tesis sayesin elde edilen gelirin tamamı yine tesise harcanmaktadır. İç Su balıklarının yetiştiriciliğiyle ilgili modern ekipmanların tamamının yer aldığı tesiste, yalnızca kendi öğrencilerimiz değil diğer üniversitelerden stajyer öğrenciler ve öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen yabancı öğrencilerde uygulamalı eğitim alma imkânı bulmaktadırlar. Eğitim boyutu yanında üretimin de yapıldığı tesislerde bölge üreticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda balık yumurta ve yavrusu yetiştirilmektedir. Su Ürünleri Fakültesi; sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek donanımlı su ürünleri mühendislerini yetiştirmek hedefi yanında bölge üreticilerine teknik ve canlı materyal desteği de sağlamaktadır. Öğrencilerin pratik bilgi ve becerileri kazandıkları araştırma ünitelerinde üretilen su ürünleri ile yerleşke sakinleri ve şehir halkının günlük balık ihtiyaçları temin edilmektedir. Bu şekilde, düşük olan su ürünleri tüketiminin arttırılması yanında sağlıklı beslenmelerine katkı sağlanması da hedeflenmektedir.” dedi.