Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>TÜRKİYE
18 Ağustos 2011 Perşembe - 01:25

İlk yerli gözlem uydusu RASAT uzayda

Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı.

İlk yerli gözlem uydusu RASAT uzayda

Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

Fırlatma dolayısıyla TÜBİTAK UZAY tesislerinde çeşitli kurum temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, fırlatma sürecine ilişkin tüm bilgileri toplantıyı izleyen katılımcılarla saniye saniye paylaştı. Toplantıda Yassny Fırlatma Üssü'ndeki Türk ekiple iletişim kuruldu.

Türkiye saati ile 10.12'de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra RASAT dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildi.

RASAT'tan ilk sinyaller, TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50'de başarıyla alındı.

15 gün sürecek devreye alma aşaması içinde RASAT'a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk görüntülerin Yer'e indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç'te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak.

RASAT'ta başlıca yerli modül olarak BİLGE isimli uydu görev bilgisayarı ve üzerinde çalışan uçuş yazılımı, GEZGİN isimli görüntü işleme modülü ve TREKS isimli x-bandı haberleşme modülü bulunuyor.

7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip, yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki RASAT'ın yörüngeye yerleştirilmesiyle birlikte, Türkiye tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemleri uzayda denenmiş ve uzayda başarılı şekilde çalışarak uçuş tarihçesi kazanmış olacak.

Görev ömrünün 3 yıl olacağı tahmin edilen RASAT'tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor. İLK SİNYAL ALINDI

Fırlatma sırasında nefesler tutulurken, uydu ile yer bağlantısının kurulduğunu gösteren ''ilk uydu sinyalinin alındığı haberi'' alkışlarla kutlandı.

Fırlatma gelişmelerini izlemek üzere, TÜBİTAK UZAY'ın ODTÜ yerleşkesindeki tesislerinde bir toplantı düzenlendi.

TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, RASAT'ın fırlatma aşamalarını, Rusya'nın Yasny Fırlatma Üssü'ndeki gerçek süreç ile eş zamanlı olarak veren simülasyonlarla saniye saniye katılımcılarla paylaştı.

Toplantı sırasında RASAT'ın uzaya fırlatılması ve yörüngeye yerleşmesi sırasında Yasny Fırlatma Üssü'ndeki ve Norveç'in kuzeyinde bulunan Andoya Yer İstasyonu'ndaki Türk ekiple görüntülü ve sesli kurulan bağlantılarla son durum bilgileri alındı.

Türkiye saati ile 10.12'de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra RASAT'ın dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildiği haberi Ankara'ya ulaştı. Ardından nefesler tutularak, RASAT'tan gelecek ilk sinyaller beklendi.

-''UYDU YER'LE HABERLEŞEBİLİYOR''-

TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Leloğlu, RASAT'tan ilk sinyallerin, TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50'de başarıyla alındığını bildirdi.

Leloğlu, uydudan ilk sinyalin alınmasının önemine işaret ederken, sinyalin alınmasının uyduyla yer istasyonunun haberleşebildiği anlamına geldiğini söyledi.

TÜBİTAK UZAY tarafından, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

RASAT'tan ilk sinyallerin alınmasının ardından 15 gün sürecek devreye alma aşamasında RASAT'a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk görüntülerin Yer'e indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç'te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak.

 
İngilizler Osmanlı hayranı
 
Sönmezler’den iftar yemeği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli uydu uzay yolunda
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, ...
Zorunlu Okul Öncesi Eğitim Türkiye'ye Yayılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 14 ilde, 2012-2013 ...
'Siyasetin anlamını değiştirdik'
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erzincan'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı ...
 
Gönülleri fethettiler
Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV ve Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde, ...
Anadolu yardımı Somali'ye ulaştı
Diyanet, TİKA ve Türk Kızılayı'nın açlığın pençesindeki Somali halkı için ...
‘Bu topyekûn bir insanlık sorunudur’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Anadolu Ajansı muhabirine ...
 
Sağlık Bakanlığı, 17 bin personel alacak
Bakanlık ağustos ayında biyolog, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, fizyoterapist, ...
‘Çocukların hesabını nasıl vereceğiz?’
Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Kızılay işbirliğiyle Somali için hazırlanan ...
Duble yollar kazaları azalttı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de araç trafiğinin sürekli artmasına ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri