Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi yürütücülüğünde ve Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü, Yakutiye Belediye Başkanlığı ve Palen Doğalgaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş. işbirliği ile ortaklaşa KUDAKA destekli Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde "Temiz Hava Herkesin Hakkı, Atığını Yakma Havanı Koru" isimli eğitim semineri düzenlendi. Seminerin Açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren yaptı.
Sanayi atığı malzemelerin yakılması ile oluşan zararlı kirleticilerin, bölge halkının sağlığına doğrudan etki ettiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, eğitim seminerinin amacı hakkında bilgiler verdi.
Eren, “Ülkemizde son yıllarda nüfus artışı, şehirleşme ve sanayileşme alanında gözlenen hızlı gelişmeler, ne yazık ki çevre koruma ve çevre koruma tedbirlerinin uygulanması alanında yeterince gösterilememiştir. Çevre koruma tedbirlerinin ilk ayağı toplum vicdanını uyandırmakla, bireyleri çevre kirlilikleri konusunda bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmakla başlar. Temelde aile içi verilen eğitimlerden başlayarak, gerek okullarda/üniversitelerde gerekse mesleki eğitimlerde; bireylere çevre koruma bilincini aşılamak ve onları yaşadığı çevreye duyarlı hale getirmek; başta anne-babanın, eğitmenlerin öğretmenlerin, çevre koruma ile ilgili kurum ve kuruluşların temel görevleri arasında yer almalıdır. Bu nedenle çevre koruma tedbirlerinin alınması ve uygulanması, cezalar ve yaptırımlarla değil, bireylerin ve toplumların bu süreçte etkin rol alabilmesi ile mümkün olacaktır. Teknolojinin hızla geliştiği ve beraberinde önemli çevre problemlerini getirdiği 21. yüzyıl dünyasında her birey yaşadığı çevreye karşı olan sorumluluklarını bilmek ve yaşadığı çevreyi korumak zorundadır. Bu, bireyin yalnız kendi sağlığı açısından değil, diğer insanların ve hatta diğer canlıların yaşam hakkı açısından ve gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak açısından da Önem taşımaktadır. Kişilerin kendi hakları kadar çevreyle ilgili olan haklarını da bilmeleri/bildirmeleri vatandaşlık görevidir. İnsan diğer insanlara olduğu kadar yaşadığı çevreye karşı da sorumluklarını bilmek ve savunmakla yükümlüdür. Bu, 1982 Anayasamızın 56. Maddesinde belirtildiği şekli ile kanuni bir haktır.” dedi
Yapılan projenin Erzurum'daki hava kirliliği probleminden yola çıkarak, şehir merkezinde bulunan oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işyeri çalışanları için; çeşitli sanayi atığı malzemelerin ya bertaraf amacıyla yâda özellikle kış aylarında ısınma amacıyla sobalarda ve diğer yakma sistemlerinde kontrolsüz bir şekilde yakılmasını önlemeye yönelik bir eğitim semineri olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, Bu amaçla oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 650'ye yakın işyerine davetiye, afiş, poster ve bağlı oldukları dernek kanalı ile cep telefon mesajları gönderilmek suretiyle 4 gün sürecek eğitim seminerlerimizin birine davet ederek katılımlarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Eren, “Projemizin amacı, Erzurum oto-sanayi bölgesinde yer alan sanayi esnafı çalışanlarına yönelik özellikle kış aylarında ısınma amaçlı olarak plastiklerin, motor yağlarının, ambalaj atıkları ile bu tip malzemelerin yakılmasını engellemektir. Bunu azaltmak üzere Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi yürütücülüğünde, Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü, Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Erzurum Yakutiye Belediye Başkanlığı ile ortak hazırlanmış eğitim seminerleri vermektir. Bu bağlamda, projemiz Erzurum'daki hava kirliliği probleminden yola çıkarak, şehir merkezinde bulunan oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işyeri çalışanları için; çeşitli sanayi atığı malzemelerin ya bertaraf amacıyla yâda özellikle kış aylarında ısınma amacıyla sobalarda ve diğer yakma sistemlerinde kontrolsüz bir şekilde yakılmasını önlemeye yönelik bir eğitim semineridir. Projemizin hedefi, sanayi atığı malzemelerin yakılması ile Özelde oto sanayi bölgesinde çalışan kişilerin kendi sağlıklarının risk altında olduklarını vurgulamaya ve genelde ise hem şehrimizin hem de dünyamızın hava kalitesini korumaya çalışmaktır. Bu amaçla oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 650'ye yakın işyerine davetiye, afiş, poster ve bağlı oldukları dernek kanalı ile cep telefon mesajları gönderilmek suretiyle 4 gün sürecek eğitim seminerlerimizin birine davet ederek katılımlarını sağlamaya çalıştık. Bu süreçte Oto Tamir ve İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ve Başkan Yardımcısı Fuat Haşıl'a bize verdikleri destekten ötürü teşekkür etmek istiyorum. Umuyoruz davetimize icabet yüksek oranda gerçekleşir. Burada siz değerli basın mensuplarının da desteği bizim için önemlidir. Şimdiden vereceğiniz destek için teşekkür ediyorum. Son olarak projemize destek veren başta Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Talha Bekir Özmen'e ve şahsında kurumlarına olmak üzere, ortaklarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kılıç'a ve şahsında Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Dogru'ya ve şahsında Erzurum Sağlık İl Müdürlüğüne, Yakutiye Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Engin Kocadagıstan'a ve şahsında Yakutiye Belediye Başkanlığına, Palen Doğalgaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş.'den Kimya Yüksek Mühendisi Sayın Bekir Gül'e ve şahsında firmalarına, Çevre Kulübü öğrencilerine, Üniversitemiz çalışanlarına ve ayrıca açılışımıza katılarak bizden manevi desteğini esirgemeyen Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Sayın Rektör Yardımcılarımıza Merkezimiz adına teşekkür ederim saygılarımı sunarım.” diye konuştu.