Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Aralık 2024 Perşembe - 13:55

ATAUNİV’den Prof. Dr. Bıyıkoğlu’na vefa

16 Ekim 1969’dan 3 Şubat 1976 yılına kadar Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ‘Liderlik, Bilim ve Miras’ vurgulu Doğumunun Yüzüncü Yılında Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Paneli’ ile anılacak.

ATAUNİV’den Prof. Dr. Bıyıkoğlu’na vefa

16 Ekim 1969’dan 3 Şubat 1976 yılına kadar Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ‘Liderlik, Bilim ve Miras’  vurgulu Doğumunun Yüzüncü Yılında Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Paneli’ ile anılacak.

Atatürk Üniversitesine, ‘Üniversite Kuran Üniversite’ unvanını kazandıran Bıyıkoğlu Erzurum’un sosyo kültürel ve sosyo ekonomik vizyonuna katkı veren Bilim adamı olarak Erzurumluların gönlünde özel bir yere sahip bulunuyor.

BIYIKOĞLU KİMDİR?

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, 1924’te Sivrihisar’da doğdu. İlkokulu Sivrihisar ve Polatlı’da, ortaokulu ve liseyi Eskişehir’de tamamladı. 1948’de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu. 1948-1950 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Mücadele Enstitüsünde Fitopatoloji Bölümünde asistan olarak çalıştı. Vatani görevinin ardından, 1950-1951 yılları arasında Konya’nın Sarayönü ilçesinde Konuklar Teknik Ziraat Okulunda öğretmen olarak çalıştı. Daha sonra da 1953-1958 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Zootekni Bölümünde asistan olarak çalıştı ve 1957 yılında doktorasını tamamladı. 1962’de doçentliğe yükselen Prof. Dr. Bıyıkoğlu, 1965-1966 tarihleri arasında Batı Almanya Hariensce Max Planck Enstitüsünde araştırmalarda bulundu ve profesörlük taktim tezini hazırladı. 1966 yılında profesör oldu. 1962’den 1971 yılına kadar Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bölüm Başkanlığı, Ocak 1969’dan Aralık 1970’e kadar da İşletme Fakültesi Dekanlığı yaptı.

 Prof. Dr. Bıyıkoğlu 16 Ekim 1969’dan 3 Şubat 1970’e kadar da Atatürk Üniversitesi Rektör Vekilliği görevini yürüttü. 1970’den Bakanlar Kurulu Kararı ile Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne asaleten atandı ve bu görevi, 03.02.1976’da son buldu.

ıyıkoğlu, Atatürk Üniversitesinde farklı dönemlerde genel sekreterlik ve muhtelif fakültelerde dekanlık görevlerinde bulunduktan sonra 1966 yılında rektörlük görevine atandı. Bu görevi 1976 yılına kadar sürdürdü.

1980 yılı sonlarında Konya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine öğretim üyesi olarak geldi. 1982-1983 yılları arasında Selçuk Üniversitesi rektör yardımcılığı görevinde bulundu. Bu görevde iken Rektör Prof. Dr. Erol Güngör’ün* vefatı üzerine 21.04.1983 17.06.1983 tarihleri arasında rektörlüğe vekâlet etti.

1984 yılında Bursa Uludağ Üniversitesine nakil oldu. Bu görevde iken 18 Nisan 1986 yılında vefat etti.

İngilizce ve Almanca bilen Bıyıkoğlu’nun; Değişik Yem Konserve ve Hazırlama Metotlarının Henüz Gelişimini Bitirmemiş Sığırların Besi Güçleri Üzerine Tesirleri (1970), Doğu Anadolu’da Morkaraman Koyunlarında Kuyruk Kesiminin Gelişmeye, Et Verimine ve Kalitesine Etkileri (1977), Genel Zootekni (ders kitabı, 1973), Hayvancılıkta Kısırlık Problemi (1967), Hayvancılıkta Uygulanan Yetiştirme Sistemleri (1973), Koyunculukta Yetiştirme Bakım Yemleme ve İdare İşleri (1976), Türkiye’de Hayvancılığın Meseleleri ve Alınması Gereken Bazı Tedbirler (1977) gibi kitapları ve çok sayıda makalesi vardır.

Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, evli ve üç çocuk babasıydı.

 
Çiftçi’den ER-VAK’a takdir plaketi
 
ATAUNİV GSF’den akredite başarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftçi’den ER-VAK’a takdir plaketi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Kalkınma Vakfı’na şehrin gelişmesi, ...
Sekmen: Erzurum bir kültür ve sanat şehri
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Şehir Tiyatrosu'nun ...
İzciler Allahuekber şehitlerini anacak
Türkiye İzcilik Federasyonu İl Temsilcisi Nuri Karslı ve Teknik Kurul ...
 
ATAUNİV’den ‘Mutlu Şehir Erzurum’ Projesi
Atatürk Üniversitesi, Erzurum’un sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamayı ...
Hüseyin Altın eserleriyle anıldı
"Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş", "Dargınım" ve "Hasret Akşamları" ...
1001 Hatim başlıyor
Erzurum’da asırlardan bu yana devam eden 1001 Hatim geleneği 13 Aralık 2024 günü başlıyor.
 
Ankara’da EHRAM sıcaklığı
Ak Parti 27. dönem Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Ankara Ayrancı ...
Erbaş: 'Gazze'nin inşası tüm insanlığın görevidir'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Gazze'nin yeniden inşası ...
Erzurumlu girişimciden kadayıf dolmasına yeni versiyon
Erzurum'un coğrafi işaretli tatlısı olan kadayıf dolması da son zamanlarda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri