Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
11 Ağustos 2011 Perşembe - 01:02

Açken alışveriş yapmayın!

İnsanların streslerini atmak için alışveriş merkezlerine gittiklerini belirten uzmanlar, stresli bir ortamda yapılan alışverişin sağlıklı olamayacağını savundu.

Açken alışveriş yapmayın!

Ramazan ayında tüketicilerin alışveriş yaparken daha dikkatli hareket etmeleri gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, “Vatandaş stresini yenmek için ve iftar saatlerine yakın, zamanı daha hızlı geçirmek için alışveriş merkezlerine gireyim diyor. Alışveriş merkezlerine stres atmak ve zaman öldürmek için gidilmesini özellikle ramazanda açken, keyfimizin asgari seviyeye düştüğü bir anda, gücümüzü tamamen kaybettiğimiz bir anda çok doğru bulmuyorum. Çünkü bu anlarda mantığımızla hareket edemiyoruz” dedi.

İnsanlar oruçluyken bilinçaltında bazı dürtülerin uyandığına işaret eden uzmanlar, “İftar sofrasına oturduğunda bütün gıdaları yiyebilecekmiş gibi hareket etmek insanın bilinç altında olan bir şey. Vatandaşa ramazanda açken, keyifsizken, yorgunken, iftara yakın saatlerde alışveriş merkezlerine gidilmemesini, gıda tüketiminin o şekilde yapılmamasını, bozulabilecek gıdaların kontrollü alınmasını öneriyoruz. Bunu kontrol edebilmek için bir liste dahilinde markete gidilmesini, belirli bir bütçenin ayrılmasını tavsiye ediyoruz. Limiti bol bir kredi kartıyla yorgunken ve açken alışveriş merkezine girersek israfımızın başladığı gün o gündür diyoruz. Öğleden önce alışverişe çıkılmalı. İftardan sonra alışverişe çıkılması bile tam doğru değil. Çünkü iftarın tam öncesi ve sonrası açlığın ve tokluğun olumsuz etkilerini yaşadığımız bir dönemdir. Dolayısıyla ne tam öncesi, ne tam sonrasında alışverişi tavsiye etmiyoruz. Biraz daha insanlık boyutuyla bakalım, bu şekilde bir tüketim yaparken Afrika’daki açlık görüntülerini aklımıza getirelim. Türkiye’deki aç insanları da düşünelim.” Diye konuştu.

Ramazan ayında ekmek ve pide israfının tavan yaptığını anlatan uzmanlar, ülkedeki yüzde 16’lık günlük ekmek israfının Ramazan ayında yüzde 30 seviyesine yükseldiğini söyledi.

SAĞLIKLI ALIŞVERİŞ ÖNERİLERİ

Çağdaş toplum olmanın göstergesinin toplumu oluşturan bireylerin bilinçli tüketici olmalarına bağlı olduğunu söyleyen uzmanlar. bilinçli tüketici olabilmenin birçok özelliği bulunduğunu belirtti.

Aç karınla mutlaka alışveriş yapılması gerekiyorsa, alışverişe yalnız çıkılmasını öneren uzmanlar, “Aç karınla mutlaka alışveriş yapmamız gerekiyorsa alışverişe yalnız çıkınız. Yanınızdaki insanların aldıkları ya da onun yönlendirmeleri sizin gereksiz alışveriş yapmanıza neden olabilir. Aynı zamanda pazarları ve marketlerin sakin zamanlarında alışveriş yapın. Bu durum sizin daha objektif alışveriş yapmanıza katkı sağlayacaktır. Ramazan ayında sabah saatlerinde ya da iftardan sonra alışverişe çıkınız. Amaç, tok karınla alışverişe çıkmak ve bu sayede gereksiz alışveriş yapmamaktır. Sabah saatleri ya da iftardan sonra değil de gündüz alışverişe çıkmanız gerekiyorsa akşam mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bu listenin dışında bir şey almamaya özen gösterin. Aç karınla yapılan alışveriş süresinin kısa olması da gereğinden fazla şeylerin alınmasını engelleyebilir. Deneyimlerinizden yararlanın. Bir önceki ramazanda yaptığınız alışverişleriniz bunların sonuçlarını düşünün. İftar anını değil, iftar sonrasını düşünerek alışveriş yapın. Bu sizin yapacağınız alışveriş davranışlarınızı kontrol etmenize ve seçimlerinizin daha mantıklı olmasına katkı sağlayacaktır.”

Aç karınla alışveriş yapmanın insanların ürünlerin son kullanma tarihlerini gözden kaçırmalarına neden olabileceğini da dile getiren uzmanlar, ramazan ayında da ürünlerin son kullanma tarihlerine bakılması gerektiğini ifade etti.

 
Büyükşehir Belediyespor kendini gösterecek
 
‘Bu topyekûn bir insanlık sorunudur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 9
Erzurum Defterdarı Osman Tongül, kentin gelirinin gideri karşılama oranının ...
İşsizlere Meslek Edindirme Eğitimi
'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'(UMEM) protokolü kapsamında ...
ZB'den “KOSGEB Telafi Kredisi”
Bir süre önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün açıkladığı KOSGEB ...
 
Sanayi üretiminde artış
Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı.
Yoksulluk sınırı düşüş seyrinde
Memur-Sen'in araştırmasına göre, açlık sınırı artarken, yoksulluk sınırında ...
Tenekecilik de tarih oluyor..
Tenekeleri kesip biçerek onlara çeşitli şekiller veren, üzerlerine kabartma ...
 
Ekmek derdi sıcak dinlemiyor
Eski bakır ev eşyalarını kalaylayarak yenileyen sanatkarlar, hem hava ...
MÜSİAD Erzurum’da toplanacak
MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı Erzurum’da yapılacak. Gümrük ...
Suni tohumlamada başarı
Erzurum’da hayvan varlığının yüzde 90'lık oranının aşılandığını belirten ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri