Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
Define avcısı yakalandı
Define avcısı yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2022 Cuma - 11:44

KOSGEB’den istihdama destek

KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik hızlı destek programı başvuru süreci 10 Ekim’e kadar devam edecek.

KOSGEB’den istihdama destek

KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik hızlı destek programı başvuru süreci 10 Ekim’e kadar devam edecek.

İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile COVID-19 salgını etkilerinin nispeten yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlamayı amaçlayan destek başvuru süreci devam ediyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB), Covid-19 salgınından etkilenen mikro ve küçük işletmelere (MKİ) yönelik istihdama dayalı faizsiz, teminatsız, 2 yıl ertelemeli olarak verilen geri ödemeli desteğinde 4. Dönem başvuruları 10 Ekim 2022 tarihinde tamamlanacak.

KOSGEB Erzurum İl Müdürü Lütfullah Aktaş, kadın, genç ve yeni mezunların istihdamını önceliklendiren KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programının iş gücü piyasasının nitelikli, sürdürülebilir istihdamına katkı sağlayacağını ve KOBİ’ler için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında, son 12 ayda ortalama istihdam sayısını koruyup, 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış meslek lisesi, teknik lise veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 4. Başvuru Dönemi’nde verilen destek 125 bin TL’ye kadar artırıldı.

KOSGEB Erzurum İl Müdürü AKTAŞ, söz konusu desteğin işletme sahibinin kadın olması veya işe alınan personelin kadın olması durumunda 10 Bin TL artırımlı olarak personel başına 135 Bin TL verilerek işletmelerdeki nitelikli istihdamı artıracağını belirtti.

‘’Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, ilimiz ekonomisinin güçlenmesi ve kalifiye iş gücünün artırılması açısından KOBİ’ler için önem arz eden bir destek olduğu için firmalarımızı bu destekten yararlanmaya davet ediyoruz’’ diyen AKTAŞ; işletme yetkililerinin KOSGEB Erzurum Müdürlüğü’nden bilgi alabileceklerini söyledi.

KOSGEB tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“DESTEĞİN İÇERİĞİ

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı'nın amacı; MKİ'lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

KOSGEB veritabanında kayıtlı, KOBİ Beyannamesi güncel ve onaylı olan işletmeler aşağıdaki şartları karşılaması durumunda başvuru yapabilecektir:

Ölçek kriteri:

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.

Sektör kriteri:

Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir. Program Kapsamındaki Sektörler Tablosu www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.

2019 YILINDA ASGARİ GELİR HACMİNE ULAŞMIŞ OLMA KRİTERİ:

Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.

DESTEK KAPSAMINDA YENİ İSTİHDAM EDİLEBİLECEK PERSONELDE ARANAN ŞARTLAR:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (2022 Haziran) MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilanından önceki aydan itibaren son 3 yıl (2022 Haziran – 2019 Haziran) içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

- 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) bu program kapsamında herhangi bir işletmede istihdam edilen personeller, 2022 Temmuz ayında ilan edilen dördüncü başvuru dönemi kapsamında herhangi bir MKİ’de istihdam edilemez.

-İşletme sahibi, ortakları ve bunların eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu destek kapsamında istihdam edilemez. Destekten yararlanmak için işletmenin ya da işletme ortaklarının ortağı olduğu işletmelerden personel kaydırılması şeklindeki muvazaalı işlemlerin tespiti halinde destek ödenmez. Bu iki durumun sonradan tespiti halinde ise, verilen destek faizi ile iade alınır.

Destek tutarı:

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 135.000 TL olacaktır. Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

BAŞVURU YERİ:

-Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecek. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapması gerekiyor.

-Program başvuruları 10 Ekim 2022’ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, en geç 31 Ekim’e kadar istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih ise 28 Kasım 2022.

DESTEK GERİ ÖDEME SÜRECİ:

MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, 2022 Eylül ayından itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödenecektir. İlk geri ödeme taksiti 2024 Eylül’dür.

Not: Üçüncü Başvuru Dönemi Ödeme Talebi Süresi Uzatıldı

2021 Aralık – 2022 Mart tarihleri arasında başvuruları alınan üçüncü başvuru döneminde program başvurusu onaylanan ancak başvuruda taahhüt ettiği personel sayısına ulaşamayan işletmeler; yeni program başvurusu yapmalarına gerek olmaksızın, mevcut (onaylı) program başvuru formunda taahhüt ettikleri personel sayısını tamamlayacak şekilde en geç 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yeni istihdam ettirdikleri personel için 28 Eylül 2022 tarihine kadar ödeme talebinde bulunabilecektir.

Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından veya KOSGEB Erzurum Müdürlüğümüzden alınabilecektir.”

 

 
 Erzurum Emniyetinden Kamerun’a ‘can suyu’
 
Bedir: ‘Soruşturma başlatıldı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAP’ta tarımsal makine destekleri gündemi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile Bölge ...
Erzurum Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri başlıyor
Hedefini seçmek, kariyerini planlamak veya girişimci olmak isteyen gençler ...
Aydemir’den ‘Sahada Çarşı – Pazar Buluşması’
Erzurum’un tarihi Ayazpaşa Çarşısında esnafı iş yerlerinde ziyaret eden ...
 
TKDK Oltulu yatırımcıları bilgilendirdi
TKDK İl Koordinatörlüğü hibe desteği kararı alınarak hayata geçirilen ...
Erzurum tarım sektöründe ZİHA dönemi
DATAEM) ile ERVAK tarafından ortaklaşa düzenlenen, KUDAKA tarafından desteklenen ...
Karagöbek Barajı’nda geri sayım
Karagöbek Barajında çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü ...
 
Tarım-GFE açıklandı
Tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz ayında yıllık yüzde 133,41, aylık yüzde 1,31 arttı.
Bakan Bilgin müjde verdi
Bilgin, “2 bin 825 liraydı asgari ücret, tarihinin en yüksek artışıyla, ...
Oltulu analardan üretim seferberliği
Oltu ilçesinde kadınlar kış hazırlıklarını sürdürüyor. Bir taraftan kış ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri