Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Nisan 2014 Çarşamba - 12:49

Türkiye bu camiyi konuşacak

Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yapılan cami ibadete açılıyor. Camiyi ibadete Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açacak.

Türkiye bu camiyi konuşacak

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yapılan cami ibadete açılıyor. Camiyi ibadete Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açacak.

İbadete açılacak olan cami bir çok özelliği ile dikkat çekiyor. Atatürk Üniversitesi'nin bu yeni camisinin en önemli özelliği ise minareleri. Türkiye'de bir başka camide bu mimaride minare yok. Caminin planlan ve projelerini Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu İller Bankası Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan Erzurumlu Mühendis Fevzi Çakmak, gönüllü olarak hazırlamış. Çakmak, caminin temel atımından bitimine kadar tüm inşaat aşamalarında mühendislik hizmetlerini yürüten isim. Cami mimarisi, dizayn ve iç süslemeleriyle bir çok özelliğe sahip.

 3 BİN 500 KİŞİ AYNI ANDA NAMAZ KILABİLECEK

 Mühendis Çakmak'ın verdiği bilgilere göre, ‘Camii fiziki ölçüleri itibariyle bin 500 metrekare taban alanına kurulu. Normal şartlarda saf düzeniyle 3 bin 500 kişi kapasitede. Erzurum'un Selçuklulardan itibaren en büyük camisi Ulu Cami'nin normal saf düzeniyle kapasitesi bin 700 kişi olduğu düşünülürse Ulu Cami'nin tam iki kat kapasitesinde. Camiyi engellileri de düşünerek tasarladık. Onun içinde bu caminin kuruluşundaki kod durumu engelli bir vatandaşımızın hiç kimseden yardım almadan camiye girip kendilerine ayrılan bölümde ibadetlerini yapabilecekler imkana sahip. Aynı şekilde tuvaletlerde ve abdest alma alanlarında da engellilere yönelik dizayn yapıldı ."

İMAMA TEKNOLOJİ KOLAYLIĞI

İşte Atatürk Üniversitesi camisindeki yeni özellikler ve ilkler: ‘Mahfiller Türkiye'nin en büyük mahfilleri. Kat yüksekliklerini de dörder metre yaparak çok havadar bir mekân oluşturmaya çalıştık. Ancak böyle büyük bir camide cemaatin imamdan kopmaması için de iletişim teknolojilerini kullandık. İmam burada, eğer teknolojiyi kullanmayı tercih ederse, slayt eşliğinde de vaaz verebilir. Camide 13 adet projeksiyon bulunmaktadır. Otomatik perdeli projeksiyonlardan caminin her yanındaki vatandaşlar kolayca vaazı takip edip, vaaza konsantre olabilecekler.

 Caminin kubbesi Erzurum'un en büyük kubbesi. Camideki vitraylar Türkiye'nin en büyük vitrayları. Caminin özellikle mihrap kısmında alışılmış taş mihrap yerine ahşap mihrap var. Bu mihrapta da cami Erzurum kültürüyle özdeşleşsin diye Yakutiye Medresesi minaresi üzerindeki Selçuklu yıldızları motif olarak işlendi. Caminin dizaynında Erzurum'un tarihi eserlerinden örneklerde var. Mihrabın arka kısmında Yakutiye'nin minaresindeki Selçuklu yıldızları, Camiye önden bakıldığında minareler Çifte Minareli Medresenin önden görünüşünü hatırlatıyor. Caminin giriş kapısı Türkiye'deki en büyük Taç kapıya sahip. Bu kapı, 12 metre yüksekliğinde ve 16 metre genişliğinde. Süleymaniye ve Selimiye Camisi'ndeki ses akustiğinin aynısını bu camide de mevcut. Mihrapta hoca normal bir sesle konuşsun en arkadaki kişi o sesi çok rahat işitebiliyor."

İMAMA, MÜEZZİNE LOJMAN

‘Caminin altında imam, müezzin ve temizlik görevlisi lojmanlarıyla beraber bayan ve erkek sohbet salonları da sosyal donatı olarak düzenlendi. Üniversite bu cami için 10 dönümlük bir alan tahsis etti. Bu alanın 1,5 dönümü cami alanı olarak kullanıldı. Geriye kalan alan ise çevre düzenlemesi ve otopark olarak tasarlandı.

MİNARELER ÇOK ŞEY ANLATIYOR

 Klasik minare kültürünün dışına çıkılarak yepyeni bir minare tarzı geliştirdik. Bu minarelerin Türkiye'de mimari anlamda benzeri yok. Bu minareleri bazıları divit kalem ucuna benzetiyorlar, bazıları ise hiçbir anlam veremiyorlar. Aslında bunların bir anlamı var; minare esasında caminin genel yapısı itibariyle insanların Allaha daha yakın oldukları, dua ettikleri bir mekân. Yani minarenin sivri kısmı bir Mevlevi'nin elini havaya kaldırdığı yerdir minarenin aşağı doğru eğimli olan yeri ise Allah'tan gelir kula gider. Camileri Allah'tan gelen rahmetin insanlara dağıtıldığı yer olarak düşünüp bu mantıkla minareleri dizayn edildi. Minarelerde alışılmış klasik şerefe anlayışı yerine Kelime-i Tevhid'in yazıldığı yüzük şeklinde şerefeler koyuldu. Ses kirliliğini önleyici ve gürültüyü engelleyecek dizaynda minareler oluşturuldu. Minarelerin ışıklandırmasını da çok farklı, gizli projektörler sayesinde minarelerde geceleyin iki tane mum yanıyor görünümü verildi’

EN İNCE DETAY DÜŞÜNÜLDÜ

 Cami sadece şekliyle değil, sayısal özellikleri ile de birçok şifre barındırıyor. Caminin minarelerinin yükseklikleri 40 metre; bu 40 vakit namazı sembolize ediyor. Minber 12 basamaklı; namazın 12 şartını işaret ediyor. Caminin pencerelerindeki vitray desenlerinde 6 çiçek yaprağı var; İmanın 6 şartına yorumlanmış, yine vitrayların dışarı kısımlarında 4 adet ayrı çiçek motifi var; bunlar 4 mezhebe işarete edilmiş. Caminin kubbesinde vitraylar üç boyutlu , bu vitrayların ortasında gizli görünen sütunlar imanı temsil ediyor, o sütunun etrafında ki yıldızlar ise İslam'ın güzelliklerini ifadelendiriyor.Kubbe çevresinde ise ülkemizde ilk kez bir camide Tebareke(Mülk)Süresi'nin tamamı yazıldı.

İSMİ ‘MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK CAMİSİ’ OLSUN

 Vatandaşlar yeni caminin isminin ‘Mareşal Fevzi Çakmak Camisi’ olmasını arzu ediyor. Erzurum’da Mareşal Fevzi Çakmak adına bir askeri hastane olduğu, birde bir camiye isminin verilmesinin büyük bir anlam taşıyacağı da vatandaşlar tarafından vurgulandı.

Genelkurmay eski başkanlarından olan Mareşal Fevzi Çakmak’ın yüreklerinde taht kurduğunu ifade eden vatandaşlar, ‘İnşallah bu önerimiz yetkililer tarafından kabul görür’ diye konuştular.

 
Caninin babası oğlunu evlatlıktan reddetti
 
500 bininci gönüllü Erzurum’dan
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dadaş Hakan 22 Nisan 2014 Salı 15:03

Çakmak ismini kim istiyormuş.

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 17 Nisan 2014 Perşembe 12:59

Atatürk üniversitesi hep camilerle öne çıktı. Ama bilim, bilişim, teknoloji, üretim, patent ve yüksek düzeyde araştırmada hiç yok.Buradan bol bol din üzerinden rant sağlanır.Akademik kadroya hakkı olmayanlar, cemaat liderinin bir parmak işaretiyle işe girerler,bol bol risale okutup onun üzerinden kariyer alırlar,bilime ve teknolojiye hiçbir katkıları olmaz,bilim ve teknolojinin yok olduğu, camilerin ileride olduğu, Atatürk üniversitesi de bir cemaat medresesi olur, sonra da bunlardan üretim ve teknoloji bekle bakalım he ...? !..

Yorumu oyla      8      5  
erzurumlu 17 Nisan 2014 Perşembe 08:56

bu camiye Mareşalin isminin verilmesini isteyen vatandaşlar kim acaba? Mühendisle aynı isimde olması manidar...

Yorumu oyla      9      5  
erdem 16 Nisan 2014 Çarşamba 13:25

ama camii çok ıssız bir yerde yapılmış

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manevi coşku doruğa ulaştı
Diyanet-Sen Erzurum Şube Başkanlığı tarafından Erzurum Büyükşehir Belediyesi ...
‘Erzurum kış turizminin başkenti’
Altıparmak, Turizm haftası dolayısıyla bur mesaj yayınladı. Altıparmak, ...
Erzurum’da Turizm gündemi
Erzurum'da Turizm Haftası etkinlikleri bugün yapılan kortej yürüyüşüyle start aldı.
 
Sekmen’den İlk Proje: Yaz Turizmi
Sekmen, Erzurum’un sadece ülke genelinde değil, dünyada da bilinen bir ...
GSF Öğrencilerinden ‘Eklenti’ Sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümü Öğretim Üyesi ...
1.Erzurum Kitap Fuarı sona erdi
Erzurum Valiliği ile TÜMSİAD Erzurum Şube Başkanlığının işbirliği ve Eylül ...
 
Medya Sanat’tan: Yarışan Yarışana End Teyo Emmi
Medya sanat evi hafta sonu emniyet teşkilatının 169 kuruluş yılı sebebiyle ...
Avrupa’nın En İyisi Baksı Müzesi
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 2014 yılının en iyi müzesi ...
Fazlıoğlu Hafıza ile Tarih’i anlattı
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri