Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>BÖLGEDEN
31 Mayıs 2014 Cumartesi - 14:16

KÜNİB IV. Olağan Kongresi tamamlandı

Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) IV. olağan Kongresi, Ankara’da gerçekleştirildi. Kongreye ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı da katıldı.

KÜNİB IV. Olağan Kongresi tamamlandı

OLGUN YILDIZ

ARDAHAN (İHA) – Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) IV. olağan Kongresi, Ankara’da gerçekleştirildi. Kongreye ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı da katıldı.

1. Olağan Kongresi’ni Ardahan’da, II. Olağan Kongresi'ni Gürcistan’ın Batum şehrinde, III. Olağan Kongresi’ni ise Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yapan KÜNİB’in Ankara’da düzenlediği IV. Olağan Kongresinin teması; “Kafkasya’nın Geleceğinde Enerjinin Rolü: Bölge Ülkeleri Dayanışması” oldu.

KÜNİB’in Başbakanlık TİKA Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Hazar Strateji Enstitüsü, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi ve Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla organize ettiği kongreye; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölge ülkelerinin enerji bakanları, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Kemal Abdulla, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Resulzade, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda devlet adamı, bürokrat ve üniversite rektörü, enstitü başkanı ile basın-yayın kuruluşu temsilcileri katıldı.

KONGRE ARİFESİNDE ÇALIŞTAY YAPILDI

Kongre öncesi düzenlenen çalıştayda; 14 ülkeden 67 üniversite rektörü, sosyal, fen ve sağlık bilimleri alanlarında bölgenin ve bölge üniversitelerinin işbirliği imkânlarını masaya yatırdı.

KONGREDE KÜNİB’E YENİ KATILIMLAR OLDU

Kongrede; KÜNİB’e yeni katılan üniversitelerin imza törenleri gerçekleştirildi. Plaket takdim törenin de düzenlediği kongrede ayrıca Azerbaycan, Tebriz, Nahçivan, Bakü Üniversiteleri başta olmak üzere KÜNİB’e üye bazı üniversitelerle, öğrenci ve öğretim elemanı değişim programını içeren Mevlana Protokolleri imzalandı.

KÜNİB 2014 EDEBİYAT ÖDÜLÜ VERİLDİ

Kongrede “Toplum Birey İlişkisinde Edebiyatın İşlevi” konulu panel düzenlendi. Daha sonra Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Yazar Anar Resulzade’ye“KÜNİB 2014 Edebiyat Ödülü” takdim edildi.

BAKAN YILDIZ VE KÜNİB BAŞKANI REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Enerji Bakanı Taner Yıldız ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'ndeki açış konuşmaları ve ödül törenlerinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kongreyle ilgili değerlendirmeler yapan Bakan Yıldız, ayrıca gazetecilerin gündemle alakalı sorularını da yanıtladı. Bu arada Bakan Yıldız, Haziran ayında da doğal gaza zam gelmeyeceğinin müjdesini verdi.

BAKAN YILDIZ, BÖLGENİN ENERJİ GÜCÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Daha kongrede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından “Küreselleşen Dünyada Enerjinin Rolü: Kafkasya Örneği” konulu konferans verildi. Bakan Yıldız yaptığı konuşmada dünyada çok ciddi enerji adaletsizliği yaşandığını, 1,4 milyar insanın henüz elektrikle tanışmadığını, 2,8 milyar insanın da hala eski yöntemlerle yemeğini pişirdiğini anlattı. Enerji ihtiyacının karşılanması için 2035 yılına kadar dünyada yaklaşık 17,9 trilyon dolarlık bir yatırım yapılmasının öngörüldüğünü ifade eden Yıldız, Türkiye'nin doğusundaki enerji kaynaklarının dünyadaki bütün enerji kaynaklarının yüzde 65'ini, batısındaki tüketicilerin ise toplam tüketimin yüzde 65'ini oluşturduğuna kaydetti. Bakan Yıldız, Türkiye'nin coğrafyasının avantajlarını doğru projelerle kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.

Hazar çevresindeki petrol kaynaklarının çok büyük bir güç olduğunu da söyleyen Yıldız, “TANAP projesi gerçekleştiriyoruz. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın güneyi. Tabii ki bu boru hattına Türkmenistan doğalgazı da katılabilir. Gelecek 20 yılda yaklaşık yüzde 40 oranında artması beklenen dünya enerji tüketiminin en önemli noktalarından bir tanesi, Orta Doğu, Hazar Bölgesi ve Orta Asya bölgelerini kapsayan bir yapı olduğunu Uluslararası Enerji Ajansı araştırmalarında bize söylüyor. Enerji sektörü olarak tarihi ve kültürel birliğimize olumlu katkılar koymaya devam edeceğiz. Bununla alakalı çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Çok zengin yer altı kaynakları var. Bu kaynakları bütün bölgemize yaymak durumundayız.” diye konuştu.

KONGREDE BÖLGENİN ENERJİ STRATEJİLERİ TARTIŞILDI

Program sonunda TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, YTB Başkanı Kudret Bülbül, HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, İran Enerji Bakanlığı Genel Müdürü HosseinBonakdari ve çeşitli üniversite rektörlerinin katıldığı değerlendirme oturumu yapıldı. Oturumda Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan gibi bölge ülkelerinden gelen rektörle, bölgenin enerji stratejilerini tartıştı. Oturum sonunda sonuç bildirgesi ve çalıştay raporları okunarak kongre tamamlandı.

 
Büyükşehir’den okullara destek yaklaşımı
 
Tarihin sahibi yok mu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dede Korkut yurduna bilimsel bakış
Bayburt Üniversitesi tarihi bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.
Üzer kan bağışının önemini anlattı
Erzurum Polis Radyosu'nda "Sağlığın Sesi" programının bu haftaki konuğu ...
Doğu basını yasta
Muş basınının duayeni Osman Nuri Türeli, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
 
Vartolu öğrencilere Erzurum gezisi ödülü
Muş’un Varto ilçesindeki yatılı ortaokulu öğrencileri, Temel Eğitimden ...
Çoruh Havzasında rehabilitasyon yatırımı
Tortum Kuzey bölgesinde 2014 yılında projelendirmesi yapılacak havzanın ...
Güllüce 3 belde halkını sevindirdi
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 1 Haziran seçimleri için Ağrı’ya ...
 
Gökdemir: “Karabağ, Türk toprağıdır”
Bilal Sami Gökdemir, 6. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Türk-Azerbaycan ilişkilerini değerlendirdi.
Şehit polis Sevilmiş toprağa verildi
Mersin'de görevdeyken kullandığı motosikletin TIR ile çarpışması sonucu ...
Palandöken’de muhtarlar zirvesi
Palandöken İlçesinde önceki dönemde 33 mahalle ve 3 köy bulunmakta iken, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri