Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerince hazırlanan iftarlık pideler büyük ilgi görüyor. Yaptıkları işten mutlu olan öğrenciler ise derslerde aldıkları teorik eğitimi pratiğe çevirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatları arasındadır Ramazan pidesi. Hele bir de yumurtalı ve susamlı olursa tadına doyum olmaz. Ramazan boyunca Türkiye’de binlerce pideci hünerli elleriyle iftar sofralarına pide hazırlıyor. Mesleği pidecilik olmayan fakat pideciler kadar hünerli, geleceğin gıda mühendisleri, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün fırınında iftariyelik pide yapıyor.
Her gün 4 veya 6’şar kişilik gruplar halinde fakültenin fırınına inen gıda mühendisliği bölümü öğrencileri hocaları eşliğinde pide yapmayı öğreniyorlar. Derste teorik bilgisini aldıkları konuları, hem görerek hem de uygulayarak pratiğini yapan öğrenciler kısa süre içerisinde birer pide ustası haline geldiler. Fırında ustalarla birlikte hamur yapan öğrenciler pidelerin hazırlanmasına kadar birçok aşamada uygulamalı ders yaptılar.
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürbüz Kotancılar, öğrencilere derste gördüklerini fırındaki uygulamayla pratiğe dönüştürme imkânı sağladıklarını belirterek, “Öğrencilerimiz öğle aralarında burada gönüllü çalışarak öğrendiklerini pratiğe dönüştürebiliyorlar. Birlikte bir liste hazırladık ve bu listeye göre her gün arkadaşlarımız gelip burada uygulama yapabiliyorlar. Hem buradaki ustalara yardımcı oluyorlar hem de yaptıkları pidelerle kendi iftarlıklarını da hazırlamış oluyorlar.” şeklinde konuştu.
Öğrencilere Ramazan pidesinin nasıl hazırlandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Kotancılar, anlattıklarını hamur üzerinde yaptığı uygulamayla gösterdi. Pide hamurunun hazırlanması sırasında kepek ve yumurta kullanımına kadar birçok noktada öğrencilere hatırlatmalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Kotancılar, fırından ekmek çıkarmayı da uygulamalı olarak öğrencilere gösterdi.