Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>BÖLGEDEN
30 Haziran 2011 Perşembe - 09:08

A.Ü. mezunu Rektör’den çağdaş atılım

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Merkür TV'de konuk olduğu "Gündem Özel" adlı programda önemli mesajlar verdi. Üniversite ile ilgili göreve geldiği ilk günden bu yana birbirinden farklı projeler tasarladıklarını ve hepsini hayata geçirmek için uzun süre uğraş verdiklerini anlatan Prof. Dr. Battal, YYÜ' nün artık Van şehriyle, sanayici ve esnaflarla, çiftçi kesimi ve hayvancılıkla uğraşan insanlarla diyalogunun üst düzeye çıkartacaklarını söyledi.

A.Ü. mezunu Rektör’den çağdaş atılım

ERZURUM gazetesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Merkür TV'de konuk olduğu "Gündem Özel" adlı programda önemli mesajlar verdi. Üniversite ile ilgili göreve geldiği ilk günden bu yana birbirinden farklı projeler tasarladıklarını ve hepsini hayata geçirmek için uzun süre uğraş verdiklerini anlatan Prof. Dr. Battal, YYÜ' nün artık Van şehriyle, sanayici ve esnaflarla, çiftçi kesimi ve hayvancılıkla uğraşan insanlarla diyalogunun üst düzeye çıkartacaklarını söyledi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal ayrıca YYÜ' de yeni eğitim dönemi için hem kısa vadeli hem de uzun vadeli olan 2 çok önemli projeyi hayata geçirecekleri müjdesini canlı yayında verdi.
Merkür TV'nin iddialı programlarından Gündem Özel bu kez YÜY Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı ağırladı.
TÜM TAHSİL HAYATINI ERZURUM’DA GEÇİRDİ
Merkür TV Genel Yayın Yönetmeni İsmail Topçuoğlu'nun sorularını içtenlikle yanıtlayan Prof. Dr. Battal, program başında özgeçmişiyle ilgili bilgiler verdi. İşte çok konuşulacak o söyleşi…
Peyami Battal kimdir, kısaca anlatır mısınız?
1960 yılında Bayburt Oruçbeyli doğumluyum. İlköğrenimimi aynı köyde, ortaokul, lise ve Üniversite öğrenimimi Erzurum'da yaptım. Üniversiteyi Atatürk Üniversitesi'nde okudum, 1990 yılında YYÜ' de araştırma görevlisi olarak başladım, yüksek lisans, doktora, doçentlik, profesörlük hep YYÜ' de oldu. Geçen dönem Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan ile birlikte çalıştım, Genel Sekreterlik görevinde bulundum ve şimdi de Rektör olarak görev vermeye çalışacağız.
Bayburt'ta geçen yıllarınıza ait güzel bir anekdotla başlayalım isterseniz…
Tabi. Bayburt'ta çocukluk yıllarım köyde geçti. Çiftçilikle uğraşıyorduk ve çocuk yaştan beri iyi bir çiftçi olduğumu düşünüyorum. Traktör ve biçer kullanırdım. Görevli olduğum dönemlerde de köyde çiftçilik yapardım. İyi çalışıyorduk, bir köyde yapılması gereken her şeyi yapıyorduk. Köyde kendimizi geliştiren her türlü aktiviteye, Kur'an Kursu'na katıldım. Yani her anlamda verimli geçti.
YYÜ' de geçirmiş olduğunuz bu uzun süre herhalde birçok şeyin farkında olmanızı ve üniversitenizi tanımanızı sağladı.
Elbette, bakın üniversitede geçirmiş olduğumuz süre içinde eksikleri, Ankara'da bekleyen sorunları, mevcut durumumuzu bilerek ve nerede bulunduğumuzu idrak ederek gelmiş olduk. Bu bizim için bir avantaj. Göreve gelir gelmez eksikleri tamamlamak ve işimizi layıkıyla yerine getirmek amacıyla kolları sıvadık, ekibimizi kurduk ve görevimize başladık.
Üniversitenin güncel durumuyla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Üniversitemizde şu an itibariyle 30 yıllık olmasına rağmen görünüşte maalesef böyle bir izlenim oluşturmuyor. Bunda şüphesiz kuruluşundan bu yana üzerinde eksik olmayan gerginliklerin payı çok büyük. Rektörlerimizin göreve gelişleri ve ayrılışları ile ilgili bazı durumlar gerçekleşiyor. Bu gerginlikleri yaşarken fiziki mekân ve öğrenci sayısı açısından beklenen noktaya gelemedi. İşlevini gerçekleştirdiği zaman Van'ı, bölgeyi ve ülkeyi değiştirecek potansiyeline sahip bir üniversiteyiz. Ancak şu anda hak ettiği bir noktada değil. Amacımız hak ettiğimiz konuma, huzur ve güven ortamında kavuşmak, çağdaş normlara ulaştırmaktır. 13 fakülte, 11 yüksekokul, 4 enstitü, 14 araştırma merkezi, 1429 akademik, 1100 civarında idari personel ve 18000 öğrencisiyle yoluna devam ediyor.
Hocam üniversiteye tahsis edilen idari ve akademik personelin son durumu nedir, alımlar ne durumda şu an?
