Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Eylül 2021 Pazartesi - 12:15

Şehirder’de Kanuni gündemi

Şehirder’de Erzurum’un Bânisi Kanûnî ve şiirleri konuşuldu.

Şehirder’de Kanuni gündemi

Şehirder’de Erzurum’un Bânisi Kanûnî ve şiirleri konuşuldu.

Gençlik Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde ŞEHİRDER ile birlikte, tarihçilerin ve Erzurumiyatçıların ortak görüşüyle “Erzurum’un Bânisi” sıfatı verilen, Osmanlı Devleti’ne en geniş sınırları kazandıran ve Avrupa’nın “Muhteşem” unvanını yakıştırdığı Kanûnî Sultan Süleyman’ın Erzurum’a gelişinin 487. yıl dönümü ve Erzurum’u Beylerbeyliği merkezi ilan etmesi ve baştan başa yeniden mamur hale getirmesi dolayısıyla Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği dernek merkezinde yapılan programda, Kanûnî’nin Erzurum’da yaptırdığı imar çalışmaları ve Muhibbî mahlasıyla yazdığı şiirler konuşuldu.

“Kanûnî’nin Erzurum’a kazandırdığı misyon Cumhuriyet’le devam etmiştir”

Programın açılış konuşmasını yapan ŞEHİRDER Kurucu Başkanı Murat Ertaş, beş senedir Kanûnî’nin şehre gelişini mehteran gösterileriyle, kortej yürüyüşleriyle, cirit müsabakalarıyla, birbirinden farklı etkinliklere kamuoyuna hatırlattıklarını belirten Ertaş, bu sene de derneğin yeni hizmet binasının ve yeni etkinlik yılının ilk programına “Erzurum’un Bânisi” olarak da bilinen Kanûnî Sultan Süleyman’ı anarak başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Timur’un 1398’de yakıp yıktığı, ardından Akkoyunlu Karakoyunlu mücadelesi ve yaşadığı fetretle ıssızlaşan ve insansızlaşan Erzurum’u beylerbeyliği yaparak devletin doğu hududunun merkezi haline getirip ilmiyyeyle, seyfiyyeyle (askerî) ve ticaretle (gümrük) tahkim edip şen ve mamur hale getirmesinin Cumhuriyet’le devam eden bir misyon olduğunu söyledi. Ertaş, Erzurum’un Cumhuriyet’le beraber bu misyona 3. Ordu, Atatürk Üniversitesi ve İran transit yolu üzerinde 1980’lere kadar ciddi bir ticarî merkez olarak devam ettiğini hatırlattı.

“KANÛNÎ ERZURUM’UN BÂNİSİDİR”

Tarihçi Taner Özdemir ise Kanûnî’nin Erzurum’a yaptığı hizmetlerden ve imar çalışmalarından bahsetti. Özdemir’in açıklamaları şöyle: “Muhteşem Süleyman 40 yaşındayken 5 Eylül 1534'te Erzurum'a geldi, daha sonra iki defa daha geldi. Erzurum'u kesin olarak ve muhkem bir şekilde Osmanlı toprağına kattı. Yavuz Sultan Selim'in doğu seferinden sonra Erzurum tekrar Şah İsmail güdümündeki Afşar Beyi Sevündük Han'ın egemenliğine girmişti. Erzurum'da 100 yıldan fazla süren kargaşayı, savaşları ve fetreti (Timur, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Şah İsmail) kesin olarak sonlandırdı, şehri huzura kavuşturdu. Erzurum'da Şah İsmail kuklası olan Sevündük Han ve avanesine karşı bir alperen olan Pir Ali Baba'yı Erzurum'a yerleştirmiş ve bu tarihten sonra ezanlardan sonra Resulullah'a selam ve salat getirilmeye başlanmıştır ki Erzurum'un Safevi'ye (İran'a) karşı sünni memleket olduğunun ilanıdır. Issız ve virane Erzurum'un yeniden mamur hale getirilmesi için ferman yayımladı. Bu vesileyle tüm tarihçilerin ortak görüşüyle "Erzurum Bânisi" sıfatı kazandı. Öncesinde Erzurum öyle ıssız ve insansızdır ki Yavuz 1514'te İran seferine giderken Erzurum ovasından geçmesine rağmen Cinis'te ve Hasankale yolundaki Tuy'larda konaklamış, Erzurum merkeze hiç uğramamıştı. Damadı ve baş veziri Rüstempaşa ile dönemin en kudretli paşalarını Ayaspaşa'yı ve İbrahim Paşa'yı Erzurum'un imarı için görevlendirdi. Kanuni zamanında yapılan birçok eser, Beylerbeyliği sarayları bugün yıkılıp yok edilmiştir. Ayakta kalan eserler Taşhan (Rüstempaşa Bedestânı), Erzurum'a yapılan ilk Osmanlı camisi Ayaspaşa Cami... Eylül 1535'te Erzurum'u Beylerbeyliği ilan etti. Erzurum'da imar ve yapılaşma çalışması tamamlandıktan sonra Beylerbeyi Dulkadirli Mehmet Bey geçici ikâmet ettiği Bayburt'tan Erzurum'daki sarayına yerleşmiştir. Erzurum'un şehir planını Matrakçı Nasuh’a çizdirdi. Erzurum'a Tebriz taraflarından sünnî nüfusu getirip yerleştirerek şehre insan kaynağı kazandırmış, şehri şenlendirmiştir. Erzurum'a Osmanlı ordusunu yerleştirerek şehri doğudan gelecek saldırılara karşı garnizon yapmıştır. Erzurum-İstanbul yolunu güvenli ve kullanılır hale getirerek Erzurumla İstanbul'u ticari ve askerî açıdan birbirine kolay ulaşılabilir hale getirmiştir. Son olarak Erzurum’u gümrük şehri yaptı.”

“Kanûnî Muhteşem Hükümdardı, Muhteşem Bir Şair Değildi”

ŞEHİRDER Başkanı Vedat Eğilmez de Kanûnî’nin şairliğini ve gazellerini değerlendirdi. Kânûnî’nin Divan şiirinin en parlak döneminde yaşadığını; Bâkî, Zâtî, Fuzûlî, Âşık Paşa gibi çok mühim şairlerden etkilendiğini; ama ömrü savaş meydanlarında geçen Kanûnî’nin muhteşem şiir örnekleri olmadığını söyleyen Eğilmez, Muhibbî mahlasıyla şiir yazan Sultan Süleyman’ın bilhassa gazelleriyle bilindiğini ifade etti. Onun “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi /Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” ile başlayan gazelinin de taht kavgası veren oğullarına hitaben yazdığını düşündüğünü belirten Eğilmez, Kanûnî’nin şehzadeleriyle ilgili hissiyatını zaman zaman şiirlerle ifade ettiğini söyleyerek onun şiirlerinden örnekler verdi.

 
Büyükşehir’den temizlik seferberliği
 
Otomobilin ön tarafını kesti nikah masası yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İHA, ‘yılın haber ajansı’ ödülünü aldı
Ödül, Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez’e sunucu Tuğba Özay tarafından takdim edildi.
Erzurum Yeni Medya Derneğinden tanıtım etkinliği
Geçtiğimiz ay ilk genel kurulunu yaparak faaliyete başlayan Erzurum Yeni ...
TDK’dan Lisan-ı Osmanide Müstamel Lügat-i Ecnebiyye
Prof. Dr. Recep Toparlı tarafından hazırlanan Lisan-ı Osmanide Müstamel ...
 
Atatürk’ün Erzurum’dan Sivas’a gelişi canlandırıldı
Sivas Kongresi'nin 102'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Mustafa ...
Türk Anneler Derneğinden geleneksel yaklaşım
Türk Anneler Derneği ve Yakutiye Belediyesi işbirliğiyle aşure dağıtımı yapıldı.
ATAUNİ’den öğrencilere online konser
Atatürk Üniversitesi, pandemi süreci nedeniyle evde kalan öğrencilerine online konser düzenledi.
 
Aziziye’de ‘Şafak Vakti’ buluşması
AK Parti Aziziye İlçe Teşkilatı, 15 Temmuz hain darbe girişimini konu ...
Dadaşlar Milli coşkuyu paylaştı
Erzurum’da 30 Ağustos Zafer Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar ...
Yakutiye, Ecdat Kültürünü yaşatıyor
Yakutiye Belediyesi tarafından Umudum Mahallesine yapılan Rahvan At Yarışları ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri