25. Dünya Üniversiteler Kış
Oyunları (UNIVERSIADE) organizasyonuyla ismini dünyaya duyuran Atatürk Üniversitesine yerli ve yabancı öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Yeni akademik yıl için 31 bin öğrenci kayıt yaptırıyor.
Atatürk Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Üstün Özen,
Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılı içerisinde 55. kuruluş yıl dönümünü kutlayacakları Atatürk Üniversitesinin gerek öğrenci, gerek öğretim üyesi, gerekse fiziksel mekanlar bakımdan yurt genelinde üniversiteler arasında her zaman ilk 10'nun içerisinde yer aldığını söyledi.
2010 YILI ADAŞTIRMA SONUÇLARI
2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre Atatürk Üniversitesinin dünyadaki en iyi 500
Üniversite içerisinde olduğunu da vurgulayan Özen, "Bu bilimsel bir araştırmaydı. Öğretim üyelerinin yapmış oldukları makaleler ve almış oldukları patentler göz önünde bulundurularak bu çalışma yapılmıştı. En iyi üniversiteler arasında yer alan Atatürk Üniversitesinin her zaman hedefi daha üst sıraları zorlamaktır. Bunun için herkes çalışmalarını özveriyle yürütüyor" dedi.
ÖZEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
Üniversitenin 21 fakültesinin bulunduğunu anlatan Özen, yerleşkede öğrencilerin her türlü sosyal ve kültürel faaliyetleri icra edebilecekleri çok sayıda açık ve kapalı alanların bulunduğunu vurguladı.
Erzurum'da 25. Dünya Üniversiteler Kış
Oyunları'nın gerçekleştirildiğini hatırlatan Özen, "Bu sayede kente çok büyük yatırımlar gerçekleştirildi. Yeni kayak merkezleri, buz hokeyi, curling salonları yapıldı. Bu anlamda kentimiz spor merkezi haline geldi. Bu salonlardan
Erzurum halkı ve sporcuların yararlanabildiği gibi üniversiteye gelen öğrencilerimiz de çok rahatlıkla yararlanabiliyor" şeklinde konuştu.
31 BİN ÖĞRENCİ KAYIT OLUYOR
Üniversitenin spor takımlarının girdikleri yarışmalarda büyük başarı yakalandığını ifade eden Özen, kentte bulunan spor salonlarında her türlü antrenman imkanı olmasının, her branşta başarıyı da beraberinde getirdiğini söyledi.
ÖRNEK TESİSLER
Türkiye'nin tesisler sayesinde elde edilen başarıları yavaş yavaş görmeye başladığını ifade eden Özen, şunları kaydetti: "Üniversitemizde öğrencilerimizin eğitim-öğretim anlamında yararlanabilecekleri çok büyük laboratuvarlar, uygulamalı bilimler için kendi fakültelerinde de her türlü donanıma sahipler. Yine internet imkanı için büyük bir bilgisayar laboratuvarı hizmet vermekte. Bunun dışında her fakültenin kendi içerisinde kurmuş olduğu bilgisayar laboratuvarlarından da hizmet alabiliyorlar. "
2011-2012 akademik yılında Atatürk Üniversitesine büyük ilgi olduğuna dikkati çeken Özen, "13 bin 400 örgün, lisans ve önlisans öğrencisi kayıt yaptırıyor. Kayıtlar halen devam ediyor. 2010 yılında Açık Öğretim Fakültesi kurulmuştu. Bu sene Açık Öğretim Fakültesi kontenjanı da doldu. Uzaktan Eğitim Merkezi'ndeki programlara bu yıl içerisinde 2 bin 500 öğrencimiz kaydını yaptırıyor. Bin öğrenciyi dikey geçişle üniversitemize kaydediyoruz" diye konuştu.
Atatürk Üniversitesine bu yıl yabancı uyruklu öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Özen, "484 yabancı uyruklu öğrenci ilan ettiğimiz kontenjanlara yerleşmiş durumda. Onların da kayıtları devam ediyor. İki bin civarında enstitülerimize, yüksek lisans ve doktora öğrencileri kayıt yaptırıyor. Bunların hepsini toparlarsak bu yıl içerisinde üniversitemize 31 bin civarında öğrenci kayıt yaptıracak" dedi.
"ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'Nİ EN ÇOK İRANLILAR TERCİH EDİYOR"
Prof. Dr. Özen, "2011-2012 akademik yılında toplam öğrenci sayımız 70 binin üzerine çıkmış olacak. Yabancı öğrenci tercihinde yüzde 50'nin üzerinde artış sağlandı. Yaklaşık 800 yabancı uyruklu öğrenci eğitimini sürdürüyor. Bu yıl için de 484 yabancı uyruklu öğrenci yeni kayıt yaptırıyor. Öğrenciler genelde Türkçe konuşan ülkelerden burayı tercih ediyor" şeklinde konuştu.
Yabancı ülkelerden en fazla İranlıların Atatürk Üniversitesini tercih ettiğini ifade eden Özen, Avrupa ülkeleri ile
Azerbaycan,
Özbekistan, Kırgızistan ve
İran'dan öğrencilerin üniversiteye kayıt yaptırdığını söyledi.
2011 Dünya Üniversiteler Kış
Oyunları'nın bütün dünyadan takip edildiğini hatırlatan Özen, "Üniversitemizin çok büyük reklamı oldu. Hem şehrimizin hem de üniversitemizin tanınırlığı arttı. Dolayısıyla öğrencilerin tercihinde bu durum yadsınamaz. Bu yabancı öğrencilerimizin teveccühünde, burada daha önceden öğretim gören öğrencilerimizin de büyük katkısı oldu. Çünkü bu öğrencilerimiz buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerine döndükleri zaman çeşitli şekillerde reklamımızı yapıyorlar" dedi.
Üniversitede 2 bin 500 civarında akademik personelin görev yaptığını anımsatan Özen, bu akademik personelin bin 300'ünün yardımcı doçent, doçent ve üzeri olarak görev yaptığını vurguladı.
"5 YILDIZLI YURTLARDA KONAKLAYACAKLAR"-
Üniversiteyi tercih eden öğrencilerin 5 yıldızlı otel gibi yurtlarda konaklayacağını vurgulayan Özen, "
Üniversite Kış
Oyunları kapsamında yurtların kampüs içerisine yapılması büyük bir avantaj.
Türkiye'de bu konforda Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurt yok. Beş yıldız ayarında yurtlarda, öğrencilerimiz çok rahat, konforlu ortamlarda konaklayabilecekler" şeklinde konuştu.
Öğrencilerin artık üniversiteleri bilinçli olarak tercih ettiğini ve rastgele üniversitelerin tercih edilmediğini vurgulayan Özen, "Öğrencilerimiz'neresi olursa olsun' demiyor. Bizi tercih etmelerinde birçok faktör var.
Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden bir tanesiyiz. Öğrenci, öğretim gördüğü bölümdeki hocaları inceliyor. Bölümdeki profesör, doçent sayısına bakıyor. Bunlar öğrencinin tercihini etkiliyor" dedi.
Türkiye'de çok sayıda
Üniversite açılmasına rağmen Atatürk Üniversitesine olan ilgilinin her yıl biraz daha arttığını vurgulayan Özen, dünyadaki en iyi 500 üniversitenin içerisinde yer alması ve 25. Dünya Üniversiteler Kış
Oyunları'nda yapılan tanıtımın yerli ve yabancı öğrencilerin tercihini olumlu yönde etkilediğini söyledi.
AÇIK ÖĞRETİMDE YENİ YAKLAŞIM
Prof. Dr. Özen, Atatürk Üniversitesi'ne 2011-2012 akademik yılı için kayıt yaptıracak öğrencilerin iyi bir tercih yaptıkları konusunda şüpheleri olmaması gerektiğini ifade etti.
Üniversite bünyesinde 2010 yılında bir Açık Öğretim Fakültesinin kurulduğunu hatırlatan Özen, "Daha öncesinde de uzaktan eğitim faaliyeti başlatmıştık. Uzaktan eğitimde şuana kadar 23 bin civarında öğrenci aldık ve bunlardan yaklaşık 10 binini mezun ettik. Açık Öğretim Fakültesi ile birlikte artık dersleri bu fakülte bünyesinde genişletiyoruz. Yaklaşık 11 bin 500 civarında kaydımız olacak" şeklinde konuştu.
Açık öğretim sistemine yeni bir yaklaşım getirdiklerini vurgulayan Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Açık öğretim sistemi alanına, geleneksel, kitaba dayalı öğretimin tersine, yeni bir yaklaşımla girmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili tüm hazırlıklarımız yapıldı. Sosyal hizmet lisans programında içeriklerimizi elektronik kitap formatında hazırlıyoruz. İçeriklerimiz tablet bilgisayar üzerinden bir fiziksel kitabın taklidi şeklinde. Onun daha ötesinde, her türlü bilgiyi animasyonu içine gömülü bir tarzda içerik sunumumuzu gerçekleştireceğiz. Bu da
Türkiye'de o anlamda bir ilk olacak. Bunu ilerleyen yıllarda diğer bölümlerimizde de yaygınlaştıracağız. "AA/AYŞE YILDIZ