Erzurum ekonomisinin bel kemiği olan tarım ve hayvancılığın, geleneksel üretimden modern üretime geçiş yolunda Ziraat Fakültesi tam destek veriyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, ““Kırsal kalkınmaya yardımcı olma anlamında kapılarımız her zaman herkese açıktır.”
KAPIMIZ HERKESE AÇIK
“Kırsal kalkınmaya yardımcı olma anlamında kapılarımız her zaman herkese açıktır.” diyen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Muhlis Macit, “Fakülte, toprak işleme, tarla tarımı, bölge koşullarına uygun tohumluk üretimi, yem bitkileri, hayvan yetiştirme ve besleme, çayır ve mera yönetimi, sulama, sulama sistemlerinin geliştirilmesi, gübreleme, organik tarım, tarımsal inşaat, yöre çiftçisine damızlık hayvan sağlanması, arıcılık, hayvan barınaklarının planlanması, yem, toprak ve gıda analizlerinin yapılması, bitki hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi, gıda üretimi ve işleme teknolojileri, hijyen, bitki hastalık ve zararlıları, yabancı ot kontrolü, sebze, meyve ve mantar yetiştiriciliği, seracılık, tarımsal mekanizasyon, tarım işletmelerinde organizasyon, pazarlama, tarım politikalarının geliştirilmesi, ve teknik personel eğitimi gibi konularda öncülük etmekte ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.” diye konuştu.
ERZURUM TARIM VE HAYVANCILIĞINA TAM DESTEK
Seracılık, hayvan barınakları ve mekanizasyon konuları ile değişik kuruluşların yem ve gıda analizlerinin yapılması, çevrede görülen bitki hastalıkları ve zararlılarının tespiti, teknik personel eğitimi, çeşitli verim denemelerinin izlenmesi, ürün miktarları ve giderlerinin tespitine yönelik Ziraat Fakültesinin faaliyetleri hakkında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, Fakültenin yaptığı projeler ile ilgili bilgi verdi. Dekan Macit, “Fakültemizdeki çeşitli projeler kapsamında farklı kamu kurum ve sivil toplum teşkilatlarıyla birlikte sahadaki uygulamacılara yönelik bilgilendirme, gösteri ve proje çalışmaları yapılmaktadır. Örneğin, geçtiğimiz 2013 yılında, il dışında (Trabzon) yapılan “Hayvancılık Paneli” Fakültemiz öğretim üyeleri eğitimci olarak iştirak ettiler. Benzer biçimde, son yıllarda ülkemizde sayısı hızla düşen manda yetiştiriciliğine yönelik bilgilendirme yapmak, farkındalık oluşturmak, sektörün sorunlarını dinlemek ve manda sütünden elde edilen kaymak üretimini Pilot Süt Fabrikamızda öğretim üyelerimizin nezaretinde Erzurum yetiştiricisine öğretmek suretiyle cazibe oluşturmak ve bu hayvancılık kolunun yeniden canlanmasını sağlamak için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile beraber “Kaymak Proje”yi gerçekleştirdik. Aynı şekilde, geçtiğimiz günlerde Oltu ilçesinde arıcılık, kaliteli bal ve ana arı üretimine ilişkin konularda bölgeye yönelik çalışmalar yapıldı. Kezâ, KUDAKA ile beraber yürütülen ve Fakültemizin de ortak olduğu, uygulaması dünyada ilk olan kanal suyunda alabalık üretimine yönelik “Daphan Ovası Kuzgun Barajı Kanal Suyunda Alabalık Yetiştiriciliği Projesi” devam etmektedir. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi Erzurum Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi ve UNDP tarafından desteklenen Büyükbaş Hayvancılıkta Suni Tohumlama Projesi de bölgede tamamlanan ve sektöre katkısı olan önemli çalışmalardandır. Geçen hafta, Fakültemiz ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken yürütülen proje çerçevesinde 1 haftalık eğitim programı ile yöre çiftçisinden yaklaşık 40 kişiye tarımın her kolunda Fakültemizin çok kıymetli öğretim üyeleri tarafından teorik ve pratik eğitim verildi.” dedi.
ÇİFTÇİ UMUTLANDIRIYOR
Erzurum çiftçisinin geleneksel üretimden modern üretime geçemeyişinin nedenlerine değinen Muhlis Macit, “Bu durumla ilgili olarak birçok faktörün etkisinden bahsetmek mümkündür. Geçmişte dünyada olduğu gibi ülkemizde de kırsaldaki nüfusun tarımdaki yenilikleri benimseyip kolay kolay pratiğe aktarmadığı bilinmektedir. Şüphesiz bunda sermaye, eğitim ve pazarlama yetersizliğinin payı büyüktür. Ancak son zamanlarda burada zikredilen olumsuz faktörlerin çözüme kavuşturulmasıyla sektördeki nüfusun yeniliklere daha açık ve bilgiye dayalı hususları çok rahat pratiğe tatbik edebildiğini görmekte sevindiricidir.” ifadelerini kullandı.