ANKARA (İHA) - Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliğinin ilk Meclis Toplantısı İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla yapıldı.
Birlik Başkanı, Başkanlık Divanı ve Encümen Üyelerinin seçimi gündemiyle toplanan TBB Meclis Toplantısı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, siyasi partilerin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları, belediye başkanları ve yabancı konukların katılımıyla gerçekleşti. Geçtiğimiz ay Soma’da vuku bulan maden ocağı kazasında hayatını kaydeden madencilerin de anıldığı toplantının açılış oturumunda İçişleri Bakanı Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş birer konuşma yaptı.
“İRADEYİ YA HALK, YA DA HALKTAN YETKİ ALANLAR KULLANABİLİR”
Açılış oturumunda konuşan İçişleri Bakanı Ala, “İçişleri Bakanlığı denildiğinde akla gelen negatif yetkilerdir. Osmanlı’da ve Tanzimat’tan önce de elbette belediyenin yerine getirdiği hizmetleri yerine getiren çok çeşitli yerel yönetim birimlerimiz vardı. Bugün itibariyle belediyecilik yönetim sistemleri içinde merkezi bir konuma oturmuştur. Siz bin yılın sorumluğunu taşıyorsunuz demektir. Bir sürü hizmet verebilirsiniz ama 1000 yıllık şehri isteyerek kuramazsınız. Bunun için 1000 yıl geçmesi gerekir. O zaman böyle hızlı kentleşme, hızlı göç ve hızlı bir hayatın hüküm sürdüğü bizim dönemimizde yükümlülük mevcut mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Önce o mirası koruyacağız sonra da bugün ki insanların güncel mahalli ihtiyaçlarını en kaliteli şekilde sunmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.
Kentler olarak çok hızlı kararlar alması gerektiğine değinen Bakan Ala, elektronik ortam sayesinde artık tüm şehirlerle rekabet halinde olunduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Bakan Ala, vatandaşların yönetime katılmalarının önemine dikkat çekerek, artık o beldenin sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla yönetişim anlayışı çerçevesinde birlikte yönetim politikaları belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Bakan Ala, “Artık günümüzde çeşitli tiplerde yöneticiler var. Birincisi işleri yapar, yaptırır, inisiyatif alır. İkincisi çok meşguldür ancak ne yaptığını sayamaz, olanı biteni seyreder. Üçüncüsü ise zaten olup bitenden bile olmayan yönetici tipidir. Tavsiyem birinci tip yönetici olmanızdır” ifadesini kullandı.
BAKAN ALA’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Belediyelerin yönetim sistemi içinde merkezi rol üstlenmesi kararının yeni büyükşehirlerin hayata geçirilmesinin açık bir göstergesi olduğuna değinen Bakan Ala, yeni yasa ile artık vatandaşın merciinin değiştiğini kaydetti.
“Bundan sonra TBB ile çok yakın bir çalışma içinde olabiliriz. Biz İçişleri Bakanlığı olarak o negatif yetkileri bir kenara bakıp, pozitif adımlarla yapacağımız mevzuat değişikliği ve reformlarda TBB ile birlikte vatandaşlarımıza daha kalite hizmet sunma konusunda çalışma yürütebiliriz” diyen Bakan Ala, seçilmişlerin irade yetkisine sahip olmalı gerektiğini vurgulayarak “İradeyi ya halk, ya da halktan yetki alanlar kullanabilir” şeklinde konuştu.
Yerel yönetimlerin güçlenmesinin merkezi yönetimi de güçlendirdiğini ifade eden İçişleri Bakanı Ala, güçlü Türkiye’nin fonksiyonları ayrıştırılmış güçlü merkezi yönetim ve güçlü yerel yönetimlerle ortaya konacağını belirtti.
“ANADOLU’YU FOTOĞRAFLAYIP KENT BİLGİ SİSTEMİNE AKTARACAĞIZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise belediyelerle en fazla ilgisi olan iki Bakanlıktan birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğuna işaret etti. Uydu ile tüm Anadolu’yu ve yerleşim yerlerini fotoğraflayarak kent bilgi sistemine aktaracaklarını söyleyen Bakan Güllüce, “Artık belediyeler bir yıl içinde tamamlanacak bu sistem ile ayrı bir hizmet almadan, Bakanlığın ana bilgisayarı üzerinden bu verilere ulaşabilecek” dedi.
GÜLLÜCE’DEN HATIRLATMA
Belediye başkanlarına bazı hatırlatmalarda bulunan Bakan Güllüce, şöyle konuştu:
“Belediye başkanlarımız kentsel dönüşüm alanını belirleyip bize sunduğunda, bu karar Bakanlar Kurulundan geçtikten bunun geri dönüşü yok. Halkla birlikte bu çalışmaları yürütüp, kesin çizgilerle dönüşüm alanları halkla beraber belirlenip Bakanlığımıza sonra sunulmalıdır. Belediye başkanlarımız Bakanlığımızın Kentsel Dönüşüm Alt Yapı Genel Müdürlüğümüzden bu konuda bilgi alabilirler. Ayrıca belediyelerimiz bizi Maliye Bakanlığı gibi düşünmekteler. Ancak bizim belirli bir bütçemiz var. Çevre cezaları için kesilen paralar çevreyi iyileştirmek için kullanıldığından belediyelerimize araç yardımı yapılmaktadır. Ancak bu da kısıtlı bir bütçe olduğundan öncelikle küçük ölçekli belediyelerimizden başlanmaktadır. Ayrıca turizm öncelikli yaklaşık 400 belediyeye ayrılmış bütçemizde toplam 11 milyon TL’dir”.
“BELEDİYELER KALKINMA VE DEMOKRASİYE DAHA ÇOK KATKI SUNMALI”
Toplantının açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, 1945’de bir dernek olarak kurulan ve bugün ciddi ölçekte hizmet veren TBB’nin yerel yönetimleri tek çatı altında toplayarak geleceğe birlikte yürüneceğinin altını çizdi.
“İnsanoğlu birçok yerleşim ve yönetim evrelerinden geçti. Kabileler, imparatorluk, diktatörlük gibi dönemler yaşadı. Bugün demokratik bir süreç yaşamaktayız ve iyi ki demokrasi var. Arzumuz ileri demokrasiye ilerlemek, şeffaf katılımcı bir yerel yönetim anlayışını ortaya koymaktır” diyen Başkan Topbaş, gelişmiş ülkelerin yerel yönetimlerine verdikleri önemle bu mesafeleri aldıklarını kaydetti. Hem millete, hem de başka ülkelere örnek olmak üzere çalışmalar yapılması gerektiğine değinen Başkan Topbaş, artık devletlerin değil şehirlerin yarıştığını söyleyerek 2005 yılında dünya nüfusunun yüzde 50 nispetinde kırsal ve kent nüfusu olarak dengelendiği konusunda bilgi verdi.
Başkan Topbaş, şöyle devam etti:“O günden itibaren de şehirlerin nüfusu giderek artıyor. Bu süreçte kent yönetimleri doğru planlamalar yaparlarsa, planlı gelişmenin üzerinde hassasiyetle dururlarsa geleceğe daha farklı yürüyebiliriz. Türkiye’de bugüne kadar 5 yılık kalkınma planları yapılırken maalesef ulusal kalkınma planları yapılmadı. Ülkemizin ana kararları anlamına gelen ulusal planlar olmadığı için bölgelerin nasıl gelişeceği, şehirlerin kendi özelliklerini nasıl ön plana çıkarabileceği bilinmiyordu. Bu nedenle yerel yöneticiler de şehirlere kendi bilgi ve becerileri kadar fonksiyon yükleyebildi ve hizmet edebildi. Sayın Başbakanımızın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu eksikliği gidermeye çalışıyor. Kentlere göç planlı ve düzenli bir şekilde sağlanamadığı için şehirlerimizde halan devam eden dengesiz bir gelişim var. Yaşam alanlarını daha kaliteli hale getirmek zorundayız. Hedefi olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Halka rağmen adım atılmazsa başarılı olunacaktır. İnsan her şeyi affeder ancak adam yerine konmamayı affetmez.”
“ÇEVRE İLE İLGİLİ MÜCADELE BİZE DÜŞMEKTEDİR”
UCLG ve UNACLA Başkanlığı ve BM’deki çalışmalarına ilişkin meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Topbaş, insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğuna değindiği konuşmasında bütün dünyada büyük şehirler başta olmak üzere ulaşım ve çevre konularının önem taşıdığını söyledi. Ülkenin hangi bölgesinde, hangi farklı ürün yetiştirilerek dünya piyasalarına açılabileceği konusunda TBB’de yapılan çalışmadan bahseden Başkan Topbaş, halkın emeğinin istihdama dönüştürülmesi halinde göçün de önüne geçilebileceğine işaret etti.
Hz. Mevlana’nın “Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar” sözünü hatırlatarak planlama yapılırken tarım arazilerinin de korunması gerektiğini söyleyen Topbaş, şunları dedi:
“Çevre ile ilgili mücadele bize düşmektedir. 77 milyonluk büyük bir aile olduğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz. Yaşama, barınma ve inanç kutsaldır. İnsanların inançlarına, kültürüne ve diline bakmaksızın herkese eşit mesafede dengeli bir hizmet üretmek zorundayız.”
Başkan Topbaş konuşmasının sonunda seçilen belediye başkanlarını tebrik ederek “Yarınlar güzel olsun istiyoruz. Dünden ve bugünden farklı yarınlara birlikte yürüyelim” mesajını verdi.
ÖNCEKİ DÖNEM ENCÜMEN ÜYELERİNE TEŞEKKÜR PLAKETİ
Başkan Topbaş’ın konuşmasının ardından 2009-2014 dönemi TBB Encümen Üyelerine İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Topbaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından plaketleri takdim edildi. Başkan Topbaş, şunları kaydetti:
“Bir önceki dönem güzel hizmetler verdiğimiz, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda yürüttüğümüz faaliyetlere katkı veren belediye başkanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hizmete girdiğimiz zaman siyasi kimlikten öte, eşit mesafede hizmet yürüttük. Bizim hizmet anlayışımız da bu var.”
TUNUS VE YEMENLİ KURSİYERLER SERTİFİKALARINI ALDI
Açılış konuşmalarının ardından Tunus ve Yemen yerel yönetimleri ve Türk yerel yönetimler arasındaki işbirliği çerçevesindeki gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında, iki ülke yerel yönetimlerinin kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve Türkiye tecrübelerini aktarmak amacıyla düzenlenen üçüncü eğitime katılan yerel yönetim çalışanlarına Meclis toplantısı sırasında törenle sertifikaları verildi.
Kursiyerlere sertifikaları; Bakan Ala, Bakan Güllüce, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından takdim edildi.
BAŞKAN TOPBAŞ YENİDEN BİRLİK BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
Türkiye Belediyeler Birliğinin Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından yapılan ilk Meclis Toplantısının açılış ve sertifika töreninin ardından toplantı gündemine geçildi. Yapılan seçimle Birliğimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Ankara’da düzenlenen toplantıda tek aday olarak girdiği seçimde yeniden Birlik Başkanı seçildi. Birlik Başkanı Topbaş başkanlığında görev yapacak Encümen Üyeleri için de seçim yapıldı.
TBB Meclis Üyeleri arasından en yaşlı üye olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in toplantıya katılamaması nedeniyle Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in divana başkanlık ettiği toplantıda en genç üyeler olan Şile Belediyesi Meclis Üyesi Eren Özdemir ve Bağcılar Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Ali Yolmaz divanda yer aldı.
Yeni Encümen Üyeleri şöyle:
“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Erbağ Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar.”
FAALİYET RAPORU GÖRÜŞMELERİ
Meclis açılışının ardından gündem maddelerinden 2013 Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesine geçildi. Birlik faaliyetlerine ilişkin sunum ise TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör tarafından gerçekleştirildi. 2013 yılında Kanun’un verdiği yetki çerçevesinde yapılan faaliyetleri meclise arz eden Güngör, kurumsal kapasite ve personel durumuna ilişkin bilgiler verdi.
Daha sonra gündemde yer alan 2013 Yılı Kesin Hesabı, Tüzük Değişikliğinin Görüşülmesi, Gelecek Yıllara Yaygın Hizmet Yüklenmesi, Konukevi Konaklama Ücretinin Tespit Edilmesi, Kadro İhdası ve Sosyal Denge Sözleşmesi İçin Yetki Verilmesi konuları da görüşülerek karara bağlandı.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan TBB Meclis Üyesi belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz de görüş ve önerilerini dile getirdi.
Türkiye Belediyeler Birliğinin yeni Encümen Üyeleri, Meclis Toplantısının ardından ilk toplantısını yaptı. Birlik Başkanı Dr. Kadir Topbaş başkanlığında toplanan Encümen Üyeleri karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.