IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, yerelden alınan kararların merkez tarafından kabul görmeye başladığını belirterek, “Yerel yönetimlerin katılım payının yüzde 1’den yüzde 0.5’e düşürülmesi önerimizin bakanlık tarafından kabul edilmesi bizi mutlu etmiştir” dedi.
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı’nın 4.Olağan Kalkınma Kurulu toplantısı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda yapıldı.
OSMANAĞAOĞLU’NUN SUNUMU
Toplantıda konuşan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, yerelden alınan kararların artık merkezdeki politikalara ve kararlara etki etmeye başladığını söyledi.
Kalkınma Kurulu olarak çok önemli çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar kapsamında alınan kararların merkezde kabul görmeye başladığını vurgulayan Osmanağaoğlu, “Önceki Kalkınma Kurulu toplantısında sektörlere ve kurullara ayrılıp çok önemli tartışmalar yaptık. Yerel yönetimlerin katılım payının yüzde 1’den yüzde 0.5’e düşürülmesi önerimizin bakanlık tarafından kabul edilmesi bizi mutlu etmiştir” dedi. Serhat İlleri Belediyeler Birliği’nin kurulmasına yönelik çalışmada sona gelindiğini belirten Osmanağaoğlu, “Serhat İlleri Belediyeler Birliği’ni kurmak için çalışma başlatmıştık. Şu anda İçişleri Bakanlığı’na sunulmak üzere hazır durumdadır. İnşallah bizim de kısa sürede Serhat İlleri Belediyeler Birliği olacaktır” diye konuştu.
“YERELDEKİ İNSANLARIN KARAR SÜRECİNE DAHİL EDİLMELERİ GEREKİYOR”
Toplantıda konuşan SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar da, Kalkınma Kurullarının ajanslar için önemli danışma kurulları olduğunu ve üzerinde plan uygulanan yereldeki insanlardan oluşması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bölge planı hazırlanırken yereldeki insanların görüşleri doğrultusunda hazırlandığını ifade eden Tutar, “Yerelden yönetim, hayatımıza yeni giren bir kavramdır. Bunun merkezine “yönetişim” diye bir anahtar kavram oturtabiliriz. Bunun da anlamı şudur: Türk planlama tarihinde bildiğiniz gibi 1963’teki ilk planlamadan 2005 yılına kadar merkezden planlanmış, oradan çıkmış olan modelleri uyguluyorduk. Ama 2005 yılından itibaren özellikle AB’ye giriş süreciyle birlikte bizler üzerinde plan uyguladığımız yereldeki insanları dahil etmek suretiyle bu planları hazırlamak gerektiğine dair bir kanaatimiz hasıl oldu. Nitekim merkezden çizilen planların eğer yerelde bir sahipliği yoksa, bu duygu yaratılamıyorsa o zaman bu planların çok büyük bir kısmının ölü olarak doğduğuna hepimiz şahit oluyoruz” diye konuştu. Tutar, “Rasyonel olan şudur ki, bölge planları hazırlanırken bu planı üzerinde uygulayacağınız insanların sürece dahil edilmeleridir. Onların isteklerini, beklentilerini karşılayacak, onların kaderleri üzerine söz söylediğimize göre, onların da bu sürece dahil edilmeleri, dolayısıyla eski, buyurgan, otoriter bir devlet anlayışından ziyade müzakereci ve katılımcı bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor” dedi. Kalkınma Kurulu listesinin SERKA tarafından oluşturulmadığının altını çizen Tutar, “Zaman zaman bölgemizden bazı sivil toplum kuruluşlarımız, belediye başkanlarımız, oda temsilcilerimiz, dernek yöneticilerimiz vs. arayıp sitemde bulunuyorlar. Kalkınma Kurulu listesini SERKA belirlemiş, diyorlar. Kesinlikle böyle bir şey yapmadık. Bunun bizimle bir alakası yok. Kalkınma Kurulu listesi ajansın kuruluşunda, 2009 yılının Temmuz ayında oluşturulmuştur. Bizden önce oluşturulan liste Bakanlığa gönderilerek onaylanmıştır. Biz de bu belgeye göre kalkınma kurulu üyelerimizi davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kalkınma Kurulu Başkanı Osmanağaoğlu ile katip üyelere plaket verildi. Toplantının sonunda yapılan Kalkınma Kurulu Başkanlığı seçimlerine tek aday olarak giren Tutak Belediye Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, ikinci kez Serhat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı seçildi.