Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Nisan ayı TÜFE en’leri açıklandı
Nisan ayı TÜFE en’leri açıklandı
Mayıs ayı kira artış tavanı belli oldu
Mayıs ayı kira artış tavanı belli oldu
2019’dan beri evlat nöbetindeler
2019’dan beri evlat nöbetindeler
Yıllık enflasyon yüzde 37,86 oldu
Yıllık enflasyon yüzde 37,86 oldu
Aşkale Küçük Geçit’te su samuru görüntülendi
Aşkale Küçük Geçit’te su samuru görüntülendi
HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2025 Pazartesi - 07:05

Erzurum’dan 4 ayda 11,2 milyon dolarlık ihracat

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 4 milyon 137 bin dolar, 2025’in ilk dört ayında ise 237 milyon 100 bin dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiği açıklandı.

Erzurum’dan 4 ayda 11,2 milyon dolarlık ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 4 milyon 137 bin dolar, 2025’in ilk dört ayında ise 237 milyon 100 bin dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiği açıklandı. İl, Bölge illeri ihracat değerleri sıralamasında 7’inci, Türkiye illeri sıralamasında 66’ıncı sırada yer aldı.

NİSAN AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TİM verilerine göre Nisan ayında Erzurum’dan 4 milyon 137 bin dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 6 milyon 795 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 13 milyon 809 bin, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 51 milyon 731 bin dolarlık ihracat yapıldı.

OCAK – NİSAN DÖNEMİ BÖLGESEL VERİLER

Bu yılın ilk 3 ayında Erzurum’dan 11 milyon 237 bin dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 27 milyon 459 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 56 milyon 419 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 244 milyon 335 bin dolarlık ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN NİSAN AYI İHRACAT DEĞERİ PAYI

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analize göre, Erzurum’un Nisan ayı ihracat değeri, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 60,88, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 29,93, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 7,99’luk pay oluşturdu.

ERZURUM’UN 4 AYLIK İHRACAT DEĞERİ PAYI

DOSİAD tarafından yapılan analize göre, Erzurum’un bu yılın ilk 4 ayında ihracat değeri, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 40,92, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 19,91, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 4,59’luk pay oluşturdu

ERZURUM AYLIK DAĞILIM

TİM Nisan ayı verilerine göre Erzurum’dan 2025 Ocak ayında 2.2., Şubat ayında 1.9, Mart ayında 2.9, Nisan ayında 4.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bölgeden ise Ocak ayında 59.8, Şubat ayında 64.4, Mart ayında 68,2, Nisan ayında 51,7 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ VERİLERİ

Ocak ayında Malatya’dan 97,4 milyon, Elazığ’dan 29,2 milyon, Erzincan’dan 13.5 milyon, Iğdır’dan 13,4 milyon, Van’dan 11,6 milyon, Hakkari’den 6,6 milyon, Erzurum’dan 7,1 milyon, Ağrı’dan 6,3 milyon, Bitlis’ten 1.7 milyon, Ardahan’dan 1.2 milyon, Bingöl’den 1.0 milyon dolar değerinde ihracat kaydedildi. Dönemde Kars’tan 891.4, Tunceli’den ise 320.5 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

DOĞU ANADOLU İLLERİ SON SIRALARDA

 TİM’in 4 aylık verilerine göre, Türkiye illeri ihracat değeri sıralamasında bölge illeri olan; Malatya 36, Elazığ 51, Iğdır 61, Erzincan 62, Van 63, Erzurum 66, Hakkari 68, Ağrı 70,Muş 74, Bitlis 75, Ardahan 76, Bingöl 77, Kars 78, Tunceli 79’uncu sırada yer aldı.

 

TÜRKİYE'NİN NİSAN AYI İHRACATI 20,9 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv, en çok ihracat yapan sektörler sıralamasında 3,1 milyar dolarla nisan ayında da liderliğini korudu. Kimyevi maddeler 2,6 milyar dolarla ikinci, elektrik-elektronik 1 milyar 380 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Geçen ay parite, ihracatımıza 443,6 milyon dolarlık katkı yaptı. Paritenin bu seviyelerde kalması halinde yıllık ihracatımıza yüzde 1,3'lük pozitif etki yapacağını öngörüyoruz.

Türkiye'nin nisan ayı ihracatı 20,9 milyar dolar oldu. 2025'te ilk dört aylık ihracat 86,2 milyar dolara, son 12 aylık ihracat ise 265 milyar dolara ulaştı.

Nisan ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Diyarbakır'da açıklandı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2025'e 280 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladıklarını hatırlattı. İlk dört ayı artıda tamamlamalarına rağmen hedefin gerisinde olduklarını vurgulayan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, nisan ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artıdayız. Önceki üç aya göre daha yüksek oranlı artışta bu yıl nisan ayında takvim etkisiyle iki iş günü fazla çalışmamızın katkısı olduğunun altını çizmem gerekiyor. Ocak-Nisan döneminde dört aylık ihracatımız 86,2 milyar dolara, son 12 aylık ihracatımız ise 265 milyar dolara ulaştı. İlk dört aylık ihracatta yüzde 4, 12 aylık ihracatta yüzde 2,7 artıdayız. Nisan ayında hizmet ihracatımızın 7,6 milyar dolar civarında geleceğini tahmin ediyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,1 milyar dolarla liderliğini sürdürdü. Otomotivi, 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 380 milyon dolarla elektrik-elektronik, 1,3 milyar dolarla çelik, 1,2 milyar dolarla hazır giyim takip etti. Toplamda 22 sektörümüz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandı. Nisan'da 980 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Geçen ay parite, ihracatımıza 443,6 milyon dolarlık katkı yaptı.

Paritenin bu seviyelerde kalması halinde yıllık ihracatımıza yüzde 1,3'lük pozitif etki yapacağını öngörüyoruz. Nisanda en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa şeklinde sıralandı. 63 ülkede yüzde 50'nin, 109 ülkede yüzde 10'un üzerinde artış kaydettik. Genel tabloda ise 143 ülkeye ihracatımızı artırdık.”

“Düşen petrol ve emtia fiyatları ihracatımız için risk oluşturuyor”

Güncel konuları da değerlendiren Mustafa Gültepe, küresel ticaretteki gelişmelerin Türkiye'nin ihracatı için risklerin yanı sıra fırsatları da barındırdığının altını çizdi. Gültepe, şunları söyledi:

“Nisan ayı itibarıyla Brent petrol fiyatı bir yıl öncesine göre yüzde 25 düşüşle 62 dolar seviyesine geriledi. Petrol fiyatındaki gerilemede, küresel talepteki yavaşlamanın, ABD ve Çin arasındaki tarife gerginliğinin ve OPEC ülkelerinin beklenenden fazla üretim artışı yapmalarının etkili olduğunu biliyoruz. Bu durum enerji ve emtia ihracatına dayalı ekonomiler için gelir kaybı riski oluşturuyor.

Dünya Bankası'nın son raporuna göre bu yıl küresel emtia fiyatlarının yüzde 12 düşmesi bekleniyor. ?Bahsettiğim gelişmeler, ülkemizin ihracat performansını da etkileyebilir. Düşen petrol ve emtia fiyatları ihracatımız için bir risk oluşturuyor. Petrol ve emtia fiyatlarının mevcut seviyesinin ihracatımızda yıllık yüzde 2'lik bir kayba yol açabileceğini değerlendiriyoruz. Talepte yaşanan düşüşün de yıllık ihracatımıza yüzde 1'lik negatif etkisi olabilir. Euro/dolar paritesindeki etkiyle beraber ABD politikalarının ihracatımız üzerinde toplam 1,7 puan negatif etki oluşturacağını öngörüyoruz. Küresel ticaretteki belirsizlikleri ve artan korumacılık eğilimlerini dikkatle takip ediyoruz. TİM İhracat Pazar Monitörü'ne göre İhracat Talep Endeksi 1,3 puan geriledi ve eşik değerin altında kaldı. Küresel ticarette son dönemde ABD ile Çin arasındaki tarife gerginliği öne çıkıyor. Bu gerilimler, tedarik zincirlerinde aksamalara yol açarken, küresel büyüme beklentilerini de zayıflatıyor. IMF ticari gerginliklerin dünya ekonomisi üzerinde baskı oluşturacağı uyarısını yineliyor.”

“Girdi maliyetlerini minimize edecek yollar aramalıyız”

Mustafa Gültepe, gelişmelerin ihracatçılar için daha dikkatli ve stratejik adımlar atma gerekliliğini ortaya koyduğuna dikkat çekti. Gültepe, sürecin olası hasarlarını en aza indirmek için önerilerini şöyle sıraladı:

Girdi maliyetlerini minimize edecek yollar aramalıyız.

Tedarik zincirlerimizi çeşitlendirmeliyiz.

Dış şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmalıyız.

Finansmana erişimi kolaylaştıracak çözümler üzerine daha fazla düşünmeliyiz.

Yeni pazar fırsatlarını daha erken tespit edebilecek mekanizmaları güçlendirmeliyiz.

Küresel olumsuzluklara karşı yalnızca savunma refleksiyle hareket etmek yerine fırsatları doğru okumalıyız.

Gelişmeleri, ihracatımız için yeni açılımlar yapabileceğimiz bir sürece dönüştürmeliyiz.

“280 milyar dolarlık hedef için gece gündüz çalışıyoruz”

Gültepe, ilk dört ayda arzu ettikleri artışı yakalayamamakla birlikte yıl sonu için 280 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Bu ay ABD, İspanya, Irak, Arnavutluk, Tunus ve Güney Afrika'da ticaret heyetleri gerçekleştireceklerini bildiren Gültepe, “Yoğun heyet takvimine firmalarımızın büyük ilgisi var. Tüm firmalarımızı ticaret heyetlerimize davet ediyorum. Çünkü belirsizliklerin arttığı dönemlerde güven unsuru çok daha fazla öne çıkıyor. Heyetler aracılığıyla kuracağımız yüz yüze iletişimle süreci fırsata çevirebileceğimize inanıyorum.” dedi. 

BOLAT NİSAN AYI İHRACATINI ANALİZ ETTİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi." dedi.

 Ticaret Bakanı Bolat, Diyarbakır Valiliği'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

 Son yıllarda bölgesel savaşlar, tedarik zinciri aksaklıkları, bölgesel krizler, enflasyonist baskılar ve gümrük vergilerinin artırılması gibi küresel olumsuzluklardan bahseden Bolat, bu durumun küresel ticaretin gidişatı konusunda önemli bir belirsizliğe yol açtığını söyledi.

 Bakan Bolat, dünya ekonomisindeki tahminlerin ve beklentilerin bir miktar aşağı çekildiğinden ve uluslararası kurumların bu konudaki açıklamalarından bahsederek, bunlara rağmen IMF, Dünya Bankası ve OECD'nin Türkiye için büyüme tahminlerini yükselttiğini vurguladı.

 Türkiye ekonomisinin son 18 çeyrektir büyümesini kesintisiz devam ettirdiğinin altını çizen Bolat, "Kısa bir süre sonra açıklanacak 2025 yılı ilk çeyrek büyümesinde de olumlu ve artı bir yükseliş bekliyoruz. Bunun istihdama da olumlu katkıları oldu. Mart ayı verileri itibarıyla ülkemizde işsizlik oranı yüzde 7,9'a geriledi. Bu, son 20 yılın en düşük oranı olarak kayda geçti." diye konuştu.

  "Yüzde 8,5'lik artış bizleri ümitlendirdi"

 Ticaret Bakanı Bolat, ihracat verilerindeki olumlu göstergelerin devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolara yükselmiştir. Geçen yıl nisan ayında bu rakam 19 milyar 292 milyon dolardı. Bu yüzde 8,5'lik artış son 9 ayın aylık en yüksek artışı olarak bizleri de ümitlendirdi. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Parite biliyorsunuz 1,12'lerde 1,02'ye kadar gelmişti iki ay öncesine kadar. Yeniden 1,13 civarında seyretmekte şu aralar. Paritenin avro lehine gelişmesi ihracatımızda nisanda 440 milyon dolar pozitif etki yapmıştır. Bir iş günü de nisan ayında fazladır geçen yıla kıyasla. Bunun da 400 milyon dolar civarında olumlu takvim etkisini belirtmek isterim."

 Bakan Bolat, küresel alanda yaşanan belirsizlikten, küresel ticaretteki gerileme beklentisinden, AB'nin ithalatındaki düşüşten, Türkiye'nin en büyük pazarları olan Almanya ve Fransa gibi ülkelerdeki düşük büyüme oranlardan bahsederek, Çin'in dünyaya sattığı ürünlerin fiyatlarının her geçen ay düştüğünü, rekabetin kızıştığını anlattı.

 Tüm bunlara rağmen yılın ilk 4 ayının üçünde mal ihracatının arttığına dikkati çeken Bolat, "Bu sevindiricidir. Sadece şubatta düşük bir gerileme kaydedildi. Ama 3 ay ihracatımızı artırma noktasında ihracatçılarımızla birlikte başarılı olduk ülke olarak." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllıklandırılmış rakamda Cumhuriyet rekoru kırıldı

 Ticaret Bakanı Bolat, son 23 ayın 16'sında ihracatın arttığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Buradan özellikle yıllıklandırılmış ihracatta da bir rekor açıklamak istiyorum. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir. Hatırlarsanız yıla 261,8 milyar dolarla başlamıştık. O da 2024'ün rekor rakamıydı. Böylece son 4 ayda 3,2 milyar dolar, son 1 yılda ise yüzde 2,7'lik artışla 7,1 milyar dolar net mal ihracat artışı sağlanmıştır."

  Nisan ayında ithalat yüzde 12,9 arttı

 Bakan Bolat, nisanda mal ithalatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 33 milyar dolara yükseldiğini kaydederek, şu bilgileri verdi: "Bir yıl önce nisanın 29,2 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde yaklaşık 3,8 milyar dolar ithalat artışımız nisanda gerçekleşti. Burada en önemli unsur 2 Nisan'da ABD'nin gümrük vergileri açıklandıktan sonra biliyorsunuz dünya mali piyasalarında büyük bir çalkantı oldu. Borsalarda ciddi kayıplar gerçekleşti, ticaret akışlarında ciddi belirsizlik meydana gelince özellikle güvenli liman olarak görülen altına doğru bir hücum oldu ayın başında ve ortalarında. Bu da bizdeki altına talebi körükledi. Bu nedenle altın, otomotiv, makine, kakao ve kahve gibi ürünlerin ithalatındaki artışlarla 3,8 milyar dolar ithalat artışı gerçekleşti."

 Ticaret Bakanı Bolat, doğal gaz ithalatının nisanda 750 milyon dolardan 1,5 milyar dolara yükseldiğini belirterek, altın, doğal gaz ve LNG fiyatlarındaki artışların ithalata yönelik olumsuz etkilerinden bahsetti. Bakan Bolat, petrol fiyatlarındaki düşüşün ise ithalata düşürücü etki yaptığını söyledi.

 Nisan ayında dış ticaret açığının 12 milyar 38 milyon dolar olduğunu ve yüzde 21,7 artış yaşandığını belirten Bolat, "İhracatın ithalatı karşılama oranı da nisanda yüzde 63,5'tir. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 66,2'di. Altın ve enerji ithalatını hariç tuttuğumuzda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,2 seviyesine yükselmiştir." açıklamasında bulundu.

Son 12 ayda ihracat yüzde 2,7, ithalat yüzde 0,2 arttı

 Ticaret Bakanı Bolat, yılın ilk 4 ayında ihracatın 2024'ün aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4 arttığını belirterek, şu bilgileri verdi:

 "Geçen yılın ilk 4 ayındaki ihracat artış oranımız ise yüzde 2'ler civarındaydı. 83 milyar dolardı. Bu yıl ilk 4 ayda 86,2 milyar dolar mal ihracatı yaptık. İthalata baktığımızda orada yüzde 6,7'lik artışla 120,8 milyar dolar ithalatımız gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 113,2 milyar dolardı. Burada da yaklaşık 7,6 milyar dolarlık artış var. Dolayısıyla 3,2 milyar dolarlık mal ihracatı artışı, 7,6 milyar dolarlık mal ithalatı artışı var. Böylece ilk 4 ayımızda dış ticaret açığımız da 34,5 milyar dolar olarak gerçekleşti, yüzde 14,5'lik bir artışla. İlk 4 ayda ilave açık 4,4 milyar dolar düzeyindedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı da ilk 4 ayda yüzde 71,4 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 73,4'tü."

 Bakan Ömer Bolat, nisan itibariyle son 12 aylık toplam yıllık ihracatın Cumhuriyet rekoru olan 265 milyar dolara yükseldiğini tekrar ederek, şu ifadeleri kullandı:

 "Böylece son bir yıldaki artış oranımız yüzde 2,7, değer olarak da 7,1 milyar dolardır. Son bir yılda ithalatımız ise 351,6 milyar dolardır. Oradaki artış çok sınırlı, yüzde 0,2 ve sadece 701 milyon dolara gelmektedir. Yani son bir yıllıkta ithalat yatay, aynı duruyor. İhracat yüzde 2,7'lik artmıştır. Dış ticaret açığımızda da son bir yılda 86,6 milyar dolardayız. Ondan önceki bir yıla kıyasla 6,4 milyar dolar azalmıştır dış ticaret açığımız son bir yılda."

 İhracatı ve ithalatı en çok artan ve azalan ürünler

 Ticaret Bakanı Bolat, ilk 4 ayda ihracatı en çok artan ürünün "kıymetli ve yarı kıymetli taşlar" olduğunu belirterek, "Yani altın ve mücevherat ihracatında 1,4 milyar dolar artış var. Savunma sanayisi ihracatında 567 milyon dolar, motorlu kara taşıtlarında 553 milyon dolar, elektrikli makinelerde 304 milyon dolar, hava ve uzay taşıtları ihracatımızda yani İHA'lar, SİHA'larda 286 milyon dolar artışımız var." diye konuştu.

 İhracatı en çok azalan ürünlerin rafine petrol ürünleri, örülmemiş giyim, değirmencilik ürünleri, demir ve çelik ile örme giyim eşyası olduğunu bildiren Bolat, şöyle devam etti:

 "İthalatta demir ve çelikte 712 milyon dolar azalış var. Hububatta 373 milyon dolar, metal cevherinde 155 milyon dolar. İthalatta artış gösterenler de 1,4 milyar dolar altın ithalatı, işlenmemiş altın kastediyoruz. 864 milyon dolar motorlu kara taşıtları, 627 milyon dolar elektrikli makine cihazlar. 571 milyon dolar kakao ithalatımızda artış var. Dünya kakao fiyatları üç katına çıktığı için bu rakam söz konusu. 511 milyon dolar da bakırda artış var."

"Yıllıklandırılmış hizmet ihracatı 116,4 milyar dolara yükseldi"

 Bakan Bolat, ocak-nisan döneminde ihracatta ilk 5 ülkenin Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak olarak sıralandığını kaydederek, "AB ihracatımızı artırdığımız en büyük ihracat bölgesi. AB'ye ihracatımız da yıllıklandırılmış 111 milyar dolara yükselmiştir. AB'nin ithalatının son 3 yılda 630 milyar dolar azaldığını düşünürsek ihracatımızın sınırlı da olsa artması sevindiricidir." diye konuştu.

 Bolat, ihracatın Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine yüzde 5,4, İslam İşbirliği Teşkilatı yüzde 10 arttığını söyledi.

 Hizmetler ihracatında resmi verilerin iki ay geriden geldiğini aktaran Bolat, ocak-şubat döneminde hizmetler ihracatının yıllık bazda yüzde 3,9 artışla 14 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

 Ticaret Bakanı Bolat, "Yıllıklandırılmış 116,4 milyar dolara yükseldik. Yani ilk iki ayda yıllıklandırılmışta 1,2 milyar dolar öne geçmiş olduk." dedi.

"Küresel ve bölgesel krizlerde yükselen bir ülkeyiz

 Ticaret Bakanı Bolat, ihracatın istihdam, üretim ve yatırım anlamına geldiğini ve ekonominin kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

 "Dünya ekonomisindeki ve ticaretindeki son belirsizlik ve dalgalanmalar karşısında sevindirici olan, ihracatçılarımızın kapıları daha fazla çalınmaya, telefonları daha çok çalmaya başladı. Özellikle Batı cenahından, Körfez cenahından Uzak Doğu başta olmak üzere tedarik ve lojistik zincirlerinin sıkıntıya girdiğini gören alıcılar, ithalatçılar güvenilir ve kaliteli ürünler üreten, güvenilir bir tedarik ve lojistik üssü olan Türkiye'mizden daha fazla ithalat yapmak istiyorlar. Göstergeler, işaretler bunu gösteriyor. Bunu önümüzdeki aylarda da hep birlikte göreceğiz inşallah. Çünkü Türkiye olarak biz küresel ve bölgesel krizlerde yükselen bir ülkeyiz."

 Bakan Bolat, Türkiye'nin "kriz savar" gücünün çok yüksek olduğunu belirterek, dayanıklı ekonomiye sahip olduklarını, güçlü bir siyaset ve diplomasilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

 
Erzurum’da kişi başına 21.6 bin TL harcama
 
Trendyol 1. Lig'de 38. hafta programı açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da kişi başına 21.6 bin TL harcama
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın ilk çeyreğinde ...
Erzurum 3 ayda 18 tasarım üretti
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Mart ayında 4, bu yılın ...
Erzurum protestolu senette 2. sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Mart ayında 194, ...
 
Erzurum karşılıksız çek verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Mart ayında 130, ...
ETSO Erzurum ekonomisinin nabzını tuttu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) 2025 yılı Nisan ayı Meclis ...
Erzurum 2025 FİNTÜRK-3 verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2025 yılının ilk çeyreğinde, ...
 
Bolat: Nisanda mal ihracatımız  20,9 milyar dolar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Nisan'da mal ihracatımız geçen yılın aynı ...
Kacır KOSGEB verilerini paylaştı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri ...
Erzurum ekonomi dengesinde 3’üncü sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum 2025 yılı Mart ayı döneminde ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri