BAYAZIT CEBECİ (İHA) - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, toplumunun beklentilerinin değiştiğine, kurum ve kuruluşların temel görevlerini yerine getirmesine değil ayrıca bunları nezaket ve hoşgörü içerisinde hiç bir ayrım gözetmeden yapmasının beklendiğine dikkat çekerek, "Artık sonuçla birlikte sonuca nasıl ulaşıldığı daha da önem kazanmıştır. Bir suç işlenmişse delili elde etmek kadar, delilin nasıl elde edildiği, bir zanlı veya suçlu etkisiz hale getirilmiş, gözaltına alınmışsa bu kişinin hangi şartlar altında
nasıl yakalandığı önemli hale gelmiştir" dedi.
ŞAHİN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI
İçişleri Bakanı Şahin, AB-Türkiye 2009 Mali İşbirliği Programlaması kapsamında Eğitim Daire Başkanlığı tarafından eş ortak ülke Avusturya ve Federal Almanya Cumhuriyeti ile birlikte yürütülecek olan 'Polisin Güç Kullanma Kapasitesinin Geliştirilmesi' eşleştirme projesinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen açılış törenine katıldı. Bakan Şahin burada yaptığı konuşmada, evrensel olarak güvenlik hizmetlerine bakıldığında sorumlu birimlerin kamu düzeni ve genel ahlakı temel hak ve hürriyetleri korumakla birlikte suç işlenmesini önlemek, suçlularının takip edip yakalamak ve her türlü terör, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele etmek gibi devletin en temel, en yaygın görev sorumluluklarını üstlenmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, "Türk polis teşkilatı bu görev ve sorumluluklarının bilincinde olup, layıkıyla yerine getirmenin büyük mücadelesini vermektedir. Bununla birlikte günümüz toplumları artık daha farklı birikim ve becerilere sahip bireyler istemektedir. Bilgiye ulaşabilin, ulaştığı bilgiyi başkalarına aktaran ve paylayan, bu bilgilere yenilerini katabilen, üretken kişi ya da toplumlar güçlü olarak kabul edilmektedir" dedi.
İNSAN PROFİLİNDEKİ DEĞİŞİKLİK
Günümüz toplumlarının ihtiyacı olan insan profilinin artık değiştiğine dikkat çeken Bakan Şahin, kaliteli hizmetin güven, dayanışma ve meslek ilkelerine uyumu da beraberlerinde getirdiğini vurgulayarak "Özellikle insan haklarının temel olarak kabul edildiği güvenlik hizmetlerinde, kaliteli hizmetin önemi büyüktür. Bu nedenle güvenlik hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik verilen eğitimleri ve bu konudaki işbirliklerini her ülke önemli görmektedir" diye konuştu.
AB'ye üyelik çalışmaları kapsamında, Emniyet Teşkilatının üzerine düşeni yükümlülükleri yerine getirmede ve değişen şartlara göre dinamik bir teşkilat yapısı ve yönetimi içinde daha etkin bir hizmet geliştirmekte olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Bakan Şahin şöyle devam etti: "Uluslararası düzeyde ve profesyonellikte güvenlik hizmeti sunan; nitelikli, fedakar ve çalışkan mensuplarıyla her zaman büyük takdir toplayan ve başarılı hizmet veren Emniyet Teşkilatımız mensuplarının özveriyle hazırlanmış bu proje ile sahip oldukları tecrübe ve bilgileri daha üst seviyelere çıkaracaklarına inancım tamdır."
"SONUÇLA BİRLİKTE SONUCA NASIL ULAŞILDIĞI ÖNEM KAZANDI'"
Yaşanılan çağın hızla gelişen bilim ve teknolojinin oluşturduğu köklü değişmelere sahne olduğunu ifade eden Bakan Şahin, toplumunun beklentilerini değiştiğine, kurum ve kuruluşların temel görevlerini yerine getirmesi değil, ayrıca bunları nezaket ve hoşgörü içerisinde hiç bir ayrım gözetmeden yapmasının beklendiğine dikkat çekti. Şahin, "Artık sonuçla birlikte sonuca nasıl ulaşıldığı daha da önem kazanmıştır. Bir suç işlenmişse delili elde etmek kadar, delilin nasıl elde edildiği, bir zanlı veya suçluetkisiz hale getirilmiş, gözaltına alınmışsa bu kişinin hangi şartlar altında nasıl yakalandığı önemli hale gelmiştir. Eğer bu durumlar gözardı edilirse kamu vicdanı rahatlamadığı gibi adalet yerini bulamamaktadır. Bu konularda toplumun beklentilerine cevap ise ancak yeterli düzeyde eğitim görmüş, görevini özümsemiş, yaptığı görevin inceliklerini bilen personel ile verilebilmektedir" şeklinde konuştu.
"ÖNEMLİ OLAN ZİRVEDE KALMAK"
Bakan Şahin, demokrasinin ilkelerini kendisine her zaman esas alan Emniyet Teşkilatının çok hassas bir yere sahip olan güç kullanımı konusunda sergilediği profesyonel tavrına şu anda açılışı yapılan ve iki yıl sürecek olan Avrupa Birliği Eşleştirme Projesinden edineceği bilgi ve destekle kendisine yakışır bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğinden en ufak şüphesi olmadığını kaydetti. Şahin, "Bilindiği gibi önemli olan zirvelere ulaşmak değil, önemli olan o zirvede kalabilmektedir. Zirvede kalabilmek
içinde sürekli çaba içinde olmak gerekmektedir. Emniyet teşkilatımızın halkının gönlünde ulaştığı zirvede kalabilmesi için, içinden çıktığı ve insanlığın en önemli ve birinci ihtiyacı olan güvenlik hizmetini halkına en iyi şekilde verebilmenin gayreti içinde olması ve bunu devam ettirmesi için sürekli arayış ve araştırma içinde olduğuna bugün burada şahit olmaktayız. İnsanlarımıza güvenlik hizmeti veren Emniyet Teşkilatının daha da gelişmesi ve çağın tüm imkanlarıyla donatılarak daha etkin bir hizmet verme ortamına kavuşturulabilmesi için , Bakanlık olarak yapılması gerekenleri tereddütsüz yapacak ve tüm imkanlarımızı bu yolda seferber etmeye devam edeceğiz" dedi.
EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ KILIÇLAR
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise, toplumların ulaştığı en iyi yönetim anlayışı olan demokrasinin yerleşmesinde, toplumsal ve kültürel etkenlerin yanı sıra güvenliğin de çok önemli bir yeri olduğunu, huzur ve güvenin tam olarak sağlanamadığı bir ortamda demokratik hakların kullanımı konusunda da eksiklikler ve sorunlar yaşanacağına dikkat çekti.
Kılıçlar, dijital teknoloji ile haberleşme ve iletisre dinamik bir teşkilat yapısşim araçlarının yaygınlaşması neticesinde suç ve suç çeşitlerinin giderek arttığını vurgulayarak şunları kaydetti:
''Bu nedenle ülkeler sınır aşan suçlarla mücadelede, bu suçları önlemek ve asayişi sağlamak için yeni yöntemler ve işbirliği için yeni araçlar geliştirme ihtiyacı duyuyorlar. Böyle bir ortamda sınır aşan suçlarla mücadele için ülkelerin sahip olduğu tecrübeleri ve suçla mücadele yöntemlerini karşılıklı paylaşmaları önem arz ediyor. Türk polisi güç kullanma konusunda sergilediği profesyonel tavrı, projeden sağladığı katkıyla birlikte demokratik toplum prensiplerine daha uyumlu hale getirecek. Bu proje ile Türk, Avusturya ve Almanya polis teşkilatlarının güç kullanımı konularında sahip oldukları bilgi ve tecrübelerden karşılıklı olarak yararlanılacak, bilimsel yöntemlerle elde edilen veriler, polisin güç kullanma kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Her zaman ilerlemenin ve yeni bir adım daha atmanın arayışı içinde olan emniyet teşkilatı bu projeyle birlikte güç kullanımında standart uygulamalara kavuşarak demokrasi adına üzerine düşen görevi daha etkin şekilde yapmaya devam edecek.''
Emniyet Genel Müdürlüğü adına projeyi yürüten Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş ise, ülkelerin tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşırsa dünya barışı açısından önemli bir adım atılmış olacağını belirterek proje ile AB'ye üye devletlerdeki en iyi uygulamaların paylaşılacağını, artılar ve eksilerin analizinin ardından polisin ünlük uygulamaları ve toplumsal olaylara müdahale konularında model geliştireceğini kaydetti.
Almanya Konsolosu Thomas Schultze ise konuşmasında 2 milyon avro bütçeyle hazırlanan projenin 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ederek bu gibi projelerin Türkiye, Avusturya ve Almanya arasında AB nezdindeki ilişkileri daha da güçlendireceğini vurguladı.
Avusturya Emniyet Genel Müdürü Dr. Herbent Anderl de projenin 3 Türkiye, Avusturya ve Almanya'yı bir araya getirme ve kolluk güçleri arasında bağlantıları geliştirmeye katkı sağlayacağını kaydetti.
disiplin yönünden, adli yönden kusur ve ihmal varsa şüphesiz onlar da zaman içinde ortaya çıkar. Ama ilk değerlendirmemizde böyle bir hususun varlığı söz konusu değildir.''
Bir gazetecinin ''Müfettiş görevlendirildi mi, inceleme başlatıldı mı?'' şeklindeki sorusu üzerine ise Bakan Şahin, ''Doğrudur. Müfettiş değil, müfettiş dışı görevlilerle olayı farklı açıdan değerlendirecek, idari tecrübesi olan arkadaşlar marifetiyle, müfettişlerimizle birlikte olayı değerlendiriyoruz" karşılığını verdi.