Erzurum'un merkez Palandöken İlçesi'ndeki Sığırlı Köyü'nde Özel İdare Müdürlüğü'nün yaptırdığı gölet su ile doldu ama kanal olmadığı için çiftçiler yararlanamıyor. Köylüler bu kadar masraf yapılan gölet için 'süs göleti' ifadesini kullandı.
Erzurum'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan 40 haneli ve 500'e yakın nüfusu bulunan Sığırlı köyünde oturanlar, geçen yıl İl Özel İdare'lye gölet yapması için 40 dönüm araziyi ücretsiz verdi. Öze İdare, 2010 yılı eylül ayında gölet inşaatını . başlattı ve kısa sürede tamamladı. Gölet, dağdan gelen kaynak suyu ile kısa sürede doldu.
Göletten ekili alanları sulamayı planlayan köylülerin sevinci, sulama kanalı yapılmayınca yarım kaldı. Su tahliyesi için sadece vanalı bir boru bulunan göletin sularını araçziya taşıyacak kanal bulunmamasına köylüler tepki gösterdi.
Sığırlı köyünden Hatem, Mustafa ve Fekrullah Tokyürek, araziye su verilmesi halinde yonca gibi bazı ürünlerde iki kez verim alma imkanı olduğunu belirtti.
Özel İdarenin kanalsız gölet yapmasına bir anlam veremediklerini ifade eden köylüler, "Göleti besleyen suyu kestik. Aksi takdirde tamamen dolan göletten taşacak su, kanal olmadığı için arazilerimize zarar verecek" dedi.
Erzurum'un merkez Palandöken ilçesindeki Sığırlı köyünde Özel İdare Müdürlüğünün yaptırdığı gölet su ile doldu ama kanal olmadığı için çiftçiler yararlanamıyor. Sığırlı köylüleri, İl Özel İdare Müdürlüğünün gölet yapması için 40 dönüm araziyi ücret almadan verdiler. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapımına başlanan gölet kısa sürede tamamlandı.
Yaklaşık 5 dönüm arazi üzerine kurulan gölet tamamen suyla doldu. Ekili alanlarına göletteki suyu götürmek isteyen köylüler "Gölet hayvan sulama amaçlı yapıldığı için kanal yapmamışlar. O yüzden göletin suyunu kullanamıyoruz" derken, Özel İdare Su ve Kanalizasyon Müdürü Necati Cebeci, "Kural olarak hayvan sulama göletine kanal yapmıyoruz, ancak köylülerin talebini dikkate alacağız" dedi.
ÖZEL İDARE KANAL İHALESİNİ YAPACAK
Özel İdare Su ve Kanalizasyon Müdürü Necati Cebeci, göleti hayvanların su içmesi amaçlı yaptırdıklarını bildirdi. Necati Cebeci, "Hayvan içme suyu göletleri meralara yapılıyor. 1992 yılında köylüler arazi vermeyince gölet yapılamış. Çünkü özel idarenin istimlak yapmak için bir ödeneği yok. 2010 yılında köylülerin arazi tahsisi sonucu Özel İdare imkanları ile gölet tamamlandı.
500 dönüm araziyi sulama kapasitesi bulunan gölete kanal yapılması yönündeki talebi değerlendirileceğiz. Sulama kanalını proje işinin tamamlanmasının ardından kanal yapımı ihale edilecek" dedi.DHA