MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, bu toplantıda ortaya konulan sorun ve çözüm önerilerini, eylül ayı sonunda Erzurum'da yapacakları genel idare kurulu toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya sunacaklarını söyledi.
Toplantının sonunda bir sonuç bildirisi yayınlandı.
Müsiad Van Şubesi'nin ev sahipliğinde, Genel Başkan Ömer Cihad Vardan Başkanlığında, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Nuri Görenoğlu ve Nail Olpak ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Müsiad Şubelerinden gelen Başkanlar, Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda üyenin katılımlarıyla gerçekleştirilen 3. Bölgesel İstişare Toplantısında, "Gümrük Kapılarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konusu tartışılarak değerlendirmeler yapıldı. 30 Eylül – 1 Ekim 2011 tarihlerinde Erzurum'da gerçekleştirilecek olan Genel İdare Kurulu Toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcıya takdim edilecek rapor öncesi yapılan bu çalışma toplantısında görüşülen konulara ilişkin alınan kararlar aşağıda sunulmaktadır:
1. Bölgede huzur ve istikrar ortamının güvenliği için ticari hayatın geliştirilmesi hayati önem arz etmektedir. Bu bağlamda sınır ticaretinin mahiyeti ve hacmi ile bu bölgelerdeki gümrük kapılarının durumu dikkatle ele alınmalıdır.
2. Bölgedeki gümrük kapılarının temel sorunu altyapı yetersizlikleridir. Özellikle kapılarda peron sayısının azlığı, işlem yapılan bilgisayar vb. ekipmanlardaki eksiklik ile eleman sayılarındaki yetersizlikler ilk sırada yer almaktadır.
3. Özellikle işlemlerin çoğunun yapıldığı, hem küçük hem de büyük araçların geçişte sıkça kullandığı Gürbulak sınır kapısında kapasite artırımı oldukça elzemdir.
4. Aynı zamanda, Van – İran geçişini kolaylaştıran, vakit kazandıran ancak sadece küçük araçların kullanabildiği Kapıköy kapısının ıslahı ve kapasitesinin büyük araçların geçişini de imkan verecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.
5. Özellikle, Doğu Anadolu Bölgesindeki sınır ticareti hacminin yoğunluğu da düşünülerek, transit geçişler gümrük kapılarında ayrıştırılmalı, geçiş taşımacılığı yapan nakliyecilerin zaman kaybı önlenmelidir.
6. Bölgedeki gümrük başmüdürlüklerinin ihtiyaca göre yeniden yapılandırılması ve konumlandırılması gerekmektedir. Bu bağlamda, Trabzon, Erzurum ve Van illeri öncelikle düşünülmelidir. Aynı zamanda bu bölgelerde gıda, hububat, petrokimya gibi bazı alanlarda ihtisas gümrükleri kurulması düşünülmelidir.
7. Bölgede katır veya at sırtında yapıldığı söylenegelen ticareti kayıt altına alacak mekanizmalar geliştirilmeli, bu yola başvuruş sebepleri ortadan kaldırılmalıdır.
8. Özellikle İran ve Irak gibi ülkelerde tatil günleri ile Türkiye'nin tatil günlerinin aynı olmaması, çalışma günü olarak sadece Pazartesi, Salı ve Çarşamba günlerinin kalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla işlemlerin gecikmemesi ve fazla mesai gibi sebeplerle maliyetlerin artmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
9. Gümrük kapılarında kullanılan bilgisayar altyapısının modernizasyonu son derece önemlidir. Kullanılan bilgisayarların veya programlarının kilitlenmesinden kaynaklanan zaman kayıplarının önüne geçilmelidir.
Bu bağlamda, Müsiad, ülkemizin 2023 hedeflerine paralel olarak, ekonomimizi daha da güçlendirmek adına iş dünyasının karşılaştıkları sorunlara yönelik çözüm arayışlarına her platformda devam edecektir. Müsiad olarak, ülke geneline yayılmış tüm şubelerimiz marifetiyle farklı konuların tartışılacağı Bölgesel İstişare Toplantılarına devam edeceğimizi kamuoyuyla bir kez daha saygıyla paylaşırız.