Eski zamanlarda evlerin vaz geçilmesi olan eleğin artık bilinmediğini ifade eden elek ustası Mehmet Bayram, işlerin kesat gidişinden yakındı. Erzurum’da son 2 usta kaldıklarını dile getiren Bayram, mesleği sürdürecek kimseyi bulamadığını da sözlerine ekledi. Bayram, “Şark köşeleri dolunca dükkânım artık işlemeyecektir.” dedi.
Eski zamanlarda eleğin önemini anlatan Usta Bayram, “Elek yapımı için gürgen ağacı ve tel gerekli oluyor. Bunun dışında en önemli unsur ise eleği yapacak kişi tabi ki de. Eskiden evlerde olmazsa olmazıydı elekler. Unu elemek için ya da benzeri başka bir şeyi. Bu gün köylerimizde ekmeğin şehirden alındığı bir dönem haline gelmişken eleğe ne kadar ihtiyaç duyulabilir ki? Bir usta olarak gürgen ağacı ve teli, kullanarak değişik ebatlarda elek yapıyorum. Özellikle mutfakları süsleyen elek, köylerde ve kırsal kesimlerde yaşayan, ekmek yapan kadınlar tarafından çok da yaygın olarak artık kullanılmıyor. Büyük kentlerde ise bu elekleri, aksesuar malzemesi olarak kullanılır hale geldi. Şark köşelerini süsleyen malzemeler arasında da elek yaygın bir kullanıma sahip. Yarın bir gün şark köşeleri de dolunca dükkân sessizleşecek.” diye konuştu.
ÇIRAK YOK
İşle ilgilenen kimsenin kalmadığını belirten Bayram, “Ben 27 yıldır elek işi yapıyorum. Eskiden elek yapımına çak rağbet vardı ancak şimdi öyle değil. Gelecek yıllarda bu işi kimsenin yapacağını zannetmiyorum. Birkaç tane çırak geldi yanımda çalışmaya başladı ama hepsi bir zaman sonra kaçtılar. Kimse öğrenmek istemiyor. Gerçi önceden siparişlere yetiştiremiyorduk. Şimdi ise durum ortada. Yani gerçek şu ki teknoloji, ucuz mal değil de köylülerin göç etmesinden dolayı elek sektörü yok oluyor.” şeklinde konuştu.