Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye’de ilk defa canlı yem olarak beyaz kurt yetiştirdi.
Balıklara doğal yem olarak yetiştirilen beyaz kurtlar, yılın belli zamanlarında balıklara verilerek, balıkların ölüm oranının düşmesi ile birlikte, daha verimli ve lezzetli olmaları da amaçlanıyor.
Özellikle alabalıkların doğal ortamlarında çok sevdikleri beyaz kurtlar, balıklar açısından, suni yemlere göre vitamin açısından daha zengin olma özelliğini taşıyor.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Çiftliğinde kurulan, canlı yem ünitesinde özel olarak yetiştirilen beyaz kurtlar, alabalıkların besleyici yem yemeleri bakımından oldukça önem arz ediyor.
Yetiştirilen beyaz kurtlar hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, bu yöntemi Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk defa Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin uyguladığını söyledi.
Doğal yem olan beyaz kurtların yetiştirilme aşamasını anlatan Yrd. Doç. Dr. Kocaman, bu kurtların özellikle mersin balığı, alabalık ve akvaryum balıkları için kullanılabileceğini belirterek, alabalıklarda kullanıldığında balıkların ölüm oranlarında düşüş yaşandığını söyledi. Kocaman: “Biz beyaz kurtları plastik kaplarda tor toprakta besliyoruz. Özellikle beslenmeleri çok önemli. Patates, havuç, bulgur, pancar ve karabuğdayı haşlıyoruz. Bu besinleri haşladıktan sonra rendeleyip lapa haline getirdikten sonra kaplardaki toprağa yerleştiriyoruz. Beyaz kurtlar, 12 günde yumurtadan çıkıp 20 günde olgunlaşmakta ve 3 ay boyunca da yaşamaktadırlar. Her bir kurt olgunlaştıktan sonra günde 20 adet yumurta bırakmaktadır” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman verdiği bilgilerin ardından ise beyaz kurtların topraktan nasıl hasat edildiklerini anlattı.