Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
5 Mayıs 2014 Pazartesi - 02:16

Gurbetteki Erzurum-2

Süleyman GÜRAKSIN-Söyleşi dizimizin bu ayki konuğu Edirne’de Erzurum’u ve Erzurumluluğu temsil eden Fahrettin Top. Serhat Şehri Edirne’de dadaşlığı yaşayan ve yaşatan bir Erzurumlu. Sığırlı Köyü’nden Edirne’ye uzanan ilginçi bir yaşam öyküsü var Top’un.

Gurbetteki Erzurum-2

SUNUM: Söyleşi dizimizin bu ayki konuğu Edirne’de Erzurum’u ve Erzurumluluğu temsil eden Fahrettin Top. Serhat Şehri Edirne’de dadaşlığı yaşayan ve yaşatan bir Erzurumlu. Sığırlı Köyü’nden Edirne’ye uzanan ilginçi bir yaşam öyküsü var Top’un.

SIĞIRLI’DAN EDİRNE’YE

Erzurum merkez Sığırlı Köyü’nde hayata gözlerini açan Fahrettin Top, hayatının baharında, 18 yaşında Serhat şehri Edirne'ye gelmiş. Erzurum'da bir süre Albayrak Gazetesinde Mürettip olarak çalışmış.  60’lı yıllarda Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Edirne Selimiye Camisi İmam Hatibi olan amcası Hüseyin Top, 1950’li yıllarda Edirne’ye gelmiş, İl Müftü vekilliğine kadar yükselmiş, sevilen bir din adamı olarak isim yapmış Edirne’de. 1950 yıllarından itibaren Edirne'ye gelen Erzurumlulara ev sahipliği yapan amca  Hüseyin Top hoca yeğeni Fahrettin'in Edirne'de yine bir matbaada çalışmasını sağlamış. Baba Sıddık Top da ailesini 60’lı yılların sonunda Edirne’ye taşımış ve burada mesleği olan marangoz-mobilya işleriyle iştigal etmiş.  1995 yılında vefat eden Sıddık Top, Erzurum misafirperverliğini ve Dadaş hasletlerini en üst düzeyde temsil etmiş yaşamı boyunca. Hüseyin Hoca ise 2009 da hakkın rahmetine kavuşmuş.

Fahrettin Top, 1975 yılında Edirne'de kendi iş yeri olan matbaasını açmış.. Erzurum Pasinler Otlukapı köyünden evlenen Fahrettin bey, 2 kız 1 erkek evlat sahibi.

Dadaş Fahreddin Top ile yaptığımız söyleşiyi sunuyor. Gurbette Erzurum’u yaşayan ve yaşatanlara saygılarımızı sunuyoruz.

Süleyman GÜRAKSIN

 

GURBETTE YÜZ BİNLERCE ERZURUM…

Gurbette sayısı milyonlara varan Erzurum var, Erzurumlu var..Her birinin de bir hikayesi ve her birinin de bir ince gurbet sızısı ve derin sıla özlemi var..Hepsinin yüreğini yakan bir Erzurum sevdası…

Fahreddin Top da onlardan biri..Yıllar önce Palandöken’in ruhunu Edirne’ye taşımış..Alvarlı Efelerin izinde başladığı yaşamını Mimar Sinan’ın berceste eseri Selimiye’yi yüreğinde barındıran Edirne’de sürdürüyor.

BİR GÖÇ ÖYKÜSÜ

Doğu’nun kalesi Erzurum’dan, Balkan Harbi’nin derin acılarını hala yaşayan Edirne’ye göçün öyküsünü paylaşıyoruz Fahreddin Top’la..Dadaşlığı yüreğinde yaşayan Fahreddin amca, sohbette tanıdıklarından, akrabalarından söz ediyor..Akrabaları olan  Erzurumlu Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Eski Şifa Hastanesi hekimlerinden Ömer Faruk Güngör, Kanaat Saraç Evi sahibi Münip Pergel, EBK emeklisi Rıfkı Top,  Rahmeti Rahmana kavuşmuş Tebrizkapı da meşhur eski kadayıfçı Rüstem Dede, Pay Ticaretin sahibi merhum İbrahim Akbulut’u yad ediyor, Erzurum’a dair hatıraları paylaşmaya başlıyoruz böylelikle..

DEDİK ERZURUM NEDİR?...

Erzurum denince burnu sızlıyor, bir hafif nem perdesi iniyor gözlerine Fahrettin Top’un. Belirli aralıklarla Erzurum’a gelerek sılayı rahim yaptığını, her gelişinde Erzurum’u biraz daha gelişmiş görmenin kendisini mutlu ettiğini paylaşıyor bizimle.

Kendisi gibi gurbette, Edirne’de bulunan Erzurumluların, İle ait kültürel ve sosyal değerleri yaşatmak için gönül gönüle verdiğini, Erzurum ve Şükrü Paşa Derneklerinin örnek hizmetler verdiğini kaydediyor. Şükrüpaşa Derneği’nde her 15 günde bir cağ kebap etkinliği yapıldığını, bu vesileyle dadaşların bir araya geldiğini anlatıyor Fahreddin Top.

EDİRNE DADAŞ MATBAASINDA BİR YÜKSEK ERZURUMLU

Askeri birliklerin bulunduğu Edirne ye gelen Erzurumlu Askerlerin uğradığı, harçlığı bitenlerin takviye aldığı Dadaş Matbaası sahibi Fahrettin bey, sohbetimizde; geçmiş dönemlerde Edirne de Valilik yapan Erzurumlu Ünal Erkan'ın tarihi ve kültürel eserlerin korunmasında büyük hassasiyet gösterdiğini ve harabe haline gelmiş camilerin onarılması ve ibadete açılmasında da önemli rol oynadığının altını özellikle çiziyor..

 

Sportif aktiviteleri seven ve gençlik döneminde kısa bir süre boks yapmış olan Fahrettin Top, özellikle Kırkpınar yağlı güreşleri için Erzurum'dan gelen pehlivanlarla yakından ilgilendiğini, yabancılık çekmemeleri için yoğun çaba sarf ettiğini ifade ediyor.. Edirne Gar Müdürü Erzurumlu Ahmet Yıldırım'ın da sporculara yer temininde yardımlarının küçümsenmeyeceğini belirtiyor.

MENEF DURMUŞ, HAYREDDİN KOÇKAN’DAN REŞİT KARABACAK’A

Erzurumlu eski Milli Boksör Menef Durmuş ve Hayrettin Koçkan'ın da Edirne de ikamet ettiklerini, Hayrettin Koçkan'ın daha sonra memuriyeti nedeniyle başka il e gittiğini anlatıyor Fahreddin Top.  Geçmiş dönemlerde Edirne Kırkpınar yağlı güreşlerinde başarılı olan eski milli sporcularımızdan Reşit Karabacak'ı misafir etmenin ve şampiyonluğunu kutlamanın unutulmayacak anıları arasında yer aldığını söyleyerek, Karabacak’ı anıyor.

 Şu an İzmir'de yaşayan emekli Astsubay Erzurumlu Hanifi Kılıç ile  1980’li yıllarda Edirne’de DADAŞ turizmi kurduklarını aktarıyor.

GOBBİK AYDIN VE GAVURBOĞANLI CABBAR’IN HİKAYESİ

Erzurum'da Mehdi Efendi ve Gavurboğan mahallelerinde oturduklarını anlatan Fahrettin Top,, Albayrak gazetesinde Mürettip olarak çalıştığı dönemde Gobbik Aydın ve Gavurboğanlı Cabbar isimli arkadaşlarının mahallenin bıçkınları arasında yer aldıklarını paylaşıyor bizimle.

Bir aralık, yüreğinde kalan bir eksikliği hatırlıyor Fahreddin Top ve Merhum Aşık Yaşar Reyhani'nin eserlerinin yer aldığı kitabın hazırlanmasında mürettip olarak çalıştığını ancak bu kitaptan bir adet almamanın burukluğunu yaşadığını kaydediyor.

ERZURUM NERE, EDİRNE NERE…

Edirne’den Erzurum nasıl görünüyor? Ya da gurbette Erzurum sızısı nedir?  Diye soruyoruz Fahreddin Top’a.. ‘Kilometre olarak mesafe çok fazla. Bu da ister istemez gurbet sızısını fazlalaştırıyor. Erzurum hasreti bildiğiniz gibi değil. İnsanın yüreği sızlıyor Erzurum akla düşünce...’ cevabını alıyoruz.

HANGİ ERZURUM..

Gençliğindeki Erzurum ile şimdiki Erzurum arasında ne fark var? Hangi Erzurum daha güzel? diyoruz..

 ‘Her büyük şehir gibi Erzurum da göç alıp verdiği sürece eski tadı özler olduk. Ama yine memleket gibisi yok.Tabii ki gençliğimdeki Erzurum şimdikinden çok daha iyi.’ Karşılığını veriyor Fahreddin Amca..

HAYALDEKİ ERZURUM

Gurbetteki sıla özleminin üstüne gidip, Hayalindeki Erzurum nedir? Sualini yöneltiyoruz..

‘Gelişen Türkiye'nin marka şehirlerinden olan ERZURUM her zaman en iyiyi hak eden bir şehrimiz.

İşçisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle refah seviyesi metropol olmasını isterim.” diyor.. Erzurum’a, sılaya dönüş arzunuz var mı? Sualine, ‘ Olmaz mı? Her aklıma düştüğünde gözlerim dolar. Ama ekmek davası n’apalım. Çoluk çocuğumuz hepsi  burada evlendi. Bundan sonra dönüş yapmamız zor. Ama fırsat buldukça gidiyorum.”karşılığını alıyoruz.

GURBETTE ERZURUMLULUK

Soruyoruz Fahreddin Amca’ya, “Gurbetteki Erzurumluların hemşerilik duyguları ne düzeyde, Erzurum kültürünü yaşatıyorlar mı?” diye..

 Diyor ki, “Edirne de 2 tane Derneğimiz var. Birincisi Edirne Erzurumlular Derneği, ikincisi  Şükrüpaşa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. İlgili arkadaşlar sağ olsunlar haftada 1 ya da on beş günde bir cağ kebabı yapıp birliktelik sağlıyorlar. Elimizden geldiği kadar katılmaya çalışıyoruz. Tabi bu organizasyonlara sadece hemşerilerimiz değil imkanlarımız çerçevesinde bir çok başka memleketli ve Edirneli dostlarımızı da çağırıyoruz.”

GURBET ACISI

Diyoruz ki, Fahreddin amca, Gurbette Erzurum’u yaşamak nasıl bir şey? ‘Yaşayan bilir.’ Cevabını veriyor Fahreddin Top ve ekliyor: ‘ Ama gerçekten gurbet acısı bazen ağır geliyor. İnsan memleketini hasretle arıyor.”

 EDİRNE'DEN MESAJ VAR..

Erzurum’da en çok özlediğiniz şey nedir? Diyecek oluyoruz ve ‘Kalabalık bir aile olduğumuz için hısım akraba ve dostlarım bunların başında geliyor. Tabi memleketimizin özlenecek çok şeyi var ama. ..’vurgusunu yapıyor Fahreddin amca.. Son söz Erzurumluluk üzerine yine.. Fahreddin Top bir mesaj gönderiyor Edirne’den Erzurum’a.. Diyor ki: “ Hemşerilerimizden isteğimiz hem Erzurum’da hem Erzurum dışında memleketimizi iyi bir şekilde temsil edelim. Örf ve adetlerimizi devam ettirelim. Dadaş'lık ruhunu herkese hissettirelim..”

Onunla konuşurken dadaşlığın ne denli yüksek bir makam olduğunu bir kez daha anlıyor ve yüreğimizi yanında bırakarak vedalaşıyoruz Fahrettin Top’la..

 

 
Erzurum’da ‘Büyük’ sevinç
 
Hafız Sarıgül Erzurum’u gururlandırdı
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merter 2 Haziran 2014 Pazartesi 20:57

Gurbetteki dadaşlara Memleketimizin o manevi havasını tattırmak, burayı sadece bir şehir olarak değil de tamamiyle bir kültür olgusu yaratmak suretiyle ele almak ancak bunu yüreğinde yaşatacak birinin eseri olabilirdi. Süleyman kardeşimi bu hususta gerek yaratıcılığı gerekse emeğinden dolayı kutluyorum.

Yorumu oyla      6      4  
Gurbet -Hasret 13 Mayıs 2014 Salı 10:56

Haberi bir arkadaşım okumuş. Beni haberdar etti güzel olmuş. Hani derlerya içimdeki hasret gönlümdeki gurbet.Yaşayan bilir gurbeti. Sağolasın Fahrettin abi Allah sağlıklı uzun ömürler versin. Teşekkür ederim sayın yazar bundan sonra her ay sabırsızlıkla bekleyeceğim

Yorumu oyla      6      4  
Edirne den 11 Mayıs 2014 Pazar 15:01

Gurbetle erzurum arasında köprü olan,kıymetli yazıları ile bizim yanlızlığımızı paylaşan sayın Güraksın`a teşekkür ederim

Yorumu oyla      6      4  
İskender Polat 6 Mayıs 2014 Salı 11:34

Gurbetteki Erzurumluları bulup söyleşi yapma, mükemmel bir fikir, akıcı bir üslup sade ve duru bir dil, seni kutluyorum. Süleyman (Muhteşem) yazıyı okurken yer ve şahıs isimleri beni duygulandırdı, Erzurum'u gezmiş gibi oldum, Bizlere Erzurum kokusunu hissettirdiğin için seni kutluyorum. Ecdat diyarımız Erzurum ile bağımız halen devam ediyor ancak, söyleşini okuyunca bir kez daha oraları gözden geçirdik, Yüreği sevgi dolu, mert, delikanlı, dadaş Süleyman Güraksın, seni yürekten kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yorumu oyla      7      4  
Baki BATMAN 6 Mayıs 2014 Salı 00:43

İlkini keyif alarak okuduğumuz, devamını sabırsızlıkla beklediğimiz 'Gurbetteki Erzurum-2' yazısı, bu defa bizi hafif bir rüzgar esintisiyle Edirne'den alıp Erzurum'a götürüyor ve yüreğimizde gurbette olmanın derin sızısını hissettiriyor. Ne ecdadın balkan harbinde yaşadığı acı diniyor, ne de sıla-ı rahme olan özlem tükeniyor. Her ne kadar gurbette olunsa da, sıla-ı rahim'den ayrı kalınsa da, dadaş ruhunu taşıyan yüreklerimiz hem örf-adetlerimizi hem de kültürel-sosyal değerlerimizi yaşıyor ve yaşatıyor. Fahreddin amcada bunun bir tezahürüdür. Kendisine hürmetle Allah'tan can sağlığı diliyorum. Yüreğiyle, kalemiyle, kişiliğiyle, duruşuyla, dadaş ruhuyla saygıya değer, yazılarını ilgiliyle okuduğumuz ve gurbetteki değerlerimizle bizleri buluşturup bütünleştiren, kıymetli ağabeyimiz Süleyman GÜRAKSIN'ı canı gönülden kutluyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bütün dadaşlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yorumu oyla      8      4  
Bahar Aydın 6 Mayıs 2014 Salı 00:42

Söyleşiyi baştan sona bir nefeste okudum. Okurken Fahrettin amcanın tüm duygularını yaşadım. Her kelimesi yüreğime dokundu. Aslında bu tür dokunuşları seviyorum. Çünkü bu duygular biz gurbetteki erzurumlulara her defasında kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi hatırlatıyor. Büyük kentlerin kalabalığında, kargaşasında nasır tutan yüreğimizden geçerek yumaşatıyor gerçek "biz"i yeniden ortaya çıkarıyor. Hem Fahrettin Amcaya hem de Sayın Güraksın'a teşekkür ediyorum.

Yorumu oyla      8      4  
Dadaş Emre 5 Mayıs 2014 Pazartesi 23:34

Erzurum gerçekten de yavaş da olsa gelişmekte olan bir şehir. Ama keşke iş imkanları da gelişse de böyle gerçek Erzurumlular da sıla hasreti çekmek zorunda kalmasa.. Yazı da emeği geçenlere teşekkürler..

Yorumu oyla      7      4  
Can DADAŞ 5 Mayıs 2014 Pazartesi 22:16

Yorumcu Furkan beye katılıyorum. Söyleşiyi yapmak kadar yazının bu sistematiğe dönüştürülmesinde Genel yayın Yönetmeninin emeği ve titizliği önem arz etmektedir. Emeği geçenlere teşekkürler.

Yorumu oyla      7      4  
Erdal TOYGUN 5 Mayıs 2014 Pazartesi 20:30

Bal tadında bir söyleşi. Her satırı dadaş ruhu ile bezenmiş. Sıla hasret ile de burun kemiğimizi sızlatan yazı dizi... Yazı dizisinde geçen konu ve olayları biz gurbette yaşayan Erzurumlular için daha bir önem arzetmektedir. Süleyman kardeşimin özenle hazırlanmış sorularıda yazı dizisine ayrı bir renk ve değer kattığınıda göz ardı etmemeliyiz. Bu nedenle teşekkür ediyorum. Emeğine sağlık, diyorum.

Yorumu oyla      7      4  
Furkan 5 Mayıs 2014 Pazartesi 20:25

Saygıdeğer Süleyman Bey'e ve Gazete Genel Yayın Yönetmenine teşekkürlerimi sunarım. Başlık itibariyle ilgi çekici güzel bende diger yorumcular gibi önümüzdeki ay aynı tarz yazı dizisini merakla bekliyorum.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görmez, Gençlere seslendi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Gençlik Forumu Aidiyet, Dönüşüm, Gelecek" paneline katıldı.
Erzincan'ın da ERDEF'i var..!
Ankara’da faaliyet veren Erzurum Dernekler Federasyonu(ERDEF) ile, yine ...
Toğrul: ‘Emeğin çıkarı barıştadır’
Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Osman Tarık Toğrul, 1 Mayıs İşçi ...
 
‘Seçim günü düğün yapabilir miyim?’
İki turlu olarak yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi düğün mevsimine ...
ASİMDER’den Iğdır Belediye Başkanına tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Türk Siyasi Tarihine Entellektüel bakış
Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçin ve Türk Tarih Kurumu Başkanı ...
 
KÜNİB'ten Bakü'de Akademik Buluşma
Atatürk Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldığı Kafkasya Üniversiteler ...
Erzurum bu kaynakları ne zaman kullanacak?
Erzurum’da 10 bin konutun jeotermal enerjinin kullanımıyla ısıtılabileceği ...
Şehir mimarisine Kültür Yolu Projesi vizyonu
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kültür Yolu Projesi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri