Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Vatandaştan trafik ışığı isteği
Vatandaştan trafik ışığı isteği
Meteoroloji uyardı
Meteoroloji uyardı
Eren Tozlu’dan gol rekoru
Eren Tozlu’dan gol rekoru
Şenkaya’da ‘Bal Ormanı ‘ gündemi
Şenkaya’da ‘Bal Ormanı ‘ gündemi
Kıyıcı: ‘Erzurum'da çok iyi kamp geçirdik’
Kıyıcı: ‘Erzurum'da çok iyi kamp geçirdik’
HABERLER>EKONOMİ
25 Ekim 2013 Cuma - 09:47

TÜİK’ten bölgesel açılım

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Ahmet Gür, Şair Zihni Kültür Merkezi cep sinema salonunda düzenlenen Resmi istatistik Bilgilendirme toplantısında TÜİK’in yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi.

TÜİK’ten bölgesel açılım

YAŞAR YILDIZ

BAYBURT (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Ahmet Gür, Şair Zihni Kültür Merkezi cep sinema salonunda düzenlenen Resmi istatistik Bilgilendirme toplantısında TÜİK’in yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi.

TÜİK ‘in Resmi İstatistik Programı (RİP) hakkında bilgi veren TÜİK Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, istatistiğin ülkelerin birbirleriyle rekabet ederlerken ellerindeki en önemli silahlardan birinin bilgi olduğunu söyledi.

Doğru bilginin bir şekilde ülkelerin elinde olması gerektiğine değinen Gür, idari kayıtların istatistikî anlamda önemli olması ve karşılaştırılabilir olmasının TÜİK’in temel amaçlarından biri olduğunu kaydetti.

Ellerindeki doğru bilgilerin erişilebilir olmasına dikkat çeken Gür, " Erişilemeyen bilgi hiçbir anlam ifade etmez. İdari kayıtların istatistikî olarak sistematiğe edilmiş olması gerekiyor. Elimizdeki bilgiler uluslararası anlamda ilke ve standartlara uygun değilse bunlar hiçbir zaman karşılaştırılabilir de değildir. Elimizdeki bütün bilgilerin erişilebilir olması, zamanlı olması ve güncel olması gerekiyor. TÜİK’in bütün verilere ulaşması düşünülemez. Onun için siz değerli kamu kurum temsilcileri bu konuda çok önemlisiniz. Sizler elde ettiğiniz kayıtları 5429 nolu kanun kapsamında bizimle paylaşırsanız biz bunları uluslararası ilke ve standartlara göre dönüştürebiliriz. "dedi.

TÜİK’in misyonunun ‘ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun istatistikleri üreterek, kullanıma sunmak ve resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurumlar arasında eşgüdümü sağlamak’ olduğunu ifade eden Gür, kurumun vizyonunu ise ‘uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurmak.’ olarak açıkladı.

GÜR BİLGİ VERDİ

TÜİK’in amaçlarının Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarının tamamının amacı olması gerektiğini vurgulayan Gür, bu amaçları şöyle sıraladı: "Uluslararası standartlarda istatistiklerin üretilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması, Kurumun işbirliği kapasitesi ve koordinasyon rolünün güçlendirilerek kurumsal etkinliğin artırılması. Bizim etkin bir şekilde çalışmamız yaptığımız toplantılara ve yapacağımız grup çalışmalarına bağlı." diye konuştu.

TÜİK Sistemi ve Aktörleri hakkında da bilgi veren Gür, temel istatistik üreten kurumları TÜİK başta olmak üzere TCMB, Hazine, MEB, ÇSGB, Bakanlıklar ve diğer kurumlar olduğunu dile getirdi.

İstatistikî veri kaynaklarında idari kaynakların en önemli kaynak olduğunun üzerinde duran Gür, veri kaynaklarını nasıl derledikleri, kurumsal WEB sayfası, bölge müdürlükleri (26 bölge), görev tanımı, Resmi İstatistik Programı ve İdari Kayıtlar gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

İstatistik Üretiminde İdari Kayıtların çok önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Gür, " Kayıt Sistemleri; idari kayıtların istatistik amaçlı olarak düzenlenmiş halidir. Örneğin Maliye Bakanlığı’nın sicil kayıtları idari kayıttır. Bu kayıtlar sınıflama ve birim açısından düzenlenerek ‘iş kayıtları sistemi’ oluşturulmuştur. Güçlü ve güvenilir kayıt sistemleri, ulusal istatistik sisteminin temelidir. İdari Kayıt Sahibi Kurum Açısından yönetim kapasitesini artırır. Karşılaştırılabilir ve uluslararası veriye sahip olmasını sağlar. Oluşturacağı politikalarda yerindelik ve etkinlik sağlar. İdari kayıt verilerinin istatistik amaçlı doğrudan ve dolaylı istatistik üretmek, araştırmalarda Araştırmalarda; çerçeve, tabaka oluşturma,dışsal değişken ( regrasyon tahminleri, kalibrasyon vb.)cevapsızlık durumlarında imputasyon amaçlı kullanılmaktadır. "dedi.

Kültür sitesinde yapılan toplantıya Vali Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı  Hacı Ali Polat, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 
Şenkayalılar Bal Festivali’nde buluştu
 
Velilerden yardımcı kitap tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konutta 39’uncuyuz
M.AKDAĞ-ÖZEL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İllere Göre Konut Satışları, ...
Hınıs Fasulyesi tescil bekliyor
Erzurum Hınıs Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü tarafından Hınıs ...
MESGEP bilgilendirme süreci tamamlandı
Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi (MESGEP) bilgilendirme toplantısı yapıldı.
 
KUDAKA Erzurum’da toplandı
KUDAKA Yönetim Kurulu Toplantısı Erzurum’da gerçekleştirildi.
‘Erzurum için önemli süreç’
Ulusal bir sempozyumun Erzurum’da yapılmasının büyük bir önem taşıdığını ...
Ekonomide dikkatler Erzurum'a
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Türkiye ...
 
Uygur ekonomiyi değerlendirdi
TEK Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, 2013 yılında enerji fiyatlarında çok ...
Teşvikte yüksek performans
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2013 eylül Dönemi Teşvik Bülteni yayımlandı. ...
Trafiğe 349 araç eklendi
M.AKDAĞ-TÜİK Ağustos dönemi motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri