Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Patentte Erzurum farkı
Patentte Erzurum farkı
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
HABERLER>EĞİTİM
19 Ekim 2023 Perşembe - 06:08

ATAUNİ’den Uzay Araştırmaları açılımı

Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) iş birliğiyle düzenlenen Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı açılış töreni ve kurumlar arası iş birliği imza töreni, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

ATAUNİ’den Uzay Araştırmaları açılımı

Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) iş birliğiyle düzenlenen Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı açılış töreni ve kurumlar arası iş birliği imza töreni, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

Açılış törenine ev sahibi olarak Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasında, havacılık ve uzay sanayisi teknolojinin hızla değiştiğini ve sınırları zorlayan bir alan olduğunu belirten Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ’ın bu alanda lider konumuyla geleceğin teknolojilerini şekillendirmek ve küresel ölçekte rekabet etmek amacıyla büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu aktardı.

“Öğrenciler Laboratuvar Projelerine Katılarak Teorik Bilgilerini Pratik Uygulamaya Dönüştürme Fırsatı Bulacak”

Çelik: “Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Atatürk Üniversitesinde açılacak olan TUSAŞ Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı, havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adımdır. Bu laboratuvar, 6 stratejik alanda gerçekleştirilecek çalışmalarla Türkiye’yi havacılık ve uzay sanayisi küresel arenasında daha da rekabetçi hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu kapsamda laboratuvarın en öncelikli hedeflerinden birisi, genç yeteneklere havacılık sektöründe deneyim kazandırmak ve onları bu kritik sektörde bilgi sahibi yapmaktır. Öğrenciler laboratuvar projelerine katılarak teorik bilgilerini pratik uygulamaya dönüştürme fırsatı bulacak ve havacılık sektörüne daha donanımlı bir şekilde katkıda bulunabilecekler. Ayrıca bu laboratuvarın sunduğu fırsatlardan biri de üniversite-sanayi iş birliği projelerine katılım imkanıdır. Öğrenciler bu tür projeler aracılığıyla teknoloji şirketi olan TUSAŞ ile iş birliği yaparak havacılık problemlerine çözüm üretme deneyimini kazanacaklar. Bu yeni laboratuvarın faaliyetleri arasında hidrojen teknolojileri, yakıt pilleri modelleme çalışmaları, hibrit sistem tasarımı modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Yeni Laboratuvarda, Yakıt Pili Modelleme, Hibrit Sistem Tasarım ve Modelleme, Yakıt Pili Tabanlı Güç Sistemlerinin Tasarımı Çalışmaları Yapılacak”

“Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak, yapısal, uçak, helikopter, insansız hava araçları, uzay sistemleri ve MMU olmak üzere altı stratejik alanda ürünleri ve müşterileri için geçerli olan çok çeşitli mühendislik ve teknoloji disiplinlerinde faaliyet göstermektedir” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektör Prof. Ömer Çomaklı, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve yenilikçi teknolojiler ile pazar rekabeti koşullarında güçlü kalabilmek için Ar-Ge faaliyetlerinin öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, Ar-Ge faaliyet alanlarının genişletilmesi kadar, Ar-Ge için faydalanılabilecek bilgi ve kaynak ağının güçlenmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Çomaklı: “Bu kapsamda TUSAŞ, üniversiteleri kendi Ar-Ge ekosisteminin doğal bir parçası haline getirebilmek ve yenilikçi teknolojileri takip ederken akademik kaynaklardan sınırsız faydalanabilmek için üniversitelerdeki akademik ve teknik alt yapıyı TUSAŞ Ar-Ge ihtiyaçları çözüm mekanizmalarının bir parçası haline getirebilmeyi amaçlamaktadır. Üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları kapsamında TUSAŞ tarafından bugün Mühendislik Fakültesinde, Atatürk Üniversitesi – TUSAŞ Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarının açılışını yapıyoruz. Açılan bu yeni laboratuvarda yapılacak çalışmalar kapsamında PEM yakıt pili modelleme çalışmaları, hibrit sistem tasarım ve modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmaları yapılacaktır.

Çok sayıda araştırmacının görev yapacağı Araştırma Laboratuvarında, TUSAŞ’ın özgün platformlarında kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, Üniversitemizdeki akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanarak, savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacı yetiştirme misyonu yerine getirilecektir. Bu laboratuvarda yapılacak ileri Ar-Ge çalışmaları için TUSAŞ HPC sisteminden 1.000 çekirdek tahsis edilecektir. Öğrenciler burada çalışacakları projeler kapsamında LIFT UP, LIFT UP+ ve LIFT UP++ programları ile maddi olarak da destekleneceklerdir” dedi.

“Çok Başarılı Bir Eğitim Veriyoruz Ancak Uygulama Alanımız Çok Zayıf”

Ülkemizin nadide kuruluşlarından biri olan TUSAŞ’ın Atatürk Üniversitesinde böylesine teknolojik bir laboratuvarı hizmete açmasının sevinilecek ve iftihar edilecek bir durum olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, böyle bir dönemde millet ve devlet olarak güçlü olmak zorunda olduğumuzu söyledi.

Üniversite-sanayi iş birliği noktasında Erzurum’un eksiklikleri olduğunu belirten Başkan Sekmen şunları aktardı: “Belediyemize ait şirketlerden bazıları bu tür teknolojik gelişmelere uygun çalışmalar yapıyor. Burada yapılacak birtakım çalışmaları TUSAŞ ile birlikte iş birliği içerisinde yürütebileceğimizi ifade ediyorum. Bu iş birlikleri sayesinde laboratuvarlar etkili olacak ve öğrenci kardeşlerimiz geleceğe iyi yetişecek. Üniversitelerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi uygulama alanlarının yoksunluğu olarak göze çarpıyor. Çok başarılı bir eğitim veriyoruz ancak uygulama alanımız çok zayıf. Hangi branşta olursa olsun çocuklarımızı sadece teorik değil uygulamalı eğitimlere de yönlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik kurumlar arası iş birliği protokolünü imzaladılar.

Mühendislik Fakültesi içerisinde hizmet verecek olan Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarının açılışı protokol tarafından gerçekleşirken, konuklar çalışma yapan öğrencilerle bir süre sohbet etti.

Rektör Çomaklı, Prof. Dr. Çelik’e Birimleri Tanıttı

TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir ve TUSAŞ Teknoloji Geliştirme Mühendisi Dr. Seda Sivri’yi Rektörlük makamında ağırlayan Prof. Dr. Çomaklı, konuklarına Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında hizmete açtığı birimleri tanıttı.

Rektör Çomaklı ve Prof. Dr. Çelik, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kurumsal İletişim Direktörlüğü, Araştırma Üniversitesi İzleme ve Değerlendirme Ofisi, Veri Yönetim Ofisi, Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi gibi birçok birimi ziyaret ederek birim yöneticilerinden bilgi aldılar.

 

 
Kurtulmuş: ‘Yazıklar olsun, yuh olsun’
 
‘Doğu Ekspresi'nin Gizemi' 20 Ekimde vizyonda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteler ve YÖK’ten ortak bildiri
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteler yayınladıkları ortak bildiriyle, ...
Vali Çiftçi’den eğitim gündemi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Yakutiye İlçesi Altınbulak Mahallesi’nde ...
Çiftçi En iyi Öğretmen Dumlu’yu ağırladı
Vali Mustafa Çiftçi, 2023 Global Teacher Prize yarışmasında, 130 ülkeden ...
 
İllere göre ara tatil uygulaması geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ara tatil uygulamasına devam edilmesi ...
Öğrencileri örnek yapan proje
Erzurum 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu'nda Sosyal Bilgiler öğretmeni ...
ETÜ’de yabancı dil eğitimi gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Power Yurt Dışı Eğitim Danışmanlık ...
 
YÖK’ten 800 yeni araştırma görevlisi kadrosu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ...
Bilecik’ten Oltu’ya eğitim köprüsü
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Evliya Çelebi Öğrenci Değişim Projesi kapsamında ...
Okullarda teneffüslerden biri en az 20 dakika olacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri