ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, projeden projeye koşuyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile ortak birçok projenin yürütüldüğü Ziraat Fakültesi’nde, kollar şimdi de bitkilerin bor (B) elementi ihtiyacını karşılamak amacıyla sıvandı.
Bölge topraklarının yüzde 35’lik bölümünde görülen bor (B) elementi eksikliği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni harekete geçirdi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile daha önce birçok ortak çalışmanın yürütüldüğü Ziraat Fakültesi’nde, tarımsal üretimde önemli bir yeri bulunan bor (B) elementinin takviye edilmesine yönelik olarak gübre üretimi yapılacak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, tarımsal üretimin arttırılmasında birçok element gibi bor (B) elementinin de büyük bir önem taşıdığını söyledi. Makro elementler yanında Bor (B) iz elementinin bitkisel üretimin artırılmasında önemli bir bitki besin elementi olduğuna dikkati çeken Metin Turan, “B elementi noksanlığına bağlı olarak bitkisel üretimde meydana gelen verim azalışlarını ortadan kaldırabilme adına dünyada ve ülkemizde önemli adımlar atılmıştır. Ancak ülkemizin bu konuda sahip olduğu en önemli avantaj ise, dünya B rezervlerinin yaklaşık yüzde 72’sine sahip olmasıdır.” dedi.
B ELEMENTİ, GÜNÜMÜZDE BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR…
Turan, B elementinin, günümüzde cam sanayi, seramik yapımı, temizleme ve beyazlatma sanayi, metalurji, nükleer uygulamalar, B fiberleri, uzay ve havacılık, enerji ve sağlık alanlarında kullanımının yanında tarımda kullanımının da giderek önem kazandığının altını çizdi. Turan, “Ülkemizde mevcut B kaynaklarının tarımda kullanımı ile ilgili olarak Ulusal Boren Araştırma Enstitüsü ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak bölümü arasında yapılan ortak projeler sonucunda yonca, buğday, çilek, mısır, brokoli, üzüm gibi bitkilerde denemeler yapılmış ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşılmıştır.” ifadelerini kullandı.
KULLANIM HAKKI TÜRKİYE’YE AİT OLMAK KAYDIYLA B GÜBRESİ OLUŞTURULACAK
2010 yılında Türkiye’de B noksanlığının bulunduğu tarımsal alanların tespitine yönelik Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Müdürlüğü Araştırma Enstitüsü ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün bir çalışma yaptığını anlatan Turan, çalışma sonucunda Türkiye topraklarının yaklaşık 40’ında B elementinin yetersiz seviyelerde bulunduğunun tespit edildiğini hatırlattı. Bölgede ise, bu oranın yüzde 35 düzeyinde olduğunun belirlendiğini anlatan Turan, şunları kaydetti: “B elementinin toprakta ve bitkideki hareket kabiliyetinin düşük olması nedeniyle B elementinin yeterli olduğu alanlarda da bitkisel üretimin artırılması için belli düzeylerde yapraktan B gübre ilavesi gerekmektedir. Bu noktadan hareketle bor elementi başta verim olmak üzere bitkilerin don, kuraklık, hastalık stres koşullarına dayanımı artıran önemli bir besin elementi olması nedeniyle ülkemizde dünya piyasasında lider olduğumuz (fındık, kayısı, vişne ve kiraz) bitki türleri ile ülkemizde üretimi önemli olan buğday, mısır, çay ve domates gibi bitkilerde B noksanlığına bağlı olarak meydana gelen verim kayıplarını azaltabilme adına proje hazırlığı başlatılmış olup, bu proje sonucunda kullanım hakkı ülkemize ait olmak üzere koşulu ile farklı bitkilerin B ihtiyacını gideren B gübresi oluşturulması hedeflenmektedir.”