Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2011 Perşembe - 08:37

Erzurum toprağına bor takviyesi

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, projeden projeye koşuyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile ortak birçok projenin yürütüldüğü Ziraat Fakültesi’nde, kollar şimdi de bitkilerin bor (B) elementi ihtiyacını karşılamak amacıyla sıvandı.

Erzurum toprağına bor takviyesi

ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, projeden projeye koşuyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile ortak birçok projenin yürütüldüğü Ziraat Fakültesi’nde, kollar şimdi de bitkilerin bor (B) elementi ihtiyacını karşılamak amacıyla sıvandı. 
Bölge topraklarının yüzde 35’lik bölümünde görülen bor (B) elementi eksikliği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni harekete geçirdi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile daha önce birçok ortak çalışmanın yürütüldüğü Ziraat Fakültesi’nde, tarımsal üretimde önemli bir yeri bulunan bor (B) elementinin takviye edilmesine yönelik olarak gübre üretimi yapılacak. 
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, tarımsal üretimin arttırılmasında birçok element gibi bor (B) elementinin de büyük bir önem taşıdığını söyledi. Makro elementler yanında Bor (B) iz elementinin bitkisel üretimin artırılmasında önemli bir bitki besin elementi olduğuna dikkati çeken Metin Turan, “B elementi noksanlığına bağlı olarak bitkisel üretimde meydana gelen verim azalışlarını ortadan kaldırabilme adına dünyada ve ülkemizde önemli adımlar atılmıştır. Ancak ülkemizin bu konuda sahip olduğu en önemli avantaj ise, dünya B rezervlerinin yaklaşık yüzde 72’sine sahip olmasıdır.” dedi.  
B ELEMENTİ, GÜNÜMÜZDE BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR…
Turan, B elementinin, günümüzde cam sanayi, seramik yapımı, temizleme ve beyazlatma sanayi, metalurji, nükleer uygulamalar, B fiberleri, uzay ve havacılık, enerji ve sağlık alanlarında kullanımının yanında tarımda kullanımının da giderek önem kazandığının altını çizdi. Turan, “Ülkemizde mevcut B kaynaklarının tarımda kullanımı ile ilgili olarak Ulusal Boren Araştırma Enstitüsü ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak bölümü arasında yapılan ortak projeler sonucunda yonca, buğday, çilek, mısır, brokoli, üzüm gibi bitkilerde denemeler yapılmış ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşılmıştır.” ifadelerini kullandı.  
KULLANIM HAKKI TÜRKİYE’YE AİT OLMAK KAYDIYLA B GÜBRESİ OLUŞTURULACAK
2010 yılında Türkiye’de B noksanlığının bulunduğu tarımsal alanların tespitine yönelik Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Müdürlüğü Araştırma Enstitüsü ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün bir çalışma yaptığını anlatan Turan, çalışma sonucunda Türkiye topraklarının yaklaşık 40’ında B elementinin yetersiz seviyelerde bulunduğunun tespit edildiğini hatırlattı. Bölgede ise, bu oranın yüzde 35 düzeyinde olduğunun belirlendiğini anlatan Turan, şunları kaydetti: “B elementinin toprakta ve bitkideki hareket kabiliyetinin düşük olması nedeniyle B elementinin yeterli olduğu alanlarda da bitkisel üretimin artırılması için belli düzeylerde yapraktan B gübre ilavesi gerekmektedir. Bu noktadan hareketle bor elementi başta verim olmak üzere bitkilerin don, kuraklık, hastalık stres koşullarına dayanımı artıran önemli bir besin elementi olması nedeniyle ülkemizde dünya piyasasında lider olduğumuz (fındık, kayısı, vişne ve kiraz) bitki türleri ile ülkemizde üretimi önemli olan buğday, mısır, çay ve domates gibi bitkilerde  B noksanlığına bağlı olarak meydana gelen verim kayıplarını azaltabilme adına proje hazırlığı başlatılmış olup, bu proje sonucunda kullanım hakkı ülkemize ait olmak üzere koşulu ile farklı bitkilerin B ihtiyacını gideren B gübresi oluşturulması hedeflenmektedir.”
 
 
 
 
 

 
Bakırcılık sanatı modern dünyaya açılıyor
 
Mehmetçik Vakfı'ndan "Kurban" ihalesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakırcılık sanatı modern dünyaya açılıyor
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Erzincan Bakır ...
Poyraz’dan dolandırıcı uyarısı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, mükelleflere ‘dolandırıcı’ ...
DAİB’den Irak çıkarması
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği , 24 – 26 Ekim günlerinde Irak’a gıda ...
 
İŞKUR mesleki eğitime yoğunlaştı
İŞKUR Erzurum İl Müdürü Ötügen, "İşsizliğin önlenmesi için meslek seçimi ...
Tarımsal üretimde kalite süreci
Tarım İl Müdürü Altun, düzenlediği basın toplantısında Erzurum'un tarımsal ...
Emek köylüden, para devletten
Erzurum'da, hayvan yeminde önemli yer tutan silajlık Mısır ekiminin yaygınlaştırılması ...
 
Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylığı
Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları’ (BAKK) programı kapsamında mikro ...
Ova'da 'Kaymak' tehditi
Prof. Dr. Öztaş, “Erzurum Ovası’ndaki bitkisel üretim alanlarında ‘kaymak ...
Ziraat Fakültesi üreticiyi sevindirdi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da tarımsal üretimde verim ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri