AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, ufkun ötesini gören Türkiye Cumhuriyeti’nin son 13 yıldır Anadolu'yu bulunduğu coğrafya üzerinde köprü olmaktan çıkardığını, ulaştırma koridorları anlamında köprü hâline getirdiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı üçüncü tur görüşmelerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Akreditasyon Kurumu'nun bütçeleri görüşüldü. Bütçe görüşmelerinde AK Parti grubu adına söz alan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, bir harita göstererek, “Bu fotoğraf, yıldız gibi parlayan coğrafyasındaki, Anadolu Trakya toprağının, Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu konumu gösterir” dedi.
“Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, hükûmetleriyle, Ulaştırma Bakanıyla ve kadrolarıyla ufkun ötesini gören Türkiye Cumhuriyeti, son 13 yıldır Anadolu'yu coğrafya üzerinde köprü olmaktan çıkarmış, ulaştırma koridorları anlamında köprü hâline getirmiştir” diyen Arslan, bunun ulaştırma türlerinin birbirleriyle entegre edilerek başarıldığını kaydetti. Arslan, “Yani kara yollarıyla, demir yollarıyla, limanlarıyla, havaalanlarıyla birbiriyle entegre hâle getirerek bu coğrafyanın farkına varmıştır, farkındadır, gereğini yapmaktadır. Nasıl yapmaktadır? Sadece kara yollarında değil, demir yollarında da yüksek hızlı tren yapmakla kalmamakta, lojistik merkezleri yapmaktadır. Kara yollarında sadece doğu-batı eksenli değil kuzey-güney eksenli ana koridorlar yapmaktadır. Daha deniz limanlarını artırmakta, yetinmemekte, kara yollarıyla ve demir yollarıyla birbirine bağlamaktadır ve bununla da yetinmemektedir havaalanlarıyla ülkenin her yerini ulaşılabilir hâle getirmektedir. Ulaşılabilir hâle getirmektedir ki, bütün sektörler ulaştırma altyapılarından yararlansın. Sadece birini örnek vereceğim, bugün burada söylendi, dendi ki, ‘26 hava limanında kalsaydı, 55 veya 57 olmasaydı.’ 57 olmasaydı uçak ambulans, uçak helikopter Türkiye'nin her yerine gidip hizmet veremezdi. İşte, Türkiye'nin her yerinde havaalanı var ki uçak ambulansımız, uçak helikopterimiz Kars'tan da, başka yerlerden de hastayı alıp Türkiye'nin her yerine götürebiliyor. Demir yolu ağı örülüyor, işte bu coğrafyanın hakkı veriliyor. Marmaray'la, Bakü-Tiflis-Kars ile Londra Orta Asya'ya bağlanıyor. Diyebilirsiniz ki, ‘bana ne Londra'dan, bana ne Orta Asya'dan.’ Eğer bu coğrafyada 31 trilyon dolarlık bir pazar varsa, bu coğrafyada milyarlarca insan yaşıyorsa ticareten bu pozisyonunuzdan yararlanmanız lazım. İşte, Ulaştırma Bakanlığı ve ekibi bu pozisyonundan yararlanmak üzere projeler yapıyor” diye konuştu.
Doğu Kapı'ya kadar demir yolu olduğunu, fakat 50 yıldır yıldır demir yoluna el vurulmadığını kaydeden Anslan, “Bu kadrolar sayesinde Kars'a da, Akyaka'ya da, Doğu Kapı'ya kadar demir yolu yenilenmiştir, daha modern demir yollarıyla hizmet verilmektedir. Dolayısıyla sadece yüksek hızlı trene saplanıp kalmayalım. Kars sadece şehir içindeki 22 kilometrelik bölünmüş yoldan bugün Kars, Selim, Sarıkamış, Erzurum istikametinde ilçeleriyle bölünmüş yolla tanışmıştır. Susuz ilçesi bölünmüş yolla tanışmıştır. Digor ilçesi, şimdi iş başlıyor, bölünmüş yolla tanışacaktır. Arpaçay ve Akyaka ilçesi 1A standardında 12 metre genişliğinde yolla tanışmıştır. Yolun kenarından bir traktör giderken diğer taraftan 2 araba birbirini sollayabilecek genişlikte yollarla tanışmıştır. Kağızman ilçesi 50 yıldır el vurulmamış yollarını yenilemektedir, 1A standardına getirmektedir. Kimin sayesinde? Biliniz ki bu kadroların sayesinde” şeklinde konuştu.