Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Temmuz 2014 Çarşamba - 03:56

Erzurum Vakıf Eserleri Müzesi’ne kavuşuyor

İHSAN COŞKUN-Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Unğan, Erzurum'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan tarihi Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olacağını söyledi.

Erzurum Vakıf Eserleri Müzesi’ne kavuşuyor

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Erzurum'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan tarihi Çifte Minareli Medresede yapılan  restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olacağını söyledi.

Çifte Minareli Medresede 3 yıl önce başlatılan onarım çalışmaları tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Zemin ve duvar, minarelerdeki çinileri onarılan çifte minareli medresesindeki   restorasyonun ardından yeniden turizme kazandırılacağını kaydetti.

Unğan, “ Çifte Minareli Medrese'de  yapılan  restorasyon çalışmaları  15 Ağustos 2011'de başladı.  Çalışmaların 1948'den itibaren yurt içinde ve yurt dışında restorasyon alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılıyor.  Restorasyon çalışmalarında sahasında uzman 5 kişilik bilim heyeti görev yapıyor. Ayrıca yaptığımız her işi müze müdürlüğü kontrolünde yürütüyoruz.  Tarihsel süreç içinde minarelerde meydana gelen statik problemler ve malzeme kayıpları restorasyon faaliyetleri kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmuş, minarelerin statik durumları Prof. Dr. Tuğrul Tankut tarafından incelenerek raporlanmıştır. Kullanılan çini, tuğla gibi malzemelerin analizleri yapılmış, minarelerdeki her bir çininin tespiti yapılarak çini yerleşim projesi hazırlanmış olup bu çalışmalar ayrıca rapor halinde düzenlenerek, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ve Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulmuştu. Çifte Minareli Medresenin  eserinin  çinileriyle ilgili de çalışma yaptık. Erzurum Müze Müdürlüğü envanterinde kayıtlı olan 134 parça çininin restorasyonda kullanılmak üzere teslim alındı.  Tamamlamalarda kullanılacak çiniler için özgün formda ve renkte numuneler hazırlandı.  Çini ve tuğlalarda dona dayanıklılık analizleri İstanbul Teknik Üniversitesinde yapıldı. 2012 yılında kışa girerken minare üzerinde 1 metre karelik bir alanda çini ve tuğla uygulaması yaptık. Acaba kışın gerçek ortamda nasıl tepki vereceğini görelim istedik. Yaptığımız uygulamada herhangi bir deformasyon olmadığını gördük. Minarelerdeki çini uygulamalar konservatör Şenay Onuk denetiminde uzman bir ekip tarafından yürütülüyor. Minareleri üste kadar devam ettireceğiz. Burada bulduğumuz çok önemli bulgular da var. Şu ana kadar hiçbir literatürde olmayan bulgular var. İnşallah kurul onayından geçtikten sonra sizinle paylaşırız.  Sergileyeceğiniz envanteri, halı, kilim, avize gibi eşyaları belli bir derecede tutmak ve havalandırmak zorundasınız. Klimayla ısıtılıp soğutulacağı için binanın içinde bulunan herhangi bir mahalde bu dış üniteleri biriktirmeniz hoş olmayacak ve bir mahallin daha kaybolmasına sebep verecekti. Güney cephemizde daha önce arkeolojik kazıların yapıldığı bir alanda klimaların dış üniteleri ve güvenlik tertibatı için kurulacak olan jeneratörün konulduğu betopandan bir panel yapıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu eser bittiği zaman buradaki çalışmalar, geçmişteki fotoğrafları derleyip bir kitapçık oluşturacağız. Bu kitapçığı Türkiye'nin her tarafına göndereceğiz. Çünkü bizden sonra ne yapılmış görülsün."” dedi

Çifti Minareli Medrese'nin turistik bir mekan olacağını belirten Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan , konuşmalarına şöyle devam etti.

"Çifte Minareli Medresenin içeresinde lavabo yok. Bu mekan içinde öncelikle bunu çözmeniz lazım. Biz İtalya'da restorasyonları gezdik. O eski eserlerin içinde insanların günlük ihtiyaçları olan lavabo, tuvalet, içecek ihtiyaçlarını karşılayacakları mekanlar en güzel şekilde oluşturulmuş. Bazı ihtiyaçlara  mecbursunuz. Yapılan her çalışma kurulda onaylanan proje doğrultusunda yapılmaktadır. Güvenlik görevlisinin bile ihtiyacı için tuvalet yapılması gerekir. Bu restorasyon ilkelerine aykırı değil. Bizim projemizde kafe yerimiz de var. Su ihtiyacını giderebilecekleri küçük bir büfe şeklinde çay, su, kahve ihtiyaçlarını karşılayacak. Buraya gelen ziyaretçilerimize kışın salep, yazın çay su ikram etmeyi de düşünüyoruz" diye konuştu

 
Erzurumlunun iftar menüsünde balık var
 
Mahrukatçılarda dönüşüm süreci
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Temmuz 2014 Çarşamba 09:17

bence güzel bir restorasyon çalışması devam ettiriliyor, bitirilip halkın beğenisine sunulacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurumlunun iftar menüsünde balık var
MUHAMMED COŞKUN-Erzurum’un sofralarının zengin menüsünün yanında da sağlıklı ...
Teyo Emmi Ramazan Sokağı’ndaydı
İnegöl Belediyesi’nin ramazan ayı etkinlikleri kapsamında 'Ramazan Sokağı'nda ...
Erzurumlular Kartal’da iftarda buluştu
Kartal’da faaliyet gösteren Erzurumlular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma ...
 
Aşıklık geleneği düğünlerde yaşatılıyor
Ardahanlı aşıklar, yaz aylarında gerçekleştirilen çeşitli festival, düğün, ...
Genç MÜSİAD’tan ‘Bu Yaz Camideyiz’ projesi
MÜSİAD Gençlik Kurulu Yönetim Kurulu “Bu Yaz Camideyiz” projesi çerçevesinde ...
Güllüce'ye Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü
Ödülünü Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Hikmet ...
 
Pasinler Belediyesi’nden örnek hizmet
Pasinler Belediyesi ilçeye bağlı Çöğender Mahallesi ana yol kavşağına ...
İstanbul Kapı’da tarih canlandı
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'u ...
Cehiz kültürü canlandırılacak
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, kuracakları 'Mesleki Gelişim Merkezi' ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri