Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kudakaf'25' daveti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kudakaf'25' daveti
GAMPO’dan Tales başarısı
GAMPO’dan Tales başarısı
Erzurumlu boksörlerden 11 madalya
Erzurumlu boksörlerden 11 madalya
Tortum Gölünü mesken tuttular
Tortum Gölünü mesken tuttular
Eğitime hayırsever desteği
Eğitime hayırsever desteği
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Nisan 2025 Perşembe - 07:37

ATAUNİV’de Türk Tarihçiliği gündemi

Atatürk Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Türk Tarihçiliği: Güncel Meseleler ve Çözüm Önerileri başlıklı çalıştay, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

ATAUNİV’de Türk Tarihçiliği gündemi

Atatürk Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Türk Tarihçiliği: Güncel Meseleler ve Çözüm Önerileri başlıklı çalıştay, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden gelen yaklaşık 100 bilim insanının katılım sağladığı çalıştayın açılışında konuşan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan, kendisinin de mensubu olmaktan gurur duyduğu Atatürk Üniversitesi ile ortak bir bilimsel projede yer almaktan ve iki ülke arasındaki köklü geçmişe katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

“Biz tarihçiler için tarihi yazarken temel hareket noktamız kendi milli kaynaklarımız ve milli tarih bakış açımız olmalıdır” diyen Prof. Dr. Ceylan şu ifadeleri kullandı: “Her Türk genci tarih öğrenirken Göktürk yazıtlarını mutlaka okumalıdır. Yazıtlar geçmişten geleceğe bize çok büyük bir tarih dersi verir. Tıpkı Ziya paşanın dediği gibi tarih en büyük müellimdir. Hiç kimse onun rahle-i tedrisinden müstağni olamaz diyerek tarihin her zaman en büyük öğretici ve öğretmen olduğunu vurgulanmaktadır. Bugün birbirinde değerli hocalarımızın sunacağı bilimsel veriler geleceğe ışık tutacak siz genç bilim insanlarının ve öğrencilerimizi yolunu aydınlatacaktır. Bu vesile ile çalıştaya destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na çalıştay düzenleme kuruluna, bütün katılımcılara en içten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

“Atatürk Üniversitesi, Şehrine, Bölgesine ve Ülkesine 70 Yıllık Akademik Tecrübesiyle Bilgi ve Birikim Katıyor”

“Kendi tarihimizi gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak adına yapılan bu değerli çalışmalar, Üniversitemiz başta olmak üzere üniversiteler tarafından çeşitli etkinliklere kutlanmakta ve geleceğe yol göstermektedir” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin, şehrine, bölgesine ve ülkesine 70 yıllık akademik tecrübesiyle bilgi ve birikim kattığını söyledi.

Rektör Hacımüftüoğlu: “Amacımız siz değerli tarihçi hocalarımızın yürüttükleri çalışmalardan feyz alarak geleceği yakalamak ve gelecek kuşaklara doğru bilgi, üretim modelleri, yeni anlayış ve kavramları aktarmaktır. Bu anlamda eğitim, araştırma ve topluma katkı gibi kategorik kodlar ve algoritmalarla tanımlayabileceğimiz alanlardaki en büyük gayemiz Türkiye ve dünyada yükseköğretim alanında çığır açmak ve yeni ufuklara yelken açmaktır. Bütün bu unsurları stratejik hedeflerimiz çerçevesinde planlarken ana hareket noktamız kendi tarihimizden aldığımız ilham ve tarihi kişiliklerimizdir. Hamdolsun 5 bin yıllık Türk tarihi kahramanlarla ve tarihsel şahsiyetlerle doludur. Yapmamız gereken tek şey onların tecrübelerinden yola çıkarak çalışmak, üretmek ve başarmaktır. Bugün burada Üniversite olarak yeni bir şeyi daha başarıyoruz.  Türk tarihçiliğinde günümüzde karşılaşılan sorunlar ve getirilecek olan yeni çözüm önerileri ile farklı bakış açıları ortaya çıkacak ve bilginin özleri kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu vesileyle böylesine anlamlı bir günde birbirinden değerli tarihçilerimizi bir araya getiren Çalıştay Düzenleme Kuruluna ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Alpaslan Ceylan adına hazırlanan armağan kitabının takdimi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu tarafından yapıldı.

Çalıştayın ilk sunumunu, Eski Türk Tarihinin Yazılması Sırasında Karşılaşılan Bazı Sorunlar Hakkında başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç gerçekleştirdi. Ardından Prof. Dr. Neslihan Durak, Türk Tarihçiliğinde Terminolojiye Dair Meseleler, Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, 21. Yüzyılda Türk Tarihçiliği: Sorunlar Gelecek ve Çözüm Önerileri, Prof. Dr. Hasan Bahar, Transavrasya Dilleri Kuramı ve Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu ise Eski Çağ Türk Sanatında Kronoloji, Yöntem ve Koruma Soruları başlıklı sunumlarını yaptılar.

Çalıştay alanında uzman bilim insanlarının katkılarıyla gün boyunca devam etti.

 

 
AFAD'dan Erzurum için ‘sarı’ kodlu uyarı
 
Erzurum Havalimanı verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş: 'İslam ülkelerine örnek bir teşkilatız'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığımız hac organizasyonu ...
Erbaş: 'Reddediyoruz'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Nikahsız birliktelik ne demek, reddediyoruz. ...
Erzurum MEM’den Türk Sanat Müziği etkinliği
Erzurum İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ve Yakutiye Raci Alkır ...
 
Oltu Kalesi restore edilecek
Oltu Kalesi'nin restorasyon çalışmaları başlıyor.
Erzurum’da ‘Üreten Kütüphaneler’ gündemi
Erzurum’da Kütüphaneler Haftası dolayısıyla bir dizi program düzenleniyor.
Karaz Kültürü bilimsel mercek altında
Erzurum Arkeoloji Müzesinde bulunan ve erken dönem kazılardan ele geçen ...
 
Baydemir’e Muhammed Eminhoca Mukimî Nişanı
Prof. Dr. Hüseyin Baydemir’e Özbekistan’da fahri profesörlük ünvanı ve bilim nişanı verildi.
'Katliamın gölgesi altında bir elimiz Gazze’de oldu'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "İyilik ve insanlık adına ...
Mobil Bilim Merkezi 14 Nisan’da Erzurum’da
Millî Eğitim Bakanlığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İlerlemenin Anlamlısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gönül zenginliğinden güzeli var mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Aşığın gözünden bakabilmek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri