Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
2 Aralık 2014 Salı - 04:18

Yeşilyurt aileleri uyardı

M.COŞKUN-Doktor önerisi olmadan hiçbir antibiyotiğin kullanılmaması konusunda aileleri uyaran Doktor Hamza Yeşilyurt, bilinçsiz ve sürekli kullanılan antibiyotiğin vücutta direnç oluşturduğunu belirtti.

Yeşilyurt aileleri uyardı

Ülkemizde okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında boğaz yolu ve boğaz yolu üst enfeksiyonların bulunduğunu belirten Yeşilyurt, bunların arasında bademcik ve geniz etinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bademciklerle birlikte ağız, boğaz ve diş eti hastalıklarının oranının ülkemizde çok yüksek olduğunu vurgulayan Yeşilyurt, diş eti hastalıkları ve diş çürüklerinin de bunlara dâhil olduğunu söyledi. Bademcikle beraber geniz eti, sinüzit ve bronşitin en çok sebepleri arasında yer aldığını belirten Yeşilyurt, bir çocuğun bademcik ve geniz eti varsa o çocuğun bronşit olabileceğini kaydetti. Yeşilyurt, çocuklarda bunun yanı sıra sıklıkla sinüzit ve boğaz yolu enfeksiyonuna rastlanabileceğini ifade etti. Bademciklerin vücudun savunma merkezi olduğuna dikkat çeken Yeşilyurt, bademcikler fonksiyonunu kaybedince bir süre sonra vücuda mikrop pompalar hale gelebileceğini kaydetti. Yeşilyurt, fonksiyonunu kaybeden bademciğin soğuk bir gıdanın tüketilmesi halinde hemen şişebildiğini belirtti.

‘BETA VİRÜSÜ DE BOĞAZ ŞİŞİNE NEDEN OLUYOR’

Yeşilyurt, “Halk arasında beta virüsü olarak bilinen Streptokok mikrobun bademcikte de üreyebiliyor. Beta virüsünün 30-40’lı yaşlarda kap kapakçığını bozarak, kalp romatizması diye bilinen hastalığa sebebiyet vermektedir. Bir kişinin uzun yıllar boyunca bademcik enfeksiyonuna yakalanması ve onunla uğraşması durumunda sonrası bu mikropların ilerde kalp romatizması hastalığın oluşmasına neden olabiliyor. Çocukların bu rahatsızlıktan dolayı çok sık antibiyotik kullanması durumunda çocuğun karaciğer ve diğer organlarında hasarların kalabilmekte. Çocuğa sürekli aynı antibiyotiğin verilmesi durumunda, vücuttaki mikropların bu ilaçları tanıyıp direnç gösteriyor. Penisilin ilaç grubunun boğaz için iyi bir gruptur. Bu ilaç grubunun beta mikrobunu öldürdüğün ancak çok fazla kullanılması durumunda vücuttaki mikrobun direnç gösterebilmektedir. Ailelerin belki yaptığı kusurlardan bir tanesinin eczaneden ezbere ilaç almasıdır. Aileye verilen antibiyotiği yerinde ve zamanında kullanmıyorlar. Oluşmaya başlayan antibiyotik direncinin önlenmesinin gerekiyor, bu konuda en büyük sorumluluk ailelere düşmektedir.

AİLELER DİKKAT

Çocuk ateşlendiğinde, çocuğun en yakın Aile Hekimine götürülmesi gerektiğine değinen Yeşilyurt, eğer vakit uygun değilse ateşlenen çocuğun ateşini soğuk bir bezle düşürmeye çalışabileceğini söyledi. Ancak en kısa zamanda doktora götürülmesi gerektiğine vurgu yapan Yeşilyurt, ateşin çok tehlikeli olduğuna değindi. Yeşilyurt, eğer vakit çok uygun değilse çocuğa ağrı kesici veya düşürücüden az verebileceğini söyledi. Yeşilyurt, ülkemizde doktora gidemeyecek olan acil hastalar için ambülânsın mevcut olduğunu ifade etti. Bademciği şişen çocuklarda bunu anlamanın en belirgin yolunun yüksek ateş ve yutkunma zorluğu olduğuna dikkat çeken Yeşilyurt, bunun yanı sıra ağızda koku, iştah kesilmesi ve ateşliyken üşüme gibi belirtileri taşıdığına değindi. Çocuğun 4 yaşından sonra bir mevsim de 3 ten daha fazla tekrarlayan boğaz enfeksiyonun gerçekleşmesi sonucunda bademciklerin alınmaya meyilli olduğuna değinin Yeşilyurt, ortada büyük bir riskin olduğuna dikkat çekti. Bu bademciğin alınmaması durumunda kalbi ve böbreği bozacağını dile getiren Yeşilyurt, kişinin bademcikleri alınmadan önce koruyucu penisilin tedavisinin uygulanabileceğini söyledi. Çocuğun uygulanan bu penisilin tedavisine olumlu cevap vermesi durumunda tehdidin ortadan kalkacağına değinen Yeşilyurt, diğer bir durumda ise bademciğin alınmasının ilerde oluşturabileceği tehlikelerin önlenebileceğini belirtti.

 
Bayburt’tan Erzurum’a tarih köprüsü
 
Karaçoban’a spor salonu müjdesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sema Şenkalasın 12 Mart 2023 Pazar 11:44

Doktor Beye verdiği bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Sıklıkla rastladığımız hastalıkla ilgili farkındalık oluşturarak ailelerin konu ile ilgili dikkatli olmaları gerektiğini önemle vurgulamıştır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akar'dan yağ uyarısı
M.COŞKUN-Mutfakların vazgeçilmezi ve özellikle çocukların sevdiği kızartmaların, ...
BEAH verileri açıklandı
M.COŞKUN-Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 yılı ilk ...
Tema’dan öğrencilere sağlık desteği
Son yıllarda artan sosyal çalışmaları ile göz dolduran Tema Mağazalar ...
 
3 mahallede 75 bina kamulaştırıldı
Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projeleri çerçevesinde ...
Adliye’de duygusal veda
Erzurum Adliyesinde 33 yıl hizmet veren 1. Ağır Ceza Mahkemesi Mübaşiri ...
‘Erzurum engellisine sahip çıkmalı’
Erzurum'da 53 bine yakın engelli vatandaşın bulunması, yerel yönetimlerin ...
 
‘Uyuşmamak İçin Uyan!’
ER-VAK Tiyatro Kulübü uyuşturucu maddelere karşı “Uyuşmamak İçin Uyan” ...
Annesine bakmak için okulu bıraktı
20 yaşındaki Dilan Öztürk, felç geçiren ve yatağa mahkum kalan annesine ...
Çaresiz seyyardan ekmek teknesine veda
Erzurum'da zabıta ekiplerine seyyar tablasını kaptıran seyyar satıcı, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri