Uluslar arası 4’üncü Dağ Ortaklığı toplantısına katılan bilim insanları, Erzurum’da ki son günlerinde Uzundere’de dağları yerinde inceleyerek yürüyüş yaptı. Dünya’nın her yerinde geçecek olan ve Erzurum’daki toplantıda alınan kararların isimleri ise ‘Erzurum Kararlar’ ı olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen ve Erzurum’da gerçekleştirilen 4’üncü Küresel Dağ toplantısının son gününde, kente gelen yaklaşık 105 yabancı bilim adamı Uzundere ilçesinde ki Ulubağ Köyü yaylasında 4 kilometrelik bir orman yürüyüşü gerçekleştirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden kentteki uluslar arası toplantıya katılmak için gelen yabancı bilim adamları öncelikle otobüsler ile Uzundere dağlarına taşındı. Ardından belirlenen güzergahtan 4 kilometrelik bir yürüyüş yapan turistler Ulubağ Köyü yaylasına ulaştıklarında köylüler tarafından karşılandı. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Bölge Müdürü Salih Çetinkaya’da yolculuk boyunca turistlere dağların yapıları hakkında bilgiler verdi. Yaylada hazırlanan alanda Erzurum’un ünlü yiyecekleri cağ kebap ve kadayıf dolmasının tadına bakan turistler ardından Tortum Şelalesine geçti. Şelaleye hayran kalan turistler, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Ellerindeki fotoğraf makineleri ile doğa harikasını ölümsüzleştiren bilim adamları bir günlük gezinin ardından Küresel Dağ Ortaklığı toplantısını bitirmiş oldu.
Erzurum Orman Bölge Müdürü Salih Çetinkaya, gelen bilim adamlarına Erzurum’da ki dağ yapılarını yerinde gördüklerini söyleyerek yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Toplantının Türkiye ve Dünya için çok önemli kararların alındığını bildiren Çetinkaya, “ Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ve çok önemli kararlar alınan 4’üncü Küresel Dağ Ortaklığı toplantısının son gününde Ulubağ köyündü yaklaşık 4 km bir yürüyüş yaptık. Kentimize gelen yabancı bilim insanları 4 gün boyunca insanların dağların gelişimi ve korunması için, neler yapabilir bunun kararları alındı. Dünya’da ki dağlar hakkında çok önemli bilgiler insanlara aktarıldı. Toplantının son gününde ise böyle bir organizasyon düzenlemek istedik. Bunun sebebi ise gelen dağ uzmanlarının kentimizde ki dağlarıda yakından görmesiydi. Burada Orman Bölge Müdürlüğü olarak dağlarda yaptığımız erozyon çalışmalarını da yerlerinde gösterme fırsatımız oldu. Kendilerinden de çeşitli tavsiyeler aldık. Bunu için önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen 4’üncü Dağ Ortaklığı Toplantısı’nda alınan kararların dünyanın her yerinde Erzurum Kararları olarak geçeceğini bildiren Salih Çetinkaya, kentin tanıtımı için önemli bir adım olduğunu söyledi. Çetinkaya, “Kentimizde gerçekleşen uluslar arası toplantıda bir takım küresel kararlar alındı. Bu kararların genel adının Erzurum Kararları olarak geçmesini teklif ettik ve kabul edildi. Bu da demek oluyor ki dünyada her yerde kabul görmüş Kopenhag Kriterleri gibi bizimde Erzurum Kararlarımız olacaktır. Bu da kentimiz açısından sevindirici bir gelişmedir” dedi.