Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>GUNCEL
12 Kasım 2011 Cumartesi - 06:23

Tortum'a rakip çıktı

Atatürk Üniversitesinden bir grup öğretim üyesi tarafından yapılan saha çalışması sırasında Tortum Şelalesi'nden sonra ilin en büyük ikinci çağlayanı Şenkaya ilçesinde tespit edildi. Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, yaptığı açıklamada, Şenkaya ilçesine bağlı Kaynak köyünün 2 kilometre güneyinde Erzurum'un ikinci en büyük çağlayanını tespit ettiklerini söyledi.

Tortum a rakip çıktı

ERZURUM
Atatürk Üniversitesinden bir grup öğretim üyesi tarafından yapılan saha çalışması sırasında Tortum Şelalesi'nden sonra ilin en büyük ikinci çağlayanı Şenkaya ilçesinde tespit edildi.
 Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, yaptığı açıklamada, kendisinin başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Günay Kaya ve araştırma görevlileri Aydın Bekar, Salih Kaygusuz ve Alper Aykaç'tan oluşan ekip tarafından 17-18 Eylül 2011 tarihilerinde yürütülen saha çalışmalarında, Şenkaya ilçesine bağlı Kaynak köyünün 2 kilometre güneyinde Erzurum'un ikinci en büyük çağlayanını tespit ettiklerini söyledi.
 ŞİRVAZ ŞELALESİ
Yerel olarak tanınan ancak literatüre henüz girmemiş çağlayanın yörede Şirvaz Şelalesi adıyla bilindiğini kaydeden Sevindi, şunları kaydetti:"Yapılan ölçümlere göre 37 metre yüksekliğine sahip Şirvaz Çağlayanı, Tortum Şelalesi'nden sonra Erzurum ilinde su düşüşü bulunan ikinci en yüksek eğim kırığıdır. Bardız Çayı havzası dahilinde, Boğaz Dere Vadisinde yer alan Çağlayan 2 bin 268-2 bin 305 metre yükseltileri arasında yer almaktadır. Yapılan tespitlere göre Çağlayan özellikle haziran ayında en muhteşem görünümünü kazanmaktadır. Saha çalışmalarımızda böyle bir çağlayanla karşılaşmak bizi sevindirdi."
 KAYAÜSTÜ TASVİRLER
Yrd. Doç. Dr. Sevindi, bölgede kendilerini şaşırtan diğer bir şeyin ise çağlayanın yakın çevresinde bulunan kayaüstü tasvirleri olduğunu ifade etti.
 Çağlayanın yakın çevresinde yapılan incelemelerde, benzer örneklerinin Milattan Önce 3 ve 5. yüzyıla tarihlendirilen kayaüstü tasvirleri ile karşılaştıklarını bildiren Sevindi, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Kazıma-vurgu tekniğiyle çizilen kayaüstü resimlerde, av hayvanları ve av sahneleri tasvir edilmiştir. Biz hemen bu tasvirlerin fotoğraflarını çektik. Tarih bölümünde görevli öğretim üyesi arkadaşlarımıza gösterdik. Orada oluşturulacak bir heyet bölgede gerekli bilimsel incelemeyi yapacak. Temennimiz bölgenin tarihi dokusunun zarar görmeden korunma altına alınmasıdır."
 Sevindi, çağlayanın yer aldığı vadide ayrıca 48 kelebek türü, 69 kuş türü, Alpin-Subalpin ve İran-Turan flora unsuru 86 bitki türü tespit ettiklerini söyledi.
 Sahadaki Doğal Ve Kültürel Zenginlik
Sevindi, Bardız Çayı havzasında sürdürülen dar alanlı çalışmalarda, sahadaki doğal ve kültürel zenginliklerin tahmin edilenin üzerinde olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.
 Mevsim şartları dikkate alındığında sadece 2 gün süren saha çalışmalarından elde edilen kayıtların son derece şaşırtıcı olduğuna değinen Sevindi, şunları kaydetti:"Örneğin nadir kelebek türlerinden apollo, Akdeniz hanımeli kelebeği, çokgözlü mavi, harem güzelesmeri, Mezopotamya çokgözlüsü bu alanda rahatlıkla izlenebilmektedir. Ayrıca sahada küçük kerkenez, kaya kartalı gibi özel kuş türleri de Yaygın olarak gözlenmiştir. Yine bu alanda yabani erik, elma, armut türlerinin yanı sıra rosa pimpinellifolia, rosa pulverulenta ve rosa iberica gibi kuşburnu türleri bir arada izlenmiştir."
 Cemal Sevindi, "Beşeri faaliyetlerin olumsuz etkilerinden nispeten korunmuş olan sahada, tespit edilen biyoçeşitlilik ve kültürel zenginlikler Erzurum için oldukça önemlidir. Sahanın turizm potansiyelinin detaylı olarak belirlenmesi ve haritalanması amacıyla 2012 yılında yeni bir çalışma başlatılmasına karar verilmiştir" diye konuştu. MUHARREM AKSAKALLI/AA/ERZURUM
 

 
Erzurum firmasının araçlarını yaktılar
 
Atatürk’ü sanatla andılar
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bardızlı 25 Kasım 2011 Cuma 18:04

Serkan YIlmaz bey, bu şelale, o yörenin evladı olan, atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi eski öğretim üyelerinden Prof. dr. ali Kemal Solak tarafından sizinde bildiğiniz üzere 1990'lı yıllarda gündeme getirilmişti.Dahası o yörenin su ürünleri varlığı da resimlenerek gündeme taşınmıştı. ancak bu haberde onun da adını görmedik. Kaldıki her yıl soğanlı ve Allahü ekber dağlarındaki şehitleri anmaya giden öğretim üyelerinin bu şelaleyi dile getirmemiş olmalarıda ilgi çekicidir. ancak bence bunu gündeme getirmeseydiler keşke, o yörenin otantik varlığı doğal zenginliği HESlerle kirlenebilir.

Yorumu oyla      6      5  
serkan yılmaz 25 Kasım 2011 Cuma 16:30

literatüre geçmediği vurgulanan çağlayan dedikleri şirvaz şelalesini 2006 yılında benim tezimde çalışılarak literatüre geçirilmiştir.Lütfen biraz hassas çalışma yapalım.Saygılarımla...

Yorumu oyla      6      4  
İhsan BULUT 13 Kasım 2011 Pazar 08:29

Çok güzel tebrikler arkadaşlar. Coğrafya ve gerçekler odaların dışında..

Yorumu oyla      6      4  
kerem fetih 12 Kasım 2011 Cumartesi 20:06

sene 2011..bu zamana kadar üniversite neredeydi..adam utanır yahu..yeni gezegenlerin keşfedildği dunyada yarım asırlık universitenin keşfine bak..komik olmayın..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van'dan Erzurum'a kara haber var
Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin ...
Dualar Sebahattin için..
Erzurumlu DHA muhabiri Sebahattin Yılmaz’ın göçük altında bulunduğu, kendisine ...
Kar yolları kesti
Erzurum'da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Aşkale-Tercan karayolunda ...
 
Sigara içenlere bilimsel tepki
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit ...
‘Atatürk’ü şükranla yad ediyoruz’
Başbakan Erdoğan, "Şunu gönül rahatlığı içinde söylemek isterim; Türkiye'nin ...
Yürekler Atatürk Sevgisinde birleşti
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ...
 
Yürekler Atatürk için attı
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yıl dönümünde ...
‘Şehitler başımızın tacıdır’
Aziziye Belediye Başkanı Cengiz, ilçedeki şehit ailelerini ziyaret etti. ...
'Erzurum'un önemi ortaya çıktı'
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli, “Erzurum’un bölge için taşıdığı lojistik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri