ANKARA (İHA) - Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” müzakere edildi. Komisyonda ana dilde eğitim konusunda uzlaşma sağlanamadı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” müzakere edildi. Komisyon sonunda açıklama yapan milletvekilleri ‘Ana dilde eğitim’ konusunda uzlaşma sağlanmadığını ve yarın yargı ve dokunulmazlık başlıklarının ele alınacağını bildirdiler.
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, bütün partilerin bulundukları noktada olduklarını ortaya koyduklarını belirterek, “Uzlaşma kavramının anlamını ortaya koyacak bir çalışma oldu. Netice itibariyle gelinen noktada bir taraf ana dilde eğitim istiyor, diğer taraf olamayacağını ortaya koyuyor. Bu talep devletin üniter yapısını ortadan kaldırmaya yönelik. Milleti millet yapan unsurların anayasayla teminat altına alınması isteniyor. Bizim açımızdan karşıdan gelen talepler uzlaşılabilecek talepler değil. Bu noktada uzlaşmamız mümkün değil. Çünkü Türkiye’yi iyi bir yere götürmeyecek. Vatandaşlığa geçilmedi. Maksadınız ana dili öğrenmek ise seçmeli derslerle sağlanmalı buna bir engel yok. Yarın yargı ve dokunulmazlık başlığı ele alınacak. Vatandaşlık tanımı daha geniş bir zamanda ele alınacak” açıklamasında bulundu.
Ana dilde eğitimin millet yapısını, üniter devlet yapısını bozabileceğini söyleyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da eğitimin Türkçe yapılması gerektiğini ifade etti.
Ana dilde eğitimine ve öğrenimine ilişkin konuşan BDP Milletvekili Bengi Yıldız, CHP ve MHP’nin ana dil yaklaşımına değinerek, “Ana dilde eğitim formülasyonunu savunmamız bir insan bunu meslek olarak da hayatta kullanabilsin diye. Ana dil eğitiminin yaşama geçirilmesini savunuyoruz. Bütün partiler görüşlerini ortaya koydular ama ana dil eğitimi konusunda adım atılamadı” dedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ağırlıklı olarak ana dilde eğitim konusunda tartışmaların olduğunu ifade ederek, “Resmi dili ve Ana dilde eğitimi bertaraf etmeyecek, alternatif yaratmayacak şekilde ana dilde eğitim mümkündür.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, bugün kurucu uzlaşma komisyonu dil haklarının eğitim ve öğrenime yansıması konusunun müzakere edildiğini söyleyerek, “Başarılı bir müzakere gerçekleştirildi fakat başarılı bir formülasyon gerçekleşmedi. Ters orantılı bir ilişki oldu. Uzlaşma ekseninde bütün partiler ana dilin öğretilmesi konusunda bir uyuşmazlık içinde değiller. Eğitimin Türkçe yapılması konusunda mutabıklar. Ana dilin kullanımı hakkında uygulamaya atıf yapıldı. Ana dilde öğrenim konusunda ise bir mutabakat yok. Sorun bir anayasa değil, yasa sorunu. Ana dilin öğrenilmesi konusunda AK Parti dönüşüme imza atmış cesaretli bir partidir. Eğitime ise AK Parti negatif bakıyor” şeklinde konuştu.