Seçim sürecine girince üniversitelere kadro tahsisi yapılmaz, bizde de durum böyle oldu. seçim süreci sona erince de YÖK'e yazmış olduğumuz kadroları yeniden yazdık, izinleri geldi ve 50 civarında kadronun atamasını yapacağız. Dekan atamalarını vekâleten yaptık, asaleten atamaları da aşamalar halinde gerçekleştireceğiz. Yardımcı doçent ve profesör kadrolarımız bitti. Rektör yardımcılığımız döneminde bu kadroların ihdası için bir aşamaya kadar geldik, dönemin milletvekilleri desteğiyle meclise kadar getirdik, üniversitede seçim sürecine geçildi, bu aşamada listeden bizim üniversitemizin kadroları çıkarıldı. Takip edilemedi bu durum, bizdeki seçimler bitince bu defa da meclis seçime girdi. Biz tekrar aynı kadroları yazdık, YÖK ve Maliye'den geçtikten sonra yine takipçisi olacak ve bu defa kadroları ihdas ettirmek için çaba vereceğiz. 750 akademik personel kadrosu istemiştik, 250–300 civarı da idari personel istedik. Bu rakam daha sonra 350'ye düşürüldü ancak bu bir dezavantaj olarak görülmemeli. Uzun vadede rahatlıkla kullanabileceğiz.
YYÜ'DE BEYİN GÖÇÜNE NEŞTER VURUYORUZ
Tıp Fakültesi'nde şu anda ciddi bir beyin göçü var, bölge hastanelerinin bulunduğu bir yerde mevcut rakamlar bize yetiyor mu?
2007'den bu güne kadar 150 civarında öğretim üyesi, ağırlık Tıp Fakültesi'nde olmak üzere, üniversitemizden ayrılmıştır. Bu rakam şu anlama geliyor. Neredeyse 1 Üniversite bizden ayrılmış. Araştırma Görevlileri katılında sayı 425'e çıkıyor. Ama artık üniversitemiz biraz daha cazip bir hale geldi. Gidenlerin sayısı kadar bize talep geliyor. Şu anki kadrolarımız aşağı yukarı dolu ve yeni kadro ihdası istiyoruz. Bu elbette yeterli değil ama şunu da ifade edeyim, yeni kadro ihdası olursa rakam 1000'e çıkar. Tıp Fakültesi'ne girmek isteyen hocalarımız bize başvurdu. Dediğim gibi üniversitemiz biraz daha cazip hale geldi. Tabi en fazla kadroyu Diş hekimliği ve Tıp Fakültesi'ne ayırmayı uygun gördük, bu çok önemli.
Bölge üniversiteleri ile bir araya gelip üniversitelerimizi cazip hale getirmek, beyin göçünü önleme adına rektörleri davet ettik. Bu sorun sadece bizim sorunumuz değil, bakın bu bölgede öğretim üyelerini tutup burayı cazip hale getirmek için bir şeyler yapmalıyız. İlk kuruluş döneminde kurum geliştirme ödeneği vardı, günümüzde cazibesini kaybetti. Bu bölgeler cazip hale getirilmezse lokalleşme başlar ki, bu üniversiteler için gerçek bir problemdir. Biz bunu önlemek için öğretim üyelerine lojman yaparak burada kalmalarını sağlamak istiyoruz. Ayrıca geçici dönemde burada ağırlayacağımız öğretim üyelerimiz için stüdyo daire kurmak istiyoruz. Buralara evini getiremeyen ama burada gerçek bir ev ortamı görünce kalabilecek çok kişi var. Van bambaşka bir şehir. Ben buraya gelenlerin kolay ayrılacağını düşünmüyorum. Van'ı da tanıtmamız gerekiyor.
YYÜ'DEN ÖĞRENCİLERE 1000 TL BURS VE EV TEMİNİ
Öğrenci kapasitesini arttırmak için ne yapıyorsunuz?
Bakın birçok bölüm yakında kapanacak ve Türkiye şu an sınavsız üniversiteye gidiyor. Üniversiteler branşlaşacak. Doğu'daki çoğu Üniversite birimlerine, 5 yıl önce ful dolan bölümlere öğrenciler gelmeyecek. Vakıf üniversiteleriyle yarışır duruma geldi devlet üniversiteleri. Üniversitenizi artık hem tanıtmak hem de farklılaştırmak gerekiyor. Şu an profesyonel firmalarla Van'ı tanıtmak için görüşüyoruz. Tanıtım için profesyonel çalışma yapıyoruz. Büyük şehirlerdeki liselere, hareketli billboardlara Van'ı ve okulumuzu tanıtacak etkinlikler yapacağız. Bazı işadamlarımızla görüşmeler yapıyoruz. Vakfımız daha yeni toparlanıyor. Vakıf yönetimi ile toplantılar yaptık. Şunu önerdim: İlk 1000'e giren öğrencilere ev temin edip, ayda 1000 TL burs verelim. Kabul ettiler ve bunu basına duyuracağız.
İŞTE YYÜ'NUN ÇILGIN PROJESİ…
Aynı zamanda farklı bir projem var. Üniversite sayısı artınca öğrenciler artık kendi ilindeki üniversiteyi tercih ediyor. Bu Üniversite ruhuna aykırı aynı zamanda lokalleşme demektir. Üniversite sadece bilgi alma yeri değil aynı zamanda kültürel değişim olması lazım. Bunu sağlamak için YÖK Başkanı'na bunu sundum. Van'da okuyan bir çocuk 500 km. öteye tercih verirse 300 TL burs, 750 km. öteye gidiyorsa 400 TL; 1000 km. öteye gidiyorsa 1000 TL burs verilsin. Bu batıdan doğuya gelenler için de geçerli bir proje ve sorunu ancak böyle çözeriz. Fakat bu proje zamanla olacak bir proje. Ciddi bir hazırlık ve süreç gerektiriyor. Başbakan'a sunulacak raporda mutlaka yer alacak. Yeni bölümler açılacak, yeni bölümler kurulacak. Aynı zamanda Eczacılık Fakültesi de açılma aşamasında. İlçelerimiz yüksekokul istiyor bunu da gerçekleştireceğiz.
YYÜ' ye İran'dan öğrenciler geliyor
Hocam yurtdışından gelen öğrencilerle ilgili bir çalışma var mı?
Üniversitemizde şu an iki yabancı uyruklu öğrencimiz var. İran'ın bazı üniversiteleriyle protokolümüz var. Biz bunun sebebini araştırdık. İranlılar üniversitemizin denkliğinin kabul edilmediğini düşünmüşler. Bunu araştırdım, süreçte vekillerimizin katkılarını aldık, Cumhurbaşkanımız'a denklik tanınması için de dosya verdik. YYÜ' nün ön lisans ve lisans denkliği tanınıyor. İran'da denkliğimiz var ve İran'dan öğrenci almak için girişimde bulunduk. İran'da biz büro açacağız oradaki öğrencilerle irtibata geçmek istiyoruz. Üniversitenin WEB sitesini Farsça ayarlayıp, Farsça broşürler bastıracağız. Kuracağımız büroyla irtibata geçecek insanları burada ağırlamak istiyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 4 yıl içinde ciddi miktarda öğrenci bekliyoruz. Lisansüstü eğitimde denklik için başvuru yaptık. İranlı öğrenciler buradaki denklik sorunu çözülürse Erzurum'da okuyan öğrenciler de buraya geçebilir. Bu yabancı öğrenciler için tabi ki gereken alt yapıyı da hazırlamak gerekiyor. Yabancı öğrenciler için yurtlarda ek kontenjan da açtırmak istiyoruz. Üniversite olarak irtifak hakkının devriyle bir öğrenci yurdu yaptırmak istiyoruz.
YYÜ 4 DİLDE TANITILACAK
Bunu sağlamak için tanıtım çalışmaları yapıyorsunuz tabi…
Tabi bakın ciddi bir projemiz var. Hazırlanacak broşürler Türkçe, İngilizce, Farsça, Azerice çeviri olacak. Kuzey Irak ile de irtibatı kurmayı düşünüyoruz. Van için eklediğimiz bir katma değer ayrıca. Van bölgede ve ülkede çok farklı jeopolitik özelliği olan bir kent. Herkes güzel şeyler yapıyor, sinerjiye ihtiyacımız var.
Üniversitede idari ve akademik iletişim nasıl olacak? Buna dair bir projeniz de var…
Evet, farklı bir sistem oluşturduk. Elektronik belge dağıtımı olacak. Rektörlüğe bir belge gelir gelmez, sayı ve tarih eklendiği an bu elektronik ortama aktarılacak ve gereken birime sistem üzerinden yollanacak. Birimlerde gereken işlemler yapılacak. Bu program ile belgeyi alıp okuduğunuzda gereken uyarıyı sistem yapacak ve açık kapı olmayacak. Daha sistematik ve pratik, etkin bir yazışma oluşturacağız.
BÖLGE ÜNİVERSİTELERİNİN AĞABEYİ
Üniversite, bölge üniversitesi hüviyeti almaya aday. Bu anlamda elimizdeki veriler ne kadar yeterli?
Bölgenin en eski ve en büyük üniversiteyiz. Yeni üç Üniversite bizim içimizden çıktı. YYÜ tabiri caizse 3 Üniversite kurmuş oldu. Siirt, Hakkâri ve Muş Üniversiteleri. Bunlara hem öğrenci hem de öğretim üyesi veriyoruz. Bölge için çok önemli misyonumuz var. Ciddi katkılar sunuyoruz bu okullara. Beklenen düzeyde olmasak da önemli bir konumdayız. Üniversitemizde uzaktan eğitim sistemimizi geliştiriyoruz. Lisans programlarına dahil olan hocalarımızın katkısı ile öğretim üyesinin veya öğrencinin bir yere gitmesine gerek bırakmadan eğitim vereceğiz. Gereken alt yapıyı oluşturursak buraya gelmek için belli bir kademe Türkçe bilmesi gereken İranlı öğrencilere kurs desteği de sağlanabilir. Şu an bu sistem için gereken alt yapıyı oluşturma gayreti içindeyiz.
YYÜ'DEN TOKİ ATAĞI
TOKİ ile ilgili çalışmanız var, buradaki hedefiniz nedir?
Yeni üniversiteler kurulunca ciddi bir beyin göçü olacağı öngörüsüyle burada hocalarımız için ev yapma ihtiyacı duyduk ve 426 konutluk bir proje yaptık. Bunu görünce bazı hocalarımız artık gitmelerine gerek kalmadığını düşündüler. Bu sevindirici bir gelişme oldu tabi. Şu an 2. etabı başlatıyoruz. Ciddi bir talep var. 400 üzerinde talep aldık. Bunu da bir an evvel yapmayı düşünüyoruz.
YYÜ' deki bina sıkıntısı nasıl çözülecek?
Bu konuyla ilgili mevzuatta ciddi sorunlar var. Yap-işlet-devret ile yapmak mümkün değil. İrtifak hakkı ile yapınca da bazı sorunlar çıkıyor ama bunu araştırınca ikinci seçenek daha makul geldi. Ama buralarda otel, yurt, alışveriş merkezsi vs yapılabiliyor ki buna da acil ihtiyacımız var. İleri dönemlerde hastanelerimiz gelişince buna ihtiyacımız olacak. Hastane çevresinde yaşsam merkezleri kurmamız lazım. Bu yüzden yapısal sorunları çözmemiz gerek. Üniversite merkezine alışveriş merkezi vs. yapılması gerekiyor. Bu konuda çalışmamız var, yurt ve kapalı yüzme havuzu talebimiz var. Bunlar için irtifak hakkı ile ihaleye çıkmamız gerekiyor. 
 
 

 
Oltu’da Huzur Zirvesi
 
Fatih Medreselerinden eğitim atağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minaresi Ermenistan’dan görünecek
Iğdır'da inşaat çalışmaları devam eden Türkiye'nin en büyük 8. camisinin ...
Kazazedeler gözyaşlarıyla uğurlandı
Erzincan'da önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenler, ...
Doğu’da yaz tatili gerçeği
Kars’ın Selim ilçesi başta olmak üzere 52 ilköğretim, 19 orta öğretim, ...
 
Menek’i kutluyoruz
İhlas Haber Ajansı’nın başarılı muhabiri Coşkun Menek ikinci kez baba ...
7. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri tamamlandı
24-26 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan “7. Dursun Akçam ...
Aşıklar, gönül telini titretti
Kars Belediyesi’nin düzenlediği “6. Murat Çobanoğlu Uluslar arası Aşıklar ...
 
Girişimcilikte genç adım
Genç Adımlar Derneği ve Genç Birikim Derneği tarafından yürütülen “Doğu ...
Uluslararası Aşıklar Bayramı başladı
Kars'ta düzenlenen 6. Murat Çobanoğlu Uluslararası Aşıklar Bayramı” Çobanoğlu'nun ...
Koyun kırpma sezonu başladı
Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Serdarbulak Yaylası'ndaki hayvan sahipleri, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri