IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddete yönelik hazırladıkları kanun taslağını tasarı haline dönüştürüp, 1 Ekim'de Meclis açıldığı zaman sevk edeceklerini söyledi.
AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile birlikte Kars'a gelen Bakan Şahin, Kars Havaalanı'nda Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Kars Vali Vekili Muhammet Lütfü Kotan, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve partililer tarafından karşılandı.
KADINA ŞİDDET DURDURULACAK
Havaalanında gazetecilerin sorularını cevaplayan Şahin, bir gazetecinin kadın cinayetlerinin önlenmesine yönelik kanun teklifi tasarısı ile ilgili sorusuna şu cevabı verdi: "Bu tasarı ben bakan olduğum zaman verdiğim ilk talimattı. Çünkü ülkemizde kadının yaşam hakkı önem vermemiz gereken bir durumdur. Türkiye'de 3. sayfaları artık manşet oluyorsa bu bir büyük sorundur ve üzerimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu nedenle bu sorunun hukuki altyapısını hazırlamak, hem de koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirmek, hukuki altyapıyı güçlendirmede için bir taslak hazırladık. Konu şiddetle mücadele olunca bu sorunu bütün paydaşlarla paylaşmamız ve onların da görüşlerini almamız gerekiyordu. Bu hafta biz baro başkanlarıyla ve 41 tane kadın sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle görüştük. Ayrıca kadın sığınma evlerinin kurultayını yaptık. 150 kişinin katıldığı belediye, STK ve bizim kurum yöneticilerini katıldığı 2 günlük bir toplantı yaptık. Dün de ben Ankara'da aile mahkemesi hakimleriyle bir araya geldim. Onların tüm bakış açılarına göre taslağımızı tasarı haline dönüştüreceğiz. Allah'ın izniyle 1 Ekim'de parlamento açıldığı zaman sevk edeceğiz. Amacımız hem koruyucu ve önleyici tedbirler almak, aileyi korumak, kadını, kocası ve çocuklarıyla birlikte güçlü bir aile yapısını, güçlü millet yapısını oluşturacak politikalar oluşturmak. Bir taraftan da sorun alanlarını çözecek hukuki altyapılarını oluşturup, ayrıca uygulamalarda bunu takip edecek kademeleri oluşturacağız. Bu sadece benim bakanlığımı ilgilendiren bir sorun değil, ayrıca İçişleri, Adalet, Sağlık Bakanlıklarımız ile de ciddi manada koordinasyon ve organizasyon gerektirecek bir durumdur. Yasal altyapıyı bu şekilde güçlendirmemiz gerekiyor. Çok geniş bir alanı kapsayan, inşallah yaşamı koruyan, toplumsal huzur ve barışı temel alan önemli bir yapısal değişim olacaktır. Çünkü çok iyi bir mutfak çalışması yaptık."
ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARA ÇAĞRI CİHAZI
"Şiddete uğrayan kadınlara çağrı cihazı verilmesi ve tek tuşla polise ulaşma uygulaması ile ilgili çalışmalar ne durumdadır?" şeklindeki soru üzerine de Bakan Şahin, "Bu çalışmamız da bütün çalışmalarımız arasında sadece bir madde olarak geçiyor. Bu durumun sadece teknik takip boyutudur. Teknik takip kısmıdır. Mahkeme kararıyla eşine şiddetten evden uzaklaştırma almasına rağmen mahkeme kararına uymuyorsa yani her polisin başına bir polis koyamayız. Çünkü biz bir polis devleti değiliz. Ama şu anda
İspanya, İngiltere ve Avusturya'nın kullandığı bu tip durumlarda teknik takip sistemiyle bu karara uymayanlar, sinyalizasyon teknik takibini yapan bir sistemdir. Bu bir buton, elektronik kelepçe olabilir. İlgili bakanlığımız olarak teknik altyapısını oluşturuyoruz. Bu yalnızca 30 maddelik yasanın sadede bir tanesidir" dedi.
Bakan Şahin, kadına şiddete ilişkin tasarının detaylarıyla ilgili olarak da, "Zaten bu konunda şiddet yapan kişilere yeni cezalar geldi. TCK'da 2003 yılında töre ve namus cinayetleri araştırma komisyonu başkanlığı yaptım. Hep indirmeler vardı. 3-5 yıl yatıp çıkıyorlardı. Ama şu anda azmettirenler de dahil olmak üzere nitelikli adam öldürme suçundan ceza alıyor. Cezayı artırmak önemlidir ama önemli olan koruyucu ve önleyici tedbirler almak ve olmasını önleyici tedbirler almak daha önemlidir. Yani yasanın
genel mantığında bunlar var" dedi.