Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
Çiftçi’den Öğretmenler Günü mesajı
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
 Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - MKE Ankaragücü: 0
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
Trendyol 1. Lig: Y.Malatyaspor: 1 - İstanbulspor: 4
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Aralık 2014 Cuma - 17:50

Erzurum’da Matrakçı Nasuh izleri

Bilgin, Konya, Eskişehir, Erzurum, Bitlis, Halep, Bağdat gibi birkaç kent minyatürü üzerinde dikkatli bakıldığında minyatürlerinde insan kullanmayan Nasuh’un tasvir ettiği bazı taşlar üzerinde insan yüzleri olduğunu ifade etti.

Erzurum’da Matrakçı Nasuh izleri

Kanuni Sultan Süleyman’ın matrak oyunundaki ustalığı nedeniyle takdir belgesi verdiği, bulunduğu ortamda işi tez hallolsun diye berat çıkardığı Matrakçı Nasuh, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen panel ve sergiyle anıldı.

16.yy’da yaşamış minyatür sanatçısı, hattat, tarihçi, matematikçi, coğrafyacı, silahşor ve usta bir matrakçı: Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî, bilinen ismiyle Matrakçı Nasuh, tanınmasını sağladığı matrak oyunu ve kent minyatürleriyle konuşuldu. Panele Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Betül Bilgin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Ali Nihat Kundak, Dünya Matrak Derneği Başkan Yardımcısı/Kurucu Efkan Çalış konuşmacı olarak katıldı. Panelde matrak oyununun ne olduğunu, Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Tokadı gibi tarihi filmlerdeki matrak oyunu sahnelerine de danışmanlık yapan Efkan Çalış anlattı.

YENİÇERİLER MATRAKLA SAVAŞA HAZIRLANDI

Matrak kelimesinin Arapça mıtrak kelimesinden türediğini ve sopa anlamına geldiğini söyleyen Çalış, bu oyunun Memlükler zamanında askerlerin kılıç talimi yapması için geliştirildiğini ifade etti. 1517’de Nasuh tarafından Osmanlı’ya getirilen bu oyun kılıç ve kalkan talimi üzerine geliştirildi. Yeniçeriler bir tür savaş sporu olan matrakla cenklere hazırlandı. Kanuni Sultan Süleyman’ın bu oyundaki başarısı nedeniyle takdir belgesi verdiği Matrakçı Nasuh, Kanuni’nin nezdinde kıymetli bir şahsiyetti. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde matrak oyunundan bahsediyor ve IV. Murad’ın bu oyunda usta olduğundan söz ediyor.

19.yy’da kılıç kullanımının yasaklanması ve Yeniçeri ocağının kaldırılmasıyla matrak oyununun unutulduğunu söyleyen Çalış, 2008’den beri bu oyunun hem ülkemizde hem dünyada tanıtılması için çaba harcadığını söyledi. Yunanistan, Mısır ve Bosna Hersek gibi birkaç ülkede matrak oyununun bilindiğini dile getiren Çalış, “Bizden önce matrağı tescil ettirebilirler. İnşallah geç kalmayız” serzenişinde bulundu. Kurduğu matrak derneğiyle onlarca antrenör ve sporcu yetiştiren Çalış, birçok ülkede yarışmalara katıldı ve bu oyunun tanınmasını sağladı.

İSTANBUL’UN GÖRÜLDÜĞÜ EN ERKEN TARİHLİ MİNYATÜR

Matrakçı Nasuh’un kent minyatürlerinden oluşan sergide, İstanbul’un görüldüğü en erken tarihli minyatür de yer aldı. Öğr. Gör. Betül Bilgin, Nasuh’un minyatürlerinde kullandığı kent tasvirleri üzerinde teknik analizler yaptı. Konya, Eskişehir, Erzurum, Bitlis, Halep, Bağdat gibi birkaç kent minyatürü üzerinde dikkatli bakıldığında minyatürlerinde insan kullanmayan Nasuh’un tasvir ettiği bazı taşlar üzerinde insan yüzleri olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Efkan Çalış, öğrencisiyle birlikte önce matrak oyununu ardından iple oynanan tomak oyununu gösterdi.

 
Kantarcı bilimsel gururumuz oldu
 
‘ETÜ için gurur verici süreç…’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Ocakları Şüheda’yı andı
Enver Paşa komutasındaki 90 bin Türk askerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’ndaki ...
Uyanış
Uyanış
‘Erzurum’da Şiir Saati’
Erzurum’un şiir saati olarak adlandırılan ‘’Ve Şiir ‘’ programı 26 Aralık ...
 
GSF bir ilki sergiledi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nce (GSF) “20 Yılın Mezunları” ...
EDT 2015’e ‘Adviye’ ile girecek
DİLEK BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu 2015 ‘Adviye’ ile girecek. H. Can ...
Uzundere için logo yarışması açıldı
Uzundere Kaymakamlığı ilçenin tanıtımını yapacak, çağa uygun, vizyonel ...
 
Allahuekber Şehitleri sempozyumla anıldı
Şenkaya Kaymakamlığı ve Şenkaya Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen ...
Naim Hoca’ya eserli vefa
M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim ...
İzciler milli bilinçte birleştiler
Gaziantep Seyyah Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri Sarıkamış’a ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri