Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu’da Altay ve Kafkasya Bölgesi’ndeki diller ve kültürlerin günümüzdeki durumuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.
“TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER VE KÜLTÜRLER KAYBOLURSA…”
20 - 22 Temmuz 2015 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen sempozyuma teşrif eden KÜNİB Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Korkmaz, “kaybolma tehlikesi altındaki” dillerin konuşulduğu bölgeler arasında Altay ve Kafkasya coğrafyasının da yer aldığını dile getirdi. ABD’li dil bilimcilerin dünyadaki 7 bin dil, lehçe ve şivenin yüzde 80’ine yakın bölümünün yüz yıl sonra kaybolacağına dair ciddi öngörüleri olduğunu hatırlatan KÜNİB Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Korkmaz, “100 sene sonra dünyanın renklerinin yüzde 80'i kaybolacak. Paranız kaybolsa bulabilirsiniz. Apartmanlarınız yıkılsa yeniden yapabilirsiniz. Ama diller ve kültür kaybolduktan sonra onları yeniden bulmak veya inşa etmek mümkün değildir.” sözleriyle, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren önemli duruma dikkat çekti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Korkmaz, diğer milletlerin Türkiye'den daha çok "Altayistlik" faaliyetlerde bulunduğunu ve kaynak ayırdığını vurguladı.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN YÜZLERCE BİLİM İNSANI KATILDI
Altay topluluklarının din, dil, tarih ve inanç ritüellerinin ele alındığı “Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu” daha önce 2011'de İstanbul, 2013’te ise Seul'de düzenlenmişti. Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen toplantıya bu yıl Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Almanya, Macaristan, Bulgaristan ve ABD'nin de bulunduğu pek çok ülkeden 150'ye yakın akademisyen katıldı. Panel-oturumlar şeklinde gerçekleştirilen sempozyum çerçevesinde bilimsel değerlendirmeler yapıldı.