Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
HABERLER>EĞİTİM
21 Temmuz 2013 Pazar - 14:31

Organik tarıma üniversite desteği

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, yürüttüğü çalışma ve projelerle bölge çiftçisine rehber oluyor.

Organik tarıma üniversite desteği

RECEP ERGİN
GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, yürüttüğü çalışma ve projelerle bölge çiftçisine rehber oluyor.
Kelkit ilçesinde 2011 Mayıs ayında kurulan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, organik yumurta ve mantar üretimi projelerini uygulamaya koyarak ülkede ve dünyada her geçen gün daha da önem kazanan organik üretime katkı sağlıyor.
Birim faaliyetleri hakkında açıklama yapan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Rektör’ü Prof. Dr. İhsan Günaydın’ın güçlü desteği ile organik üretim anlamında önemli projelere imza attıklarını söyledi.
Merkezin amacının, her türlü organik bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmek, tarımsal araştırma ve üretimde bilimsel çalışmaları ve teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel sorunlar için çözüm üretmek, tarımsal üretimde strateji üreterek piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, tarımsal üretimde kullanılan materyallerde kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek alt yapıyı oluşturmak, bu alanda kurumsal ve bireysel talepleri karşılamak, çiftlik ölçeğinde ve bölgesel ölçekte etüt, planlama ve danışmanlık hizmetleri vermek olduğunu belirten Yıldırım, “Bu amaçlar doğrultusunda, bölgemiz çiftçisine önderlik etmek amacı ilk etapta ilçe merkezimizde organik yumurta ve mantar üretimi projeleri ile işe başladık” dedi.
“KELKİT KÜLTÜR MANTARI İÇİN UYGUN DURUMDA”
Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, kültür mantarlarının yetişme yörelerinde sıcaklığın fazla olmasının hasat döneminde böcek, bakteri, örümcek ve akarlar gibi zararlıların faaliyetini arttırdığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Mevsimsel sıcaklık ortalamalarının düşük olduğu yüksek rakımlı ve soğuk bölgeler kültür mantarcılığı üretiminde uygun olmaktadır. Kelkit ilçesinde kış ayları sıcaklık ortalaması -5°C ve yaz ayları 17°C dolayındadır. Kültür mantarı üretiminde 17-18 °C sıcaklığı yakalamak için klimalar ile sarf edilen elektrik enerjisi bu sektörün giderinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Kelkit ilçesi uygun arazi şartlarının olması yanında iklim yönünden de kültür mantarcılığına uygun durumdadır. Kompost üretimi için gerekli samanın Kelkit yöresinden sağlanabilmekle birlikte yakın olan Erzurum ve Erzincan illerinden de sağlanabilir olması bu avantajlar arasında sayılabilir. Bu nedenle ilk etapta 4 üniteden oluşan mantar ünitemizin 2 ünitesini üretime açtık ve buradan mantar üretimine başladık. 2 üniteden toplam üretim hedefimiz 3 ton civarındadır. Mantar üretimi konvansiyonel olarak başlatılmış olup daha sonraki aşamalarda araştırmalar yapılarak organik üretim safhasına geçilmesi planlanmıştır.”
ÜNİVERSİTEDE ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ DE BAŞLADI
Bölgede kanatlı üretiminin yaygın olmayıp, sadece ev tipi yetiştiricilik olarak gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, “Üniversitemizde ülkemizde çok az olan ve bölgemizde olmayan organik yumurta tavukçuluğu benimsenmiştir. Bu üretim tarzı bölgemizde bu alanla ilgilenen kişilere bir örnek teşkil etmektedir. Organik yumurta tavukçuluğu ünitemizde, organik tarım mevzuatına uygun olarak yetiştiricilik yapılmaktadır. İlk etapta Haziran 2013 ayında bir günlük civciv olarak getirilen 700 adet civciv yetiştirilmesiyle başlanmıştır. Kasım 2013 ayında tam kapasite yumurta üretimine geçilmesi hedeflenmiş olup yıllık ortalama 200 bin adet organik yumurta üretilmesi hedeflenmektedir. Tavuk barınakları organik tarım mevzuatına göre düzenlenmiş olup, çağın modern tavukçuluk gereksinimlerini karşılayacak şekilde tesisler yapılmıştır. Bu amaçla 120 metre karelik kapalı alan ve 4 dekarlık yem bitkileri ekilmiş gezinti alanı tesis edilmiştir. Gezinti alanında rotasyon uygulaması da yapılacaktır. Gezinti alanının yüksekliği 2 metre olup etrafı ve üstü tamamen tel örgü ile kapatılmıştır. Araştırma geliştirme çalışmaları için laboratuvar ünitesi kurulmuştur. Üretilecek yumurtaların depolanma koşulları soğuk zincire uygun dizayn edilmiş depolarda gerçekleştirilecektir. Tavukların beslenmesi de tamamen organik yemlerce yapılmaktadır. Hayvan refahına uygun olarak konvansiyonel kanatlı üretiminden farklı olarak, tavukların tünek ve folluk ihtiyacı da karşılanmıştır” diye konuştu.

 
Zabıta uyarmakla yetindi
 
Nene Hatun’a vefa böyle olur
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
organik tarım safsata... 22 Temmuz 2013 Pazartesi 10:06

organik tarım olayı deve kuşu hikayesinin global uygulaması...

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SBS tercih başvuru süresi uzatıldı
Milli Eğitim Bakanlığı, 21 Temmuz 2013 tarihinde sona ereceği duyurulan ...
Gölbaşı Köyünde Tarla Günü
Uzundere İlçesi Gölbaşı köyünde iyi tarım uygulaması ve tarla günü sertifikası ...
İİBF ekonominin nabzını tutacak
17. Ulusal İktisat Sempozyumu 24 Ekim’de Erzurum’da gerçekleştirilecek. ...
 
Kayakçılara buz pateni dersi
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nün Erzurum’a atadığı kayak ...
ATAÜNİ Arkeologları Gazipaşa’da
ATAÜNİ arkeologları Gazipaşa’nın Güney Köyü Nohut Yeri mevkinde bulunan ...
Altıparmak başarıyı ödüllendirdi
Altıparmak il genelinde eğitimin olumlu bir grafik çizdiğini söyledi.
 
Bilim Sanat Merkezi’nde geri sayım
Erzurumlu hayırsever iş adamı tarafından Kazım Karabekir Endüstri Meslek ...
Yaz okulu heyecanı başladı
Atatürk Üniversitesinin açmış olduğu yaz okuluna kayıt olmak için il dışından ...
Öğretmen adayları alan sınavında ter döktü
Erzurum merkezi ve çevre illerden gelen birçok öğretmen adayı KPSS’nin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri