E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Oltu ilçesinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan çiftçinin iki gün sonra hayatını kaybetmesinin ardından yapılan testlerde Kanamalı Kırım Kongo (KKKA) virüsü tespit edilmesi üzerine 5 sağlık çalışanı karantina altına alındı.
Oltu ilçesinde ismi açıklanmayan çiftçi bahçesinde ilaçlama yaptı. İlaçlama sonrası rahatsızlanarak yakınları tarafından Oltu Devlet Hastanesine kaldırılan çiftçi zehirlenme şüphesiyle ambulansla Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesine sevk edildi. Karın ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran çiftçi iki gün boyunca hastanenin yoğun bakım ünitesinde yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Hasta üzerinde yapılan testler sonrası çiftçinin KKKA virüsü taşıdığı belirlendi. Bunun üzerine hastanede hastaya müdahale eden 5 sağlık görevlisi karantinaya alındı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Aslan, “Hastaya yapılan müdahale sonrası bu teşhisi koymuştuk. Hastaya tanı konulmasının ardından hastaya temasta bulunan sağlık çalışanlarına testler uygulandı. Bu virüsün tespit edildiği 5 sağlık çalışanına gerekli müdahalelere başlandı” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak ise İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Buradaki olay sırasında hemşire arkadaşların çok dikkat etmemesi sonucu ve kan bulaşıcı olması nedeniyle birkaç arkadaşımıza bulaşması söz konusudur. Yapılan testler sonucunun pozitif çıkması bizi harekete geçirmiştir. Alarma geçirmiştir. Bugün itibariyle 3, 2 de yüksek ateşli olmak üzere 5 sağlık çalışanı takibe alınmıştır. Sağlık çalışanlarımızın tedavilerine başladık. Yakın takibe alarak tedavi sürecini sürdürüyoruz. Oltu'daki hasta yakınları risk altında. Bugüne kadar bu olayın çıkmaması düşündürücü bir durum. Bizim burada ilgilendiren durum mevcut yaşayan sağlık personelinin bu hastalıktan nasıl kurtulmasıdır. Bununla ilgili gayreti göstereceğiz. Hastanın evindeki yakınlarının, aile bireylerinin. Hastanın buraya getirilmesinde müdahale eden sağlık görevlilerinin hepsi klinik ve laboratuvar olarak inceleme alınacak. Herhangi bir durum tespit edilirse tedavi altına alınacaktır. Sağlık Müdürlüğüne bu konuda bilgi verilmiştir. Erzurum bu konuda tedirgin durumdadır diyebilirim” şeklinde konuştu