Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 4 - Manisa FK: 0
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
HABERLER>EKONOMİ
23 Ağustos 2021 Pazartesi - 02:59

Erzurum tasarımda açık ara önde

DOSİAD - TÜRKPATENT 2021 Temmuz dönemi tasarım verilerini açıkladı. Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ilk sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 41,1 oldu

Erzurum tasarımda açık ara önde

TÜRKPATENT 2021 Temmuz dönemi tasarım verilerini açıkladı. Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ilk sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 41,1 oldu.

ERZURUM 7 AYLIK TASARIM ÜRETİMİ

Verilere göre, Erzurum’da bu yılın Ocak – Temmuz ayları arasında en fazla sayıda tasarımın geliştirildiği dönem 56 tasarım ile Nisan ayı olarak kaydedildi. İlde Şubat ayında 5, Mart ayında 38, Nisan ayında 56, Mayıs ayında 7, Haziran ayında 1, temmuz ayında 2 olmak üzere 7 ayda 109 Tasarım başvurusu gerçekleştirildi.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TÜRKPATENT verilerine göre Temmuz ayında Erzurum’dan 2, KUDAKA istatistik bölgesinden 2, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 2, Doğu Anadolu Bölgesinden 5; 7 aylık süreçte ise Erzurum’dan 109, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 111, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 165, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 265 tasarım başvurusu yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Erzurum’un 7 aylık tasarım başvurusu sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 98,19, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 66,0, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 41,13 oldu.

TASARIM SAYISI İLLER DAĞILIMI

2021 yılının 7 ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesinin 11 ilinden başvuru yapılırken, Erzincan, Ardahan ve Iğdır illerinden tasarım başvurusu kaydedilmedi. Dönemde Erzurum’dan 109, Kars’tan 43, Elazığ’dan 35, Muş’tan 18, Ağrı’dan 11, Tunceli’den 11, Bitlis’ten 10, Malatya’dan 10, Van’dan 7, Bingöl’den 1, tasarım başvurusu kaydedildi.

TASARIM ARAMA KONFERANSI

Türk Patent ve Marka Kurumu, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu ve  Bilişim Vadisi işbirliğiyle, internet üzerinden telekonferans yöntemiyle, Tasarım Arama Konferansı düzenlendi. 20-21 Ağustos 2021 tarihlerinde gerçekleşecek Konferansa kamu kurumları, üniversiteler, tasarım meslek kuruluşları, birlikler/odalar, tasarım merkezleri, teknoparklar, sektörel dernekler ve federasyonların temsilcileri ile tasarımcılardan yaklaşık 50 davetlinin katılım sağlaması bekleniyor.

Konferansın açılışına katılan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, ülkemizde tasarım alanında yaşanan gelişmeler ve TÜRKPATENT’e yapılan tasarım başvuru sayıları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Asan, Konferansın hedeflerinden birinin kamu ve özel sektörümüzün tasarım, yönetim, üretim ve kullanım kapasitesini geliştirerek insan kaynağı kapasitesini artıracak fikirler ortaya konulması olduğunu söyleyerek bunu çok önemsediğini dile getirdi.

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının 2020 yılı Aralık ayında yayınladığı rapora göre Türkiye’nin ulusal tasarım başvurularında Dünyada 6.  Avrupa’da 4. sırada yer aldığı bilgisini aktaran Prof. Asan, 2020 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla göre %3,1 oranında artışla 47.606 adet tasarım başvurusu yapıldığını söyledi. Bu yıl da mevcut durumda %25 ‘lik bir artışla 31.532 ulusal tasarım başvurusu yapıldığını aktardı.

Uluslararası tasarım başvurularında %24 ‘lük bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Prof. Asan, en fazla tasarım başvurusunun yapıldığı sektörleri de %36 ile mobilya ve ev eşyası, %23 ile tekstil ve aksesuar, %14 ile grafik sembol ve desenler olarak sıraladı.

Prof. Asan, yine WİPO’nun 2020 yılı raporuna göre Türkiye orijinli uluslararası tasarım başvurularında (Lahey sistemi üzerinden Türkiye’den girişimcilerin yurtdışında yaptığı başvurular) 2019 yılına göre %36 lık bir artışın gerçekleştiğini, 530 uluslararası tasarım başvurusu ile Türkiye’nin Dünya’da en fazla uluslararası tasarım başvurusu yapan ülkeler arasında 10. sırada yer aldığını ifade etti. Sözlerine bu yıl da artışın sürdüğünü ekledi.

Tüm bu rakamların ülkemizde farkındalık noktasında önemli bir yere gelindiğini göstermekle birlikte yaratılan katma değerle ilgili olmadığına dikkat çeken Prof. ASAN, Arama Konferansının daha fazla katma değerin nasıl ortaya çıkarılabileceği konusunda katkılar sağlamasını, sonuçlar çıkarmasını beklediğini söyledi.

Prof. Dr. Habip Asan, 2009 yılında kurulan ve 2018 yılında revize edilen, 19 üyesi bulunan Türk Tasarım Konseyi’nin 2014-2016, 2018-2020 yıllarını kapsayacak şekilde düzenlemiş olduğu 2 adet strateji belgesinde yer alan eylemlerin büyük bir kısmının gerçekleştirildiğini,  Arama Konferansının katılımcıları arasında yer alan TÜRKPATENT’in iştirakı Bilişim Vadisi’nin, TÜRKPATENT’in ve ETMK’nın yakın bir çalışma içerisinde olmaya devam edeceğini belirtti.

Kapalı oturumlar halinde gerçekleştirilecek Konferansın amaç ve konu başlıkları;

İçinde bulunduğumuz dijital çağda, pandemi ve iklim krizinin (yüksek sıcaklık, kuraklık, orman yangınları, seller)  hayatlarımızda sebep olduğu değişiklikler doğrultusunda geleceği tasarlamanın ve planlamanın önemi,

Tasarımın ülkemizdeki geleceğinin, meslek alanının, profesyonellerin ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun önümüzdeki dönem ana hedeflerinin, stratejilerinin ve işbirliği yapılabilecek alanların belirlenmesi,

Arama konferansının sonucunda,  kamu ve özel sektörün tasarım yönetimini, üretimini ve kullanım kapasitesini geliştirecek; insan kaynağı kapasitesi ve niteliğini artıracak fikirlerin ortaya konması, şeklinde sıralanıyor.

 
Erzurum’un 7 aylık şirket sermaye verileri açıklandı
 
Erzurum Faydalı Model’de 1’inci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un 7 aylık şirket sermaye verileri açıklandı
DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Temmuz ayında kurulan 17 şirket sermayesinin ...
Erzurum’da 7 ayda 159 şirket kuruldu
DOSİAD - Erzurum’da bu yılın 7 ayında 159 şirket, 19 kooperatif, 66 gerçek ...
Erzurum’da Temmuz ayında 17 şirket kuruldu
DOSİAD - Erzurum’da dönemde 17 şirket, 3 kooperatif ve 10 gerçek kişi ...
 
Erzurum yabancı sermayeli şirket verileri açıklandı
DOSİAD - TOBB 2021 Ocak-Temmuz döneminde kurulan yabancı sermayeli şirketlerin ...
Elvan: 'Yüzde 8’in üzerinde bir büyüme bekliyoruz'
Elvan, “2021’de güçlü ihracat performansımız, düşen ithalat ve turizm ...
MÜSİAD ‘Ben de Varım’ dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şubesi, sel ve yangın ...
 
DAP İdaresinden bitkisel üretime destek
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde halkın yıllık yakacak ihtiyacı için kullandığı ...
Öz Finans İş Sendikası yönetimini seçti
Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun katıldığı 1. Olağan ...
47 bin 60 dekar arazi suya kavuşacak
Narman Şehitler Barajı’nda çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri