Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yıl Haziran ayına göre, imalat sanayi endeksinde yüzde 7,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 4,0 artış kaydedilirken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2,2 azalma oldu.
Sanayi üretiminde, Mayıs ayına göre ise yüzde 1,1 artış kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık artış yüzde 5,7 olurken; imalat sanayiinde yüzde 0,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 2,5 düzeyinde gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks hesaplamasına göre ise aylık üretim, Mayıs ayına göre yüzde 0,9 geriledi. Madencilik ve taşocakçılığı üretiminde önceki ayı göre yüzde 2,6, imalat sanayiinde yüzde 1 gerileme olurken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe 0,4 artış kaydedildi.
Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı. İmalat sanayiinde bu artış yüzde 7,7 düzeyinde gerçekleşirken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4 oldu. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise yüzde 2,2 düşüş görüldü.
HAZİRAN İTİBARİYLE SON 12 AYLIK DÖNEMDE EN YÜKSEK ÜRETİM ARTIŞI, YÜZDE 4,6 İLE SERMAYE MALI ÜRETİMİNDE GERÇEKLEŞTİ
Sanayi üretimi bu yıl Haziran'da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarken, takvim etkisinden arındırılmış üretimdeki artış yüzde 6,9 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Haziranda geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,2 azalma kaydedilirken, imalat sanayindeki artış yüzde 7,5, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 4 artış gerçekleşti.
Sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre, ocakta yüzde 19, şubatta yüzde 13,9, martta yüzde 10,2, nisanda yüzde 8,8, mayısta ise yüzde 8 artmıştı.
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, haziranda geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 14,6 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 12 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 6,7 ile dayanıksız tüketim malı imalatı, yüzde 4,1 ile ara malı imalatı, yüzde 3,2 ile de enerji üretimi izledi.
İMALAT SANAYİİNDE EN YÜKSEK ARTIŞ MOBİLYA SEKTÖRÜNDE
İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında, haziran itibariyle yıllık üretim artışında ilk sırayı yüzde 28,1 ile mobilya sektörü aldı. Bu sektörü, yüzde 25,6 ile deri ve ilgili ürünlerin üretimi, yüzde 23,8 ile başka yerde sınıflandırılmamış makina ve ekipman üretimi izledi.
Bu dönemde, fabrikasyon metal ürünleri üretiminde yüzde 17,6, gıda ürünleri imalatında yüzde 13,8, kauçuk ve plastik ürünleri üretiminde yüzde 13,6, motorlu kara taşıtı treyler ve yarı treyler üretiminde yüzde 13,1, bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde yüzde 10,7 üretim artışı kaydedildi.
Haziran'da, geçen yılın aynı dönemine göre, diğer ulaşım araçlarının üretiminde yüzde 39,1, ''diğer imalatlar'' adı altında izlenen sanayi üretiminde ise yüzde 10,1 düşüş oldu.
Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe haziran ayı itibariyle yıllık 2,2 azalma olurken, alt sektörlerden ham petrol ve doğalgaz çıkarma sektöründe üretim düşüşü yüzde 8,9 düzeyinde gerçekleşti.