Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
11 Şubat 2016 Perşembe - 13:04

ATAÜNİ’den Türkiye’de bir ilk

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından Türkiye’de ilk defa düzenlenen, Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumu’nun açılışı, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

ATAÜNİ’den Türkiye’de bir ilk

10-12 Şubat tarihleri arasında Nene Hatun Kültür Merkezi’nde devam edecek olan sempozyum açılışına, Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Takkac ile Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan, Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yurtiçi ve yurtdışından gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

100 BİLDİRİ

“Yaşanabilir bir kış kenti nasıl olmalıdır” sorusuna cevap aranılacağı, kent ölçeğinden iç ve dış mekân tasarımlarına kadar sorun ve çözüm önerilerinin ele alınacağı sempozyumda, açılış konuşmasına yapan Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Türkiye’de ilk kez “Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumunun” gerçekleştirildiğini belirterek, sempozyumda yurtiçi ve yurtdışından 100’ün üzerinde bildiriler sunulacağını ve yaşanabilir kent modeli için planlama, tasarım ve bu konudaki uygulama örneklerini ele alacaklarını söyledi.

KIŞ KENTLERİNDE PLANLAMA VE TASARIM

Prof. Dr. Hasan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ekstrem iklim şartlarına sahip kış kentlerinde; bölge planlamadan, peyzaj planlama ve tasarım, kentsel tasarım, mimari yapı ve obje tasarımına kadar tüm ölçeklerde ekolojik, ekonomik ve estetik etkin kaynak kullanımı ile bu ekstrem şartlar birer avantaj durumuna getirilebilir. Nitekim dünya istatistikleri bizlere dünyada en yaşanabilir kentlerin sıralamasında daha çok kuzey ülkelerin yer alması bu düşüncemizi desteklemektedir. Bu vesile ile sempozyumumuzun başta Erzurum kenti olmak üzere bölgemize ve ülkemize yaşanabilir kentlere yönelik yeni ufuklar açmasını ümit ediyorum.”

ERZURUM’UN TURİZM GELECEĞİ

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkac yaptığı konuşmada, Erzurum'un ve ülkemizin turizm geleceği için, önemli konuların tartışılacağı bir sempozyuma ev sahipliği yapmak, Atatürk Üniversitesi için çok büyük bir mutluluk olduğunu söyledi. Takkac: “Şehrimiz kışın kar ve karla ilgili faaliyetlerin etkili olduğu bir şehir. Bizlerin 6 ay kış, 8 ay kış, 10 ay kış gibi sözlerimiz var. İskoçyalılar da kendi ülkelerinde haziran ve kış olmak üzere iki mevsim olduğundan bahsederler. Bizim de buna yakın yaz, kış ve kara kış gibi benzetmelerimiz var. Kış mevsimi bizde etkili olduğu gibi başka yerlerde de etkili olmuş ve hatta ‘kış bir mevsim değil, bir meşgaledir’ sözü de ortaya çıkmıştır.

Üniversitemiz kış sporlarının gelişmesi için kendi üzerine düşen görevi yapmaya çalışmakta. Sayın Rektörümüzün gayretleriyle Kış Sporları Enstitüsü’nü ülkemizde ilk defa üniversitemizde kurduk. Bu enstitümüz, yapacak olduğu araştırmalarda bir kış kentinin nasıl olması gerektiği ve bir kış kentine nelerin kazandırılabileceği konusunda çalışmalar yapacak ve bizlere ışık tutacak. Bu sempozyumda sunulan bildirilerde ülkemizin dünyada var olan imkânların ne kadarına sahip olduğu ve eksik olanların da nasıl telafi edilebileceği konusunda fikir tartışmalarıyla yine yol gösterici olacaktır. Sempozyumda emeği geçen herkese Sayın Rektörümüz adına çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise söz konusu sempozyumun Erzurum’da yapılması, Erzurum, kış şehirleri ve ülkemiz için bir avantaj olduğunu dile getirdi. Başkan Sekmen, yurtiçi ve yurt dışından gelen akademisyenlerin kış şehirleriyle ilgili yaşam alanları nasıl olmalı, nasıl bir yapılaşma ve nasıl bir mekânsal planlama yapılması gerektiğini tartışacaklarını söyledi.

Sekmen: “ Eskiden kış aylarını büyüklerimizin, bir sıkıntı ve musibet olarak anlattıklarını hatırlarım. Ama dünyamıza baktığımız zaman bizden çok daha zor kış şartlarına sahip olan şehirlerin modern, çağdaş, gelişmiş ve müreffeh olduklarını görmemiz mümkün. Bizde şehirlerimizi bu konuma nasıl taşıyabiliriz. Bir kış şehrinde olan güzellikleri, o imkânlara sahip olamayan diğer şehirlere nasıl uygulayabiliriz konusunu tartışmalıyız.” şeklinde konuştu.

“2011 Üniversiteler Arası kış Oyunları Erzurum’da gerçekleşmişti ve şimdi ise 2017 EYOF Erzurum şehrimize verildi. Bunlar çok önemli faaliyetler. Çünkü eğer bir turist gelmezse o ilin, o ülkenin kalkınması çok zor. Dışa kapalı bir toplum kalkınamaz” sözleriyle konuşmasına başlayan Vali Yardımcısı Ayhan Terzi konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyada kış şartları bizden daha ağır olan yerler var. Onların neler yaptığını, nasıl mutlu olduğunu görüp, bizlerde o şekilde plan ve program yapmamız lazım. Herkesi yaşantısı kendine gibi sözler sarf edersek, kalkınan ve ilerleyen bir toplum haline gelmemiz çok zor olur. İnşallah buradaki hocalarımızın fikir ve tecrübelerinden herkesin faydalanacağını ve ilimize büyük katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi. Kanada Edmonton’da Uzman Mimar olarak çalışan Nola Kilmartin, ‘Olağan Soğuğa Karşı Çareler Aramak’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumdan sonra ise sempozyuma destek veren kurum yöneticilerine katılım belgesi taktim edildi.

 
‘Erzurum’un kışı, bilmeyene zor..’
 
Afgan Semir’e şefkat eli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kış cefaydı, sefa oldu’
Sekmen, “Geçmişte kış Erzurum için büyük bir sıkıntıydı şimdi ise kış ...
Erzurum trafiğinde 'adap' gündemi
Erzurum’da, Direksiyon usta öğreticileri ile Trafik öğretmenlerine yönelik, ...
‘Türkiye büyük bir güçtür’
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’nin ...
 
Palandöken’de 2016 rekoru
Erzurum Konaklı ve Palandöken Kış Turizm Merkezlerinde kar yüksekliği ...
Meral beklentilerini seslendirdi
DEGD Başkanı Meral, “Engelli maaşlarında hane halkının gelirine bakılmaması ...
948 aileye doğum yardımı yapıldı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, Erzurum’da 2016 yılının ...
 
TÜİK Erzurum besicilik verilerini paylaştı
Erzurum’da sığır sayısı 640 bin 220, koyun sayısı 697 bin 539 ve keçi ...
ASP’de öncelik ‘Çocuk Refahı’
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Yurt, Çocuk Koordinasyon ...
Erzurum Nüfus en’leri açıklandı
Erzurum dışında, 1 milyon 790 bin 796 Erzurumlunun yaşadığı, il dışında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri