Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2014 Perşembe - 01:55

İnsaf tatile mi çıktı?

MUHAMMED COŞKUN-Erzurum’da Ramazan’da iftar sofralarının maliyeti 2013 ramazan ayına göre yüzde 25 oranında zamlanacak. Geçtiğimiz yıl 2 TL’den satılan susamlı ve yumurtalı pide bu yıl 2.5’den, EBK’da kilosu 18 TL’den satılan kıyma ise 20 TL’den alınabilecek.

İnsaf tatile mi çıktı?

Erzurum’da Ramazan’da iftar sofralarının maliyeti 2013 ramazan ayına göre yüzde 25 oranında zamlanacak. Geçtiğimiz yıl 2 TL’den satılan susamlı ve yumurtalı pide bu yıl 2.5’den, EBK’da kilosu 18 TL’den satılan kıyma ise 20 TL’den alınabilecek. Sofrasına meyve ve sebze koymak isteyen vatandaşlar ise önceki yıla göre yüzde 30’lara varan oranda daha fazla harcama yapacak.

FİYAT İSTİSMARI

Yetkililerin ‘Ramazan’da fiyat istismarına izin verilmeyecek’ şeklindeki açıklamaları bu yıl da havada kaldı. Hurma’dan pideye, etten yumurtaya kadar Ramazan iftar sofralarına konulacak ürünlere yapılan zamlar, özellikle dar gelirli ve yoksul kesimin beleni bükecek. Özellikle et, yumurta, pide fiyatlarının yüksekliği,  iftarları buruk hale getirecek.

VATANDAŞ ŞAŞKIN

Yaz aylarında fiyatlarının düşmesi beklenen sebze ve meyve fiyatlarında da artış, vatandaşı zora sokuyor. Domates, hıyar gibi salata sebzelerinde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 50’lik oranda artış kaydetti.  Kilosu 2.5 TL’ye çıkan patates ise, dar gelirlinin iftar ve sahur sofralarına giremeyecek. Kilosu 10 TL’ye fırlayan hurma ise sadece zengin sofralarını süsleyecek.

BU NE İŞTİR…!

Kolisi Ramazan öncesinde 8.5 TL’ye yükselen Yumurta, Tanesi 2.5 TL’ye çıkarılan pide, kilosu 20 ile 23 TL arasında satılacak et, kilosu 2.5 TL sınırına ulaşan patates ve domates fiyatlarındaki artışı düşündürücü bulan vatandaşlar, vatandaşın ekmeğinden, etinden keserek yapacağı iftar sofralarından ramazan istismarcılarına asla dua yükselmeyeceğini kaydettiler.

ZAM ZAM ZAM..

Ramazan ayı gelmesiyle iftar sofralarının çeşitli olmasını umut edenler biraz sıkıntı çekecekler. Yeni gelen zamlar vatandaşın sıkıntı çekeceğini gösteriyor. Ramazan ayı öncesinde bazı ürünlere getirilen zamlar piyasayı zor durumda bıraktı.

Listesiz satılan et fiyatları ramazanda vatandaşın kırmızı et tüketimini zorlaştırdı. 20 TL’ye satılan Kıyma 25 TL’ye, 23 TL’ye satılan Kuşbaşı 28 TL’ye çıktı. İnsanların sakatata yöneleceğini belirten Kasap Çağlayan Yavuz Gümüşenek, “ ete gelen zamlar hem vatandaşın kursağına hem de bizim cebimize zarar verecek. Dışarıdan getirilen hayvanlardan dolayı geldi bu zamlar. Buna bir an önce bir çözüm getirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Yaz mevsimi gelmesine rağmen sebze fiyatlarının düşmemesi ve özellikle domatese gelen zaman vatandaşı sebze tüketimini de kısıtlamaya götürecek. Bir hafta önce 0,90 TL’ye manavların aldığı Domatesin ramazan haftasında 1,10 TL’ye çıkması da vatandaş ve manavları zor durumda bıraktı. Dar gelirlinin en çok tükettiği Patatesin fiyatı da 2,50 TL’den satılıyor.

İftar sofraların vazgeçilmezi hurmanın da altınla yarışması sofralar da bir eksiklik olacağını gösteriyor. Satıcıların özel uyguladığı kampanyalarla vatandaşa ulaştırmaya çalıştığı hurmalar için alternatifler oluşturarak daha ucuz kayısı veya zeytine yer alacak.

Ramazana özel olarak zam gelmeyen baklagiller bu yıl en gözde yemek malzemelerimiz olacak. Özellikle kuru fasulye, mercimek, nohut, pirinç ramazan ayının gözdesi olacak.

 
Erzurum'un Mayıs Ayı Konut vizyonu
 
Karakucakçıların destekçisi yok mu?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 26 Haziran 2014 Perşembe 10:15

İstanbul'da pide 1.5 TL'ye satılır da Erzurum'da neden 2.5 TL'ye satılır? Başta Büyükşehir olmak üzere bu belediye başkanları neredeler ne yapıyorlar? Bu insafsızlara neden fırsat veriyorlar?Neden bu konuya el atmıyorlar? 2.5 TL'ye patates olur mu?Zaten 5 TL'den aşağı meyve yok,3TL'den aşağı da sebze yok.1 marul 1.5 TL. Ey Sayın Başbakan bunları bir duy !.. Hani ucuzluk olacaktı,herkes her şeyi ucuza alacaktı,ne oldu o meydanlarda verilen sözler? Bu mübarek Ramazan'da, fakir-fukara bu insafsız,Ramazan fırsatçılarının eline terkedilmiş durumda.Sayın Başbakan,sizin belediye başkanlarınız uyuyorlar.Bu vatandaşa yardımcı olmuyorlar.Verilen sözler orada kaldı.Allah görüyor daha...

Yorumu oyla      8      4  
RAMAZAN 26 Haziran 2014 Perşembe 06:30

Maalesef ramazan gelince böyle şeyler oluyor.Ramazanı bir kazık atma diye görenlere yazıklar olsun.Bir de Müslüman olacaklar.Müslüman Müslümana kazık atmaması lazım .

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'un Mayıs Ayı Konut vizyonu
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da Mayıs ayında 477, bu yılın 5 ayında ise 2 bin ...
'Lokantalara çay sattırtmam'
İHSAN KUMRU-Otelciler ve Kahvehaneciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, ...
Ramazan pidesi fiyatları açıklandı
İHSAN KUMRU-Ramazan ayında 400 gramlık Ramazan pidesi 1 lira 80 kuruştan ...
 
İl ekonomisine ara eleman desteği
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, farklı sektörlere ara eleman yetiştirmek için kurs açtı
Tasarrufta sınıfta kaldık
MAHMUT AKDAĞ-BDDK FİN-TÜRK 2014 birinci dönem verilerine göre Erzurum, ...
Erzurum’da 5 ayda 67 şirket kuruldu…
MAHMUT AKDAĞ-TOBB 2014 Yılı Ocak-Mayıs dönemi iller birikimli kurulan ...
 
1 yılda 19 milyon üretim
MUHAMMED COŞKUN-Erzurum Fidanlık Müdürlüğü 6 milyon bütçe ile 19 Milyon ...
Aşkale Çimento 163’üncü sırada
İstanbul Sanayi Odası (İSO) en büyük 500 sanayi kuruluşu listesini açıkladı.
MÜSİAD İnşaat sektörü sorunlarını paylaştı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi Başkanı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri