Tarihi Çarşılar için yasa tasarısı hazırlandı. Tarihi Çarşı ve Hanlarla ilgili yasa, başta İstanbul, Bursa, Edirne, Kayseri ve Erzurum gibi yaklaşık 50 ye yakın İl ve İlçede tüm Tarihi Çarşıları kapsayacak, Yasa Taslağı yasalaştığında Tarihi çarşı ve Hanların korunmasının, güvenliğinin ve yönetiminin daha sağlıklı hale gelmesi amaçlanıyor. Taslağın yasalaşması durumunda, Erzurum’daki Kevenciler, Bakırcılar, Nazik, Taşmağazalar, Rüstempaşa, Hacılar hanı gibi tarihi iş merkezleri koruma altına alınacak, bu alanlar için özel tanıtım etkinlikleri düzenlenecek.
BURSA ÖNCÜ OLDU
Bursa Valiliğinin Koordinatörlüğünde yürütülen tarihi çarşı ve hanlar birliği yönetimi ile Vali yardımcısı Mustafa Karslıoğlu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan "Tarihi Çarşılar Kanun Tasarısı Taslağı" düzenlenen bir programla tanıtıldı.
VALİ HARPUT’UN SUNUMU
Programda bir konuşma yapan Bursa Valisi Şahabettin Harput " Burada kendi tarihine sahip çıkmanın çok güzel bir örneğini görüyoruz. Zaten siz sahip çıkmasanız kimse sahip çıkmaz. Kimsede bunun farkında değil. Hiçbir kuruluş, hiçbir çarşı sizinle rekabet edemez, yarışamaz. Çünkü burada tarih var, ticaret var, kültür var, sanat var. Burası bizim hayatımızın özüdür. İnşaalah bu yasa taslağının meclis gündemine gelip, arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılara yönelik çözüm olabilecek önerileri yasa maddesi haline getirecek örnek bir metindir. Bu bakımdan yapılan çalışmayı çok önemsiyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
HARPUT TASLAK HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Bursa Valisi Şahabettin Harput, tarihi çarşı ve hanlar birliği yöneticileri, tarihi çarşıda bulunan dernek yöneticileri, kanaat önderleri ve esnafın katıldığı programda taslak hakkında bilgi veren tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkan Yardımcısı Mehdi Kamruz " Son yıllarda, dünyayı ve ülkemizi inanılmaz ölçüde etkileyen değişim ve yenilenme rüzgârları Sevgili Bursa'mızı da etkilemiştir.Yine, kentimizin kalbi olan, Osmanlı geçmişimizin şahitlerini yaşatan ilçemiz, ve özellikle bizlerin ekmek teknesi sayılan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgemiz de bir ölçüde bu değişim ve yenilenme sürecine katılmıştır. Ancak, tespitimiz odur ki en büyük değişim zihin dünyamızda yaşanmıştır. Artık Bursa'mızda ve çarşılarımızda turizmin önemi büyük ölçüde kavranmıştır. Bu, küçümsenmeyecek bir başarıdır.
Turizm konulu toplantılar, seminerler, konferanslar, dış ülkelerle temaslar ve yatırımlardaki hızlı gelişme başlı başına bu zihniyet değişiminin canlı örnekleridir. Bu zihniyet değişiminin öncülüğü, hiç şüphesiz Bursa'mızın şansı olan Sayın Valimiz Şahabettin Harput' a aittir. BTÇH Birliği olarak biz, üç yıldan beri bölgemizin sosyo-ekonomik gelişmesi, rekabet gücünün arttırılması ve özetle ciddi bir cazibe merkezi haline gelmesi için özveri ile uğraş vermekteyiz. Teşkilatlandık ve hedefe kilitlendik" dedi. Bu zamana kadar bir yasaya bağlı olmadan işletilen Tarihi Çarşı ve Hanlar, Başta İstanbul, Bursa, Edirne, Kayseri ve Erzurum gibi yaklaşık 50 ye yakın İl ve İlçede tüm Tarihi Çarşıları kapsayacak bu Yasa Taslağı yasalaştığında Tarihi çarşı ve Hanların korunmasının, güvenliğinin ve yönetiminin daha sağlıklı hale gelmesi amaçlanıyor.