ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine, bal arıları ve kovanlar arasında uygulamalı eğitimler veriliyor. Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü KUDAKA destekle proje kapsamında, genç üniversitelere arıcılık ve bal üretimi eğitimi, bizzat kovanların başında veriliyor. 28’i öğrenci, 15’i de yerli üreticiden oluşan kursiyerler, arıcılıkta daha önce hiç görmedikleri yöntem ve teknikler hakkında bilgilendirilirken, uygulamalı eğitimler ise, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dudulluoğlu tarafından veriliyor.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, hazırladıkları projeyle arıcılık ve bal üretimine akademik bir boyut kazandırdıklarını belirterek, Ziraat Fakültesi’nin alanında uzman öğretim üyeleriyle hem öğrencileri, hem de yerli bal üreticilerini bir araya getirdiklerini kaydetti. Proje kapsamında Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Geçit Köyü’ne götürdükleri kursiyerlere uygulamalı eğitimi bal kovanlarının başında verdiklerini anlatan Bayır, arıcılık ve bal üreticiliğine profesyonel bir yapı kazandırıncaya kadar bu tip çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.
Yerli bal üreticilerinin, arıcılığı geleneksel yöntemlerle yaptıklarını, bilimsel teknikler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını aktaran Taner Bayır, yürüttüğümüz eğitim projesi sayesinde Erzurum’daki arıcıların bilgi dağarcıklarını da genişlettiklerini ifade etti.
DUDULLUOĞLU: BU PROJEYLE KAZANAN ERZURUM OLACAK
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dudulluoğlu ise, konusu ne olursa olsun, verilen eğitimlerin pratik ayağının oluşturulmasının büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Bu proje sayesinde bizler de öğrencilerimize gerçek bir ortamda arıcılık ve bal üretimi eğitimi verme imkanı bulduk.” diye konuştu.
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa yürüttükleri projenin, şehirdeki arıcılık ve bal üreticiliği sektörüne büyük kazançlar sağlayacağını dile getiren Dudulluoğlu, “Bu proje iki yönlü; içerisinde hem bal üreticileri, hem de geleceğin ziraat mühendisleri var. Her iki hedef kitleye de, arıcılık ve bal üreticiliği eğitimini hem teorik, hem de pratik anlamda verme imkanı bulduk. Öğrencilerimiz artık kitaplardan öğrendikleriyle birlikte bizzat uygulamalı olarak aldıkları bilgilerle de donatılmış oldular. Üreticilerimiz ise, bu eğitimler sayesinde doğru bildikleri birçok yanlıştan kurtarıldılar. Her iki aşamada da, eğitimlerin faydası Erzurum’daki bal üretimine olumlu yönde yansıyacak.” dedi.
Öte yandan eğitimlerini tamamlayan öğrenciler ve üreticilere, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır tarafından sertifikaları verildi